Vica je u pravu, a za ostale koji nisu vidli http://hr.wikipedia.org/wiki/Turbopuhalo
ma znam i ja da je to nekaj na vakuom..gledal sam malo to po jubi tubeu i videl sam te neke klapne da regulira,ali sad sam malo gledal ovu kaj je @muhanicar postavil link i nigdje nisam videl klapne pa zato..inače to opče ne mrda nikud dok mu daš gas do daske ili dok radi pod lerom...
Buco@ kaj sam ja krivo nazval taj dio pa ti nisi znal o cemu pricam?
I daj mi molim te objasni za Boga miloga kak se to jedna mehanicka naprava iskljucuje i stavlja u safe mode pomocu elektronike.
Znam kak izgleda taj ventil i ne radi na vakum nego reagira na visi tlak od postelanog.
decki ja dobro znam na koji nacin radi taj vakum i kakvo crijevo ide na njega jer nisam na jednom autu si to mijenjo!
decki ja dobro znam na koji nacin radi taj vakum i kakvo crijevo ide na njega jer nisam na jednom autu si to mijenjo!
Sad ces ti meni rec da neznam sta sam mijenjo nego za sta je taj vakum na turbini i crijevi sam se nesto na mijenjo i onih vakuma pumpica koje otvaraju te vakum ventile!Mislim da ta vakum pumpica kaj si ti mjenjal nije za sigurnosni ventil turbine nego kad naglo pustis gas turbina se jos vrti i stvara tlak koji vise netreba motoru pa ta vakum pumpica otvorit drugi ventil spojen sa ispuhom i izbaci van visak zraka,a kaj to nadzire i regulira neznam.
Sad ces ti meni rec da neznam sta sam mijenjo nego za sta je taj vakum na turbini i crijevi sam se nesto na mijenjo i onih vakuma pumpica koje otvaraju te vakum ventile!
Nista ja tebi ne velim da ti nisi slagal ili raskapal nego sam ti htel rec da na turbini postoje 2 ventila.
Ventil za rasterecenje koji kontrolira da turbina ne posalje pre veliki tlak u motor kod tvogolfa je negdje oko 1.5bara,i imas premosni ventil to je vjerojatno kaj si ti slagal,a taj ventil otvara u slucaju da turbina jos vrti a ti si pustil gas i netrebas vise toga zraka kaj je nakupila i taj visak zraka premosni ventil pusti u ispusnu granu.