• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Trimeri

CK1

Novi član
Tu od
30 Lis 2021
Poruka
19
Kad sam ubacio sve parametre u formulu ispalo je 2.5 posto .

:cool:
Radimo mješavinu 2%.
Znači udio ulja u mješavini mora biti 2 posto a ne +2%
4.9 litara benge + 0.1 litara ulja = 5 litara mješavine u kojoj je 2 % ulja.

Svi koji na 5 litara benge stavljaju 1 deci ulja a žele 2 % mješavinu rade grešku jer im nedostaje 0.01 litara ulja.
Jedno pitanje u svezi izrade mješavine. Na ovaj zanimljivi tekst od kolege naišao sam prije nekih mjesec dana listajući starije postoje u drugoj temi i baš me zainteresiralo.

Danas navratio u našu Stihl trgovinu, bio u blizini pa bacio pogled i usput uzeo neke sitnice, još planiram novu svjećicu za Einhell uzet, imaju Bosch i NGK ali su bile različitih dužina, pa rekoh budem to drugi put riješio dok donesem svoju Champion.

I pitam ja trgovca kako miješaju gorivo sa uljem i pojasnim ovo što je gore kolega napisao i trgovac mi objašnjava 1L + ulje što onda iznosi 1.02L ili 1020ml u postotku od 2% ili 50:1 (gorivo : ulje). Pitam da li imaju napismeno od Stihla da vidim, kaže nema, pa rekoh da pitam i ovdje onda kako radite mješavinu, ovako kako je kolega gore naveo ili kako trgovac kaže?

I jedno dodatno za vlasnike Stihl trimera, radite li baš striktno 2% ili malo više, ako je recimo sintetika u pitanju Stihl HP Ultra, a kako kod HP Super semisintetike i mineralnog Stihl ulja?

Prilozi

• IMG_20250520_155751_1.jpg
    IMG_20250520_155751_1.jpg
    46.4 KB · Pregleda: 8

Ivan KC

Iskusan lik
Tu od
17 Sij 2012
Poruka
3,365
Ma kakve hp ultre i ostale gluposti.
Ja od kad radim mješavinu stavljam ovu jednu bočicu 1 deci stihlovog ulja na 5 litara benzina i to je to.

Jedino mi je prodavač rekel za novi fs 235 da stavim tu bočicu na 4.5 l benzina.
Stoji u garaži vec ne znam kak dugo, a Još nikad nije upaljen doma, nemam jednostavno vremena.

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,406
Neznam kako možeš izmjeriti 4,9 litara,da bi dodao još 1 dcl
To je po meni jako nebitna stvar,bolje je da je ulje kvalitetnije,nego razlika u dcl benzine
Ja stavljam hp ultra,a ti sam odluči

CK1

Novi član
Tu od
30 Lis 2021
Poruka
19
Vrlo lako se napravi bilo koji omjer mješavine goriva i ulja sa mjernom posudom ili još bolje sa ovom Stihl bocom za miješanje od 1L. Nju sam baš nedavno uzeo iz tog razloga da mogu točno odrediti omjer ulja i goriva. Boca je od HDPE plastike što znači ako nešto goriva ostane može i stajati u njoj do slijedećeg korištenja, ujedno pošto je boca od 1L uvijek se može namještati friško, što je i bolje da ne stoji nepotrebno.

Što se mene tiče pristalica sam sintetike ili semi, vidjeh kako mi MIO-300 radio na mineralnom koju je koristio prvi vlasnik i polusintetikom koju sam uzeo nakon što je kod mene završila i razlika je vidljiva. Manje dima, ne baca toliko ulja na auspuh, bolje izgaranje.

Prilozi

• 01_Stihl boca-za-mijesanje_1L.jpg
    01_Stihl boca-za-mijesanje_1L.jpg
    7.3 KB · Pregleda: 11
  • 02_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    02_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    47.3 KB · Pregleda: 12
  • 03_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    03_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    34.6 KB · Pregleda: 12
  • 04_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    04_Stihl boca-za-mjesavinu_1L.jpg
    38.7 KB · Pregleda: 12

bane1978

Iskusan lik
Tu od
7 Velj 2012
Poruka
3,406
Postoje i menzure,ali kao što sam rekao,ta mala razlika u omjeru ne čini razliku
Ja mješam po 3 litre u kanti od ulja 5 litarskoj,ima oznaka za svaki litar,ponekad je 2,9,ponekad 3,1,ulje ima mjericu,ali uvijek stavim malo više od mjerice,jer nikad svo ne isteče iz mjerice,i nikad problema sa mješavinom i paljenjem,radom....

Ghost

Iskusan lik
Tu od
10 Ruj 2021
Poruka
1,878
Matematički je kolega velečasni potpuno u pravu, u praksi je to...a neću reći da je nemoguće jer sam stava da ništa nije nemoguće , ali je u najmanju ruku cjepidlačenje. Ja osobno na kantu od 5 litara stavljam 120ml ulja, a benzina kako kad stane, nekad to bude 5litara, nekad 5,5...i uvijek strojevi rade uredno

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,367
1 dl ulja i 4,5 litri benzina. Nema dima ni mašćenja auspuha, a bolje podmazuje ove strato motore.

CK1

Novi član
Tu od
30 Lis 2021
Poruka
19
Kod ove Stihl boce u čep se nalije ulja koliki omjer želiš jer ima oznake 10ml, 20ml i 40ml, to ulje prebaciš u posudu, staviš benzin u nju do oznake i onda promućkaš, pa se i sam čep ispere od ostataka ulja. Time se dobije vrlo precizan omjer ulja u benzinu i nema potrebe za menzurama. Ja sam to kemijao sa posudama koje koristim kod lakiranja jer imaju točnu oznaku u 10ml ali onda isperi benzinom ovu malu u kojoj je bilo ulje, stavi u veliku od 1.1L, pa prebaci u drugu koja ima čep i to me izluđivalo, tako da je ova boca prva liga, a velike količine ne trebam. Ćale je to miksao u kanisteru od 5L, a omjer onako uvijek malo više jer ostane u onoj posudi kad se prelijeva i taj ostatak mješavine stajao preko zime i onda u trimer, pa sam to prekrižio i od sad radimo po litru.

Ako sam dobro preračunao to bi onda na 4,5L benge + 0,1L ulja bilo cca. 4% ulja u benzinu ili omjer 25:1. Taj omjer osobno koristim i nemam problema sa polusintetikom, preporučio susjed koji ima servis i trgovinu, a na UMO-ićima se učio, pa ga poslušah, iako proizvđać navodi da se miješa u postotku od 2,5% ulja.

Prilozi

• IMAG3629_1.jpg
    IMAG3629_1.jpg
    16.2 KB · Pregleda: 7
  • IMAG4266_1.jpg
    IMAG4266_1.jpg
    17.9 KB · Pregleda: 7
  • IMAG4270_1.jpg
    IMAG4270_1.jpg
    32.4 KB · Pregleda: 7
  • IMAG4271_1.jpg
    IMAG4271_1.jpg
    21.5 KB · Pregleda: 7

jocc

Iskusan lik
Tu od
15 Kol 2015
Poruka
2,658
Stihl malo drugačije preporučuje za dva posto ali je ista stvar za 4 samo je duplo ulja, a na svakome je da radi kako želi. Kamo bi došli kad bi na mililitar to preračunavali i tako radili....

Prilozi

• Screenshot_2025-05-21-11-24-59-211-edit_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2025-05-21-11-24-59-211-edit_com.android.chrome.jpg
    36.9 KB · Pregleda: 9

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
10,780
Postoji razlika u postotku, ovisno kako se radi:
1. U posudu od 5 l ulije se xx mililitara ulja i nadopuni benzinom
2. U posudu se ulije 5 l benzina i doda xx mililitara ulja

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
118
odi u ljekarnu i kupi špricu od 20ml, i evo imaš mukta mjericu za slagati 1 litre mješavine 50:1, šprica može povući i malo više od 20 ml kad ju rastegneš do kraja, to je za one koji ne vjeruju u 50:1 i hoće malo više npr 40:1 (slabija mješavina tj.više ulja uzrokuje u radu veču temperaturu cilindra i klipa ali bolje podmazivanje), i za motorku i za sve 3 flakserice slažem si na taj naćin mješavinu po 1 litru, aparati baš uvijek imaju apsolutno frišku pijaču, nekad je u šprici 20ml a nekad malo više a flaša sa benzinom nikad nije puna do čepa pa u njoi nema punih 1000ml benzina nego nešto manje, treba ostati mjesta da se flaša kad se u nju isprazni šprica sa uljem može kvalitetno protresti, slagati mješavinu u lakirerskoj radioni sa profi mjericama koje se poslje moraju i dobro isprati je pitanje za dodatno promatranje onoga tko to radi :hahah:
uglavnom koliko litara benzina ima u kanti toliko šprica od 20ml se ušprica ulja, npr.3 litre benzina 3 šprice 20ml ulja, to i žmirečki napraviš bez korištenja profi mjerica....👍😉

Posljednje uređivanje:

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
1,087
Baš, ali računica je pogrešna jer omjeri se ne dijele bukvalno 1:50 tako da to ne može biti 2%. Ako piše 1:50, onda na jednu mjeru ulja ide 50 mjera benzina što u konačnici ispada 1,96% jer imamo 51 mjeru, ne 50. U omjeru 1:25 je 3,85% ulja itd.

Svakako u većinu kanistera stane više nego piše pa se ne vrijedi time zamarati, 5 litara + koliko ulja je propisao proizvođač.

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
118
A odstupanja koja ja spominjem i u šprici i u flaši benzina, to je ta razlika, trebam crtati strip, aj čitaj sa razumijevanjem, sad sam gotov u Čučerju i idem u Sesvete na intervenciju, i na povratku doma još stajem u Lužanu, tam ću ponovo provjeriti kak teče ova diskusija

zoran89

Iskusan lik
Tu od
16 Lip 2015
Poruka
4,715
Ja u Husqvarna Kanister nasipam 6l benzina i unutra stavim 110-130ml hp ulja...

A kad se puno radi... Onda imam par kanistera s benzinom... Pa usipam oko 6 litara benzina i unutra 110-130 ml hp ulja..

I nikad nisam imao problema 😆😂

mbukal

Aktivni član
Tu od
8 Tra 2017
Poruka
118
Pa kakva diskusija 🤔. Već ste napisali doktorsku dizertaciju o tankanju trimera :hahah:
pa kakve mjerice su najbolje za slaganje mješavine 50:1 a kakve za 40:1 ili 25:1, i ti kaj got popitavaš, ili čak i ovo da li se tekućina sipa ili toći, ja ju inaće kao i sve tekuće tvari uvijek lijevam a krute tvari sipam, i mješavina koja ima više ulja mi više zagrijava cilindar (i ono kaj je u njemu) 🥸 i možda je to samo meni:hahah:

Najnoviji postovi

Na vrh