Evo što kaže internet:
copy/paste odavde:
http://uputstva.org/uradi-sam/koje-motorno-ulje-odabrati/ (prvi komentar ispod teksta)
1. MAHLE/KNECHT – bez premca u kvaliteti filtracije i izvedbe samog filtera
2. HENGST – vrhunski njemački proizvođač filtera
3. MANN/HUMMEL – zar treba što dodati za MANN filtere
4. WIX/FILTRON – kvalitetni filteri dostupni i plićem džepu
5. UFI – talijanski proizvođač koji ima odobrenje prve ugradnje u veliki broj vozila, kako europske, tako i azijske proizvodnje
6. RYCO – australski proizvođač vrhunskih filtera, nažalost jako slabo zastupljen na europskom tržištu.
7. PURFLUX – prva ugradnja u francuska vozila
ZA IZBJEGAVATI :
1. FRAM – proizvođač od kojeg je ostala samo stara slava, u principu radi nekvalitetne low-end filtere koje su čak zabranili za ugradnju u TOYOTA i HYUNDAI vozila na američkom tržištu, kod nas nažalost široko rasprostranjeni filteri
2.
CLEAN – talijanska mala privreda, najčešće se radi u Kini i samo rebrandira, vrlo upitna stvarna kvaliteta
3.FIAMM – škart unutar SOFFIMA grupe, nekada bili kvalitetni, ali ih je vrijeme pregazilo
4. ARMAFILT – mađarski proizvođač koji rebrandiranjem jeftinih kineskih kopija pokušava održati korak s tržištem
5. JAPANPARTS – iako ime sugerira da je riječ o japanskom proizvođaču, u pitanju je najlošiji talijanski škart
6. NIPPONPARTS – drugo trgovačko ime za kineske jeftine filtere
Ja sam se za FIAAM (ovaj gore krivo piše FIAMM) isto neugodno iznenadil da je sad na listi "za izbjegavati". Nekad je slovil za jako kvalitetan, prije bosch-a sam imal FIAAM, a sljedeći bu valjda konačno JCB, inače košta malo više od dva bosch-a oko 108kn ak se ne varam, našel sam i trgovinu i tip filtera i sve i kontaktiral trgovca, rekel da more poslati ali na kraju je razum prevladal i nisam to uzel. Ali razum je precijenjena stvar... i logika isto :icon_confused: