Forumaši zamolio sam mslopar da mi pošalje mailom svoje dojmove o Tuber 40 pa evo proćitajte jer nešto nije uredu s nj.korisničkim računom.
Nemrem ti poslati PM, pa evo ovako:
Bok,
s obzirom da mi se nekaj čudno dešava sa accountom, molim te možeš staviti ovo u moje ima na forum kaj ti budem napisal.
Ovak, ja sam iz Zagorja, i do sad smo imali 2 traktora, prvi je bil TV 417 ak se dobro zmislim, a drugi je bil IMT-539, ali neka verzija iz 70-ih, za izvoz koja je imala čak 40ak konja. Tuber nam je treći traktor i najbolji, ne samo zato kaj je novi. Ne bavimo se ničim posebno, imamo jednu kravu, pajceke....malo grunta, svaštarimo. Uglavnom mi smo kupili traktor, jer je IMT već jako star, imal sam nekaj novaca i tak. Evo sad da napišem kaj valja na traktoru, a kaj bi možda moglo biti bolje.
S obzirom da živim v Zagorju i ne koristim uopće skoro asfalt, meni ti je mjenjač malo krivo složen. Mislim kad bi on išel 30km/h umjesto 40, to bi bilo puno bolje, zato kaj recimo u trećoj ja nemrem uz neki brijeg gdje je IMT išel, ne glatko, ali je išel. Četvrtu dakle rijetko koristim. Verjem da je ovo kolegama iz Slavonije super
). Išel je tata otpeljati teleka na otkup v jesen, pa je "odrezal" nekog Štorea na cesti samo tak, kaj da velim stari mi je bil faca....
)
S obzirom da je moj Tuber bil prvi sa kabinom, te spojeve i dosjede kabine i ostalog dijela traktora, vjerujem da budu Labinci sredili još malo bolje, pa bu to kak se spada. Stavio sam neke slike na forumu ima link pak si moreš pogledati. Ono kaj na kabini nije OK su ti zadnji amortizeri na staklu. S obzirom da su direktno zašarafljeni na staklo, a staklo nema željeznog okvira, staklo mi je puklo, jednom meni jednom starom. Amortizeri su mislim 450N, puta 2, majku mu 90kg, ak dobro računam, to je preveć, i kad ga hoćeš zapreti s vanjske strane(da samo s vanjske, s unutrašnje je ok?!), staklo ti pukne, jednom je na tu foru meni, jednom starom, sad je bez stakla. Budem ih nazvao u Labin da čujem kaj oni vele na to, pa ak su riješili, nije ni tak skupo, došlo me je manje od 400kn. Kabina je uska, za jednu osobu, al ija ti zguram nutra svoja dva klinca, jednog na jastuke pored, drugogo na koljena i "maži Joža", koje veselje za njih.
Kad smo ga kupili, pumpa goriva je bila krivo spojena, pa nije delala, tak dam je jednom traktor stao na njivi, nismo znali kaj je. Pozvali smo servis iz Labina, dečki su bili u okolici Zg pak su se navrnuli i spojili ispravno. Čak kad smo se čuli telefonm, čovjek( op.a. Boris) me je pital da li puma dela, zuji, rekel sam da ne, pa sam išel mjeriti napon i skužil stvar. No on je rekel da budu ipak došli, u svakom slučaju su jako OK, super im je taj lik.
Ponekad mi se desi da mi zuji nekaj u hidrauliku, kaže taj Boris, da je to neka opruga i da znaju za to i da budu to riješili.
Ja sam ti visok 175cm, spustio sam sjedalo na najniže, ali mi je 1cm još previsoko. Boris i je rekel da ima neki suspenzor koji je niži, pa bum ga uzel kod prvog servisa(da nisam ga još napravil, imamo 60ak sati samo, a Boris mi je rekel da se nemoram žuriti da moremo napraviti i servis na proljeće do 80 sati bez problema). Uglavnom, sad posijemo i pozovem ih. kad smo kod visine, videl sam da neki laprdaju o preglednosti, i ja sam mislil isto dok nisam ovu jesen oral s njime. S mojom visinom nije uopće problem, sve je to ok, samo stvar navike.
Hidraulika je malo grublja nego na IMTu, ali meni ne smeta, sve se da napraviti. Super je na njemu kaj se kotači daju proširiti, mi smo to napravili nakon 10h vožnje, koji preporod, stabilnost, jako dobra stvar. ja ti ga ne koristim za vinograd pa mi to kaj je uzak nije problem. Stari moj ali dupla vuča, koja milina, imam blagi brijeg v dvorištu, nekad se s IMTom nisam mogel okrenuti kad je bila rosa, pripeljati na rikverc, joj muka Isusova, sad ne razmišljam. Hidraulični volan, ke da ti pričam, IMT ti je strgal ruke kod oranja, TV isto, ovo je finoća.
Motor ti je odličan, ja sam uzel Yanmara, startan, vuče super u manjim brzinama, reagira na nožni gas odmah, malo troši, zvuk mu je super, ko auto. Jesenas sam oral s njime, 2x10 cola bez problema, 2 spora, kad smo gnojili na friško sa stajskim gnojem, ripne se zapune, pa proklizava, nažalost ima samo cca. 1500kg. Stavil si budem još utega napraijed, barem 2, mislim da i to bude bolje. To kaj je plastični mi uopće ne smeta, mislim da je to manje više isto, plastika pukne, lim se spiga, pa sad kaj je bolje, neznam. OD priljučaka ti još imamo prikolicu, domaće proizvodnje, pretepač, frezu 180, špricu od 300l.
To je sve ok. Nažalost nekaj drugo ti nemam, pa neznam ni kaj bi ti mogel još reći.
Evo neznam koliko sam ti pomogel, nemre ni usporediti ga s nekim drugima traktorima, Kinezima ni Europljanima. Znam samo da onda kad su mi došli dečki iz servisa, da su pričali da im neko u Slavoniji koji ima neku cisternu od valjda jedno 3000l za pražnjenje septičkih jama i čovjeku je bolji i brži tuber nego nekidrugi traktor, pozabil sm koji, ai je neki EU sa 45KS. Kaže da mu je brži u vožnji, može se zaletit uz neki brijeg i proći ga bez šaltanja u nižu, dok s ovim to nije mogel. Isto tak mu je hidraulika brža i kardan tako tako da i brže napuni cisternu....koliko je za vjerovati, mislim da taj Boris ne laže.
Znam isto tako da im je plan dodtai još jen cilindar, tako da budu motori veći i jači, valjda 45-50KS, a traktor izgledom skoror isti, jer ima dovoljno mjesta za još jedan cilindar naprijed.
E da mjenjač je na početku bio jako krut i teže se šaltao, mislim da DF getriba, ali sad je to već puno bolje, razradilo se.
Hvala kolegi na iscrpnom izvješću
artyman: