da , ide do ventila usisa ...jebala ga strina nema kopresije ako karike , kanali , cilindar nije podmazan .. ulje brtvi ..vjerovali ili ne
kad motor radi ulje stalno napada karike , cilindar i sva mjesta na kojima može doči do propuštanja kopresije ..čak i sam cindar ..on nije honan zato da bi bio gladak , on je honan zato da bi bio ohrapavljen tj da bi na površini bili utori , u tim utrima ( mikroskopskim )se zalegne ulje i ono brtvi između karike i stjenke cilindra .
Da ta površina mora biti ( laički rečeno) glatka ko staklo cilindri bi se brusili a ne honali .
Honanje ima još par prednosti ali to je sad nebitno .
Rekli smo , zagrijan motor ..ulje napada karike i utore , ..ali veselju dođe kraj i motor se ugasi ..sve je toplo , vruče , cvrči iz auspuha .ulje se preko noči cjedi i klip ostane suh , gotovo suh ..a kad nema ulja nema ni kopresije .
dakle to ulje bi prvotno trebalo podmazati karike i pojačati kopresiju .
ali ..hladno ulje , par kapi ..uski kanali , to nema nikakva smisla ..eto netko je rekao da zagrije ulje ..to sigurno pomaže kako bi prije došlo do karika .
e sad svi oni koji znaju kaj se dešava kad se pali na štirk , pa se" njiše " znaju da se svakim povlačenjem i otpuštanjem u cilindar ušpricava gorivo , i to puni kapacitet ..ako se dovoljno njiše čuje se karakteristični "crk" ..to je zvuk pumpe , to se čuje kad se štrik popušta
također postoji još i tazvani čok , to je kad se leptir za gašenje povuče van , on ostane vani ..to je stanje pumpe kad ušpricava veču količinu goriva nego na punom gasu u normalnom radu motora ..
to vam je sve isto stanju kad se kroz taj otvor ulije nafta , namota štrik i potegne ..ili pali na anlaser
isto to se desi kad se pali preko dekopresora , i upravo radi te prednašpricane nafte motor lakše pali s dekopresorom .
Ja od kad imam anlaser na specijau ne zaljevam ga , pritisnem dekopresor i okrenem par krugova ..u konačnici je to isto - ogromna količina goriva za prvu ekspanziju