ista tela dizni i klasicna bos pumpa kao na 1,6 dizelima i td i tdi. samo ima na pumpi neku vrstu kontrole el. nisam siguran tacno za sta su ali kompjuter nema. isti konsruktivno ko 1,6 sa predkomorama i sporim grejacima. najvise na golf 3 pasat 3 audi jaje ,vento. kasnije je radjen skoro isti okom gledajuci sa direktnim ubrizgavanjem tdi sa brzim grejacima sto greje za 3-5 sek. od 90-110-130ks
Svaki koji ima elektricni gas nema sajlu ima kompjuter sigurno jer bez njega nemoze radit!
on je napisao da 1.9td motor ima 75ks a da ima istih takvih sa 90ks samo što imaju interkuler i drugačiju turbinu i da obadva imaju ubrizgavanje s pretkomorom a kolko ja znam volkswagenovi 1.9 motori sa turbom i interkulerom imaju direktno ubrizgavanje osim ako na standardni 1.9td nije naknadno dograđivan interkuler, jel sad kužiš...
Da kuzim i to je tocno.
Interculer je unutarnje hladenje motora sad ima hladnjak zraka i ima hladnjak ulja stilo ima oba,al kaj ta oznaka "i"na tdi znaci kaj ne znaci injektion?
Da kuzim i to je tocno.
Interculer je unutarnje hladenje motora sad ima hladnjak zraka i ima hladnjak ulja stilo ima oba,al kaj ta oznaka "i"na tdi znaci kaj ne znaci injektion?
"i" ti oznacava da ima interculer a ova prva dva slova valjda znas kaj znace::icon_e_biggrin:
Pa kaj ti interkuleri nisu dolazili serijski kod novijih tdi od 90ks na dalje pa je i bila oznaka za direktno ubrizgavanje?
ma kakvo unutarnje hlađenje motora...interculer je za bolje hlađenje zraka poslije turbine i samim time je bolje sagorjevanje kad je hladniji zrak...
@bučo oznaka "i" ne znači interculer nego bi to došlo turbo diesel inection...i na našem fordu je interkuler pa je motor samo TD
jedni vele ovak jedni onak nama je u školi tumačil profesor praktične nastave ovak: TDI - turbo direct injection (turbo motor sa direktnim ubrizgavanjem) e sad kolko je taj naziv ispravan ne bi se štel mešati
interkuler je hladnjak za vazduh koji dolazi iz turba. td je motor sa turbom a noviji tdi treba da je oznaka ovih sa direktnim ubrizgavanjem. mislim da ovaj od 90 ks nema interkuler ,onaj od 110 ima i on je sa i srveno obelezen .e neznam za onaj od 130 sa di srvenim slovima na cemu je jos pojacana snaga .
interkuler je hladnjak za vazduh koji dolazi iz turba. td je motor sa turbom a noviji tdi treba da je oznaka ovih sa direktnim ubrizgavanjem. mislim da ovaj od 90 ks nema interkuler ,onaj od 110 ima i on je sa i srveno obelezen .e neznam za onaj od 130 sa di srvenim slovima na cemu je jos pojacana snaga .[/QUOTE
Ma svi koji imaju turbine moraju imat hladnjak zraka zbog bolje ucinkovitosti i kolicine nabijanja zraka e sad turbina se grije i grije to ulje koje ju podmazuje i hladi pa time je to ulje podloznije pregrijavanju pa neki modeli tdi motora imaju hladnjak ulja sto je isto inteculer kaj na nasem u prijevodu znaci unutarnje hladenje.
volkswagen TDI sa crvenim di je pumpe dize motor znači nema boš pumpu