Normalno da nije loš. INA proizvodi ulja za dvotaktne motore još od davne 1959. godine.
Inače, promjena boje mješavine (motornog benzina i ulja) direktno izložene suncu i ne nužno direktno izložene, dovoljno je da mješavina bude u prozirnoj boci je utjecaj svjetlosti na neke od aditiva, posljedica je zamućivanje mješavine i izbjeljivanje. Zato je propisano čuvanje goriva i mješavine goriva i ulja, a ne u prozirnim bocama, kao ni plastici čiji sastav nije otporan na gorivo.
A što mislite tko proizvodi ulja za Stihl?
Vjerujem da ces mi ti rec,jer vidim da to znas.
Prije svega napisi zasto recimo yamaha trazi samo 1%ulja?:Kiss:
Pa ja sam pisal par postova prije o karnisterima i izlozenosti suncu daj procitaj.
Da problem je kaj je inin dvotaktol ostal isti i danas ako ne i losiji kaj mislis zakaj njega ide 4 posto a ostala ulja 2-3%?
tako je konstrukciono resena i ima takve materijale od kojih je napravljena da to moze izdrzati. japanac je japanac. ali je striktno naveo sigurno i koje ulje i proizvodjaca ulja za taj postotak. pa moj vartburg iz 74 god je mogao ici na 2% nemackog dvotaktola ili 2,5% drugih proizvodjaca koji su naznaceni u spisku. i nije imao nikakvih problema vise od 30 god sto je bilo svima nezamislivo u ono vreme. izradio je japanac i motor kojem netreba ni ulje ni tecnost ili bilo sta za hladjenje sa garancijom od milion kilometara i to vise od 15 god ima . ali je preskup za serijsku proizvodnju. sta onda dalje reciVjerujem da ces mi ti rec,jer vidim da to znas.
Prije svega napisi zasto recimo yamaha trazi samo 1%ulja?:Kiss:
Ne mogu ja sve znati.
Vidim da si ti iznio neke tvrdnje, pa pretpostavljam da znaš o čemu govoriš.
Tebe kao korisnika obavezuje da se pridržavaš preporuke proizvođača koji je iste donio na temelju konstrukcije motora i ekoloških zahtjeva, pa bilo to 1,3 ili recimo 5% udjela ulja u motornom benzinu i to je sve.
Moj osvrt odnosio se na kritiku INA ulja za dvotaktne motore kada si iznio neke, po meni netočne tvrdnje, a iste sam boldao u postu prije.
Prvenstveno to ulje u dvotaknim motorima podmazuje lezajeve radilice i klipnjace i naravno smanjuje trenje klizecih elemenata (karika,bolcni).
Ulje tek pocinje podmazivati kad se motor ugrije jer tek tada benzin pocne isparavati i tek se tada odvaja ulje od benzina i podmazuje elemente kak treba.
Neki proizvodaci propisuju manju koncentraciju ulja zbog kvalitete materijala i vecih otstupanja elemenata i naravno eko norma.
Ne preporucuje proizvodac bezveze odredena ulja,jer ta ulja odgovaraju njihovim standardima i kvaliteti
Ina 2taktol nije napravljeno za motore sa jako puno okretaja jer nema svojstva viskoznosti a time prianjanja na pokretne djelove koji se vrte jako brzo 10000 okretaja i vise.happy):
Dobro, netko je nešto naučio, to je bitno.
A za ovo zadnje, molim te, reci mi, gdje si ili tko te to naučio? http://www.maziva.hr/web/images/stories/tehinfo/INA_2_Taktol_ST_Plus.pdf
Ina super 5,3i turbo se nisu mjenjala nikad ostala je ista gradacija i to je ulje za starije tipove diesel motore za teske uvjete rada,i vjerujem da oni koji su kupili nove traktore sa euro normom 4 ili 5 imaju propisana drugu gradaciju ili viskoznost za te norme a ina 5,3 i turbo to nemaju.
Ja osobno ina 2taktol ne koristim za niti jedan stroj samo stihl ulje,a u staroga zetora stavljam ina super5 i za njega je vise nego dobro s obzirom da ga treba mjenjati svakih 150 a ja godisnje tak negdje i delam,a postoje i puno kvalitetnija ulja za takve motore recimo fuks.
A o motorima s unutarnjim izgaranjem sam sve naucil u skoli koja nije za auto mehanicara nego tehnicar za vozila i vozna sredstva.[/QUOTE]
Di je ta skola u zagrebu ili negdi drugdi ili mozda ima malo drugaciji naziv smijer koji si pohadao?
Obicni dvotaktol se propisuje u vecem omjeru da bi se nadoknadila njegova kvaliteta.
A ovaj 2tktol st super je novo ulje poboljsano i moze u 2 postotnom omjeru i tjerojatno je duplo skuplje.
A o motorima s unutarnjim izgaranjem sam sve naucil u skoli koja nije za auto mehanicara nego tehnicar za vozila i vozna sredstva.
S kim ja ulazim u raspravu...
Da, bravo, Super 3 i Super5 imaju svoju namjenu, koja nije u Euro 4 i 5 motorima, no zato postoji INA Super 2000 za Euro 3 i Euro4 motore, kao i Super 2009 za Euro4 i Euro 5 motore.
Isto kao što Fuchs ima Titan Universal 15w40 koje nije za Euro 4 i Euro 5 motore nego za Euro 2 motore, i što to sad znači? Da Fuchs nije "kvalitetan" proizvođač zato što izmeđuostaloga ima u ponudi to ulje?
e pa vidis sad jednu zanimljivost iz iskustva. kod nas ima skoro svakakuca motorne pumpe za baste [ tomos i dmb] dvotaktne. svi su ranije koristili obican dvotaktol i motori su radili po 15-20 godina bez ikakvih generalnih popravki. zbog neodrzavanja ces kvar je bio zavarivanje svecice i zapusavanje izlaznog dela stubline ka auspuhu. presli svi na sinteticka i polusinteticka na 2% i ti problemi su zaboravljeni jer su masine ogorevale lakse naslage garezi. ali vek masina je smanjen na 3-5 god . neznam koliko sam motora u sezoni radio generalne dok nisam objasnio neke stvari onima koji su hteli cuti i poslusati. otada mnogo manje radova na njima sem povremeno skinuti glavu i ocistiti garez .ono sto si rekao da tek ulje pocinje sa podmazivanjem kad se motor zagreje ,kad benzin ispari itd.... to je nebuloza koju jos u zivotu nisam cuo. jadna skola u kojoj si ucio. sta cemo zimi sa testerom koja radi na -10 .ona ima se ubije da postigne radnu temperaturu a dotle po tebi radi bez podmazivanja. trebao si malo bolje se procitatu tu lekciju iz skole da ti ja neopisujem o podmazivanju i uslovima osnovnimObicni dvotaktol se propisuje u vecem omjeru da bi se nadoknadila njegova kvaliteta.
A ovaj 2tktol st super je novo ulje poboljsano i moze u 2 postotnom omjeru i tjerojatno je duplo skuplje.
A o motorima s unutarnjim izgaranjem sam sve naucil u skoli koja nije za auto mehanicara nego tehnicar za vozila i vozna sredstva.