Preporuka proizvođača je 15w 40
Oba dva motora imaju vodeno hlađenje.
Zašto RImula? Kakva su to rimula?
Klasifikacija motornih ulja ima nekoliko. Nama najpoznatije i one koje smo "dužni" provjeravati prilikom odabira ulja, a dane su od proizvođaća stroja su;
-klasifikacija prema viskoznosti, SAE klasifikacija.
Unutar SAE klasifikacije postoje monogradna i multigradna motorna ulja (ova koja mi danas najčešće koristimo u MSU).
Kažeš kako je preporuka prema viskoznosti 15w40, u redu.
-klasifikacija prema radnim karakteristikama - API klasifikacija
U toj klasicikaciji motorna ulja podjeljena su u tri kategorije sa podkategorijama. Ovisno dali se radi o dizel, benzinskom ili dvotaktom motoru.
Ova klasifikacija izuzetno je važna, i ona je nadovezak na SAE klasifikaciju. SAE klasifikacija postavlja, ajmo reći u grubo, područje rada ulja ovisno o uvjetima primjene, a API klasifikacija je ona koja određuje kvalitetu koju neko ulje mora zadovoljiti kako bi mogli biti korišteno u određenom motoru.
Izuzev dvije spomenute postoji još raznih klasifikacija za razna tržišta koje neću sada spominjati, no napomenut ću još jednu, onu koju tražimo i sada, a to je kategorija
-posebna klasifikacija motornih ulja; dana od proizvođaća stroja, recimo Ford, GM, MB, Deutz....
Zašto ovo sve govorim? Ne tipka mi se i nije u svrhu dokazivanja, svatko ima pravo na mišljenje. No kad sam te tražio koje ulje preporuča proizvođać napisao si 15w40, đto može značiti sve, a može biti nedovoljno i ne značiti, skoro ništa. Iz tog razloga sam spomenuo dodatne dvije, klasifikacije koje govore o potrebnoj kvaliteti ulja, koju tvoj motor treba.
Nadalje, Shell Rimula je serija ulja za gospodarska vozila, točnije za teško opterećene dizel motore, takozvana HD ulja. Kao takva zadovoljavaju mnoge speficikacije i odobrena su od mnogih proizvođaća strojeva te je gotovo nemoguće pronači motor za koji nije odobreno jedno od Shell ulja.
Ne moraš se držati njega, no naveo sam ga samo kao primjer. Iako je moguće da i kupnjom recimo ulja SDF grupacije, kupiš Shell, jel SDF ne proizvodi ulja, isto kao što ih ne proizvodi "ni jedan" proizvođać strojeva, nego po njegovoj "želji i receptu" to čini neka rafinerija...
Ovako izgleda jedan dokument koji dolazi sa strojem i prema kojem se odabire motorno ulje;
http://i47.tinypic.com/21eu4z.jpg
Dakle kao šta sam i govorio, dvije klasifikacije, jedna prema SAE (viskoznost) i druga API (kvaliteta, recimo, 505.01).