• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

ULJA I OSTALA MAZIVA

• Temu pokrenuo seljaček
  • Datum prvog posta

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
160
Kaj ti to čitaš i citiraš, nekakvu enciklopediju?
Pa posao poljoprivrednika je da to zna, o indeksu viskoziteta direktno ovisi koliko će trajati mjenjač na nekom traktoru. Neki su malo manje osjetljivi, a mene je zapao jedan koji je malo više osjetljiv.

CK1

Aktivni član
Tu od
30 Lis 2021
Poruka
108
Kad si spomenuo lancol...
Tip koji često radi u šumi koristi staro motorno ulje. Veli da mu je lancol preskup i da se sve otplati iako se možda lanac i mač brže troši. Koliko to može biti brže? Tu logiku sam "prisvojio"!

Koristim staro od motora!
Pročitao sam, vjerujem da i drugi koriste slične kombinacije drugih vrsta ulja ali zaobišao bih ju jer ne radim puno sa motorkom, a ako je ovo od INA-e ST-200 u redu neću za 5€ propast. Koliko ju koristimo imat ću tu 1L slijedeće desetljeće.

• INA Lancol ST-200 - (5,19€)

Prilozi

• INA_Lancol_ST_200_1L.jpg
    INA_Lancol_ST_200_1L.jpg
    19.5 KB · Pregleda: 3

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
30,878
Kaj ti to čitaš i citiraš, nekakvu enciklopediju?
Za gugl majstore svi znamo odavno.

Umjetna inteligencija je pretvorila napredne gugl majstore u AI savjetnike koji u par klikova mogu lagano do odgovora kojeg je neko s nekim podijelil, a ko se za to znanje dobro oznojil i na svojoj koži ga u praksi isprobal......

Još ako taj neko vjeruje svemu napisanom.... sreči nema kraja.

CK1

Aktivni član
Tu od
30 Lis 2021
Poruka
108
Ima li netko savjet ili iskustvo iz prakse što uzet od ulja za podmazivanje lanca motorne pile, osim korištenja rabljenog kojeg je kolega LC gore spomenuo?

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
29,829
Za to koliko (koliko si napisal da) potrošiš ulja, i jestivo bi bilo dobro.
Ljudi koji puno rade i troše puno ulja mogu ti dati (naj)bolju preporuku, pa poslušaj njih.

Napisal sam svoje skromno iskustvo, s dva tipa ulja koja sam probal, ali nisam mjerodavan za neku preporuku. Ostajem pri INA Lancolu, jer mi se pokazal dobrim i za neke druge namjene (podmazivanje lanaca na beraču kukuruza). Ne znači da nema boljih (a i lošijih) ulja.

CK1

Aktivni član
Tu od
30 Lis 2021
Poruka
108
Hvala ZJ, budem onda uzeo 1L tog INA Lancola ST-200, pa neka ga.

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
154
Razlika između Modriča jds fluid i Wolf tractorfluid 400 ako neko zna, ne mogu da nađem Wolf u prodaji pa bi ga zamijenio sa Modričinim uljem.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
160
Wolf - indeks viskoziteta 106, kod Modriče 135. Tih 135 nije nešto (po meni za neki imalo zahtjevniji mjenjač mora biti barem preko 140, 145, ali je puno bolje od ovih 106.

Posljednje uređivanje od moderatora:

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
154
U biti su ista ulja s tim da Modriča ima veći viskozitet? U slučaju miješanja da li bi počela pjeniti?

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
160
U biti su ista ulja s tim da Modriča ima veći viskozitet? U slučaju miješanja da li bi počela pjeniti?
Ne radi se o većem viskozitetu ('gustoći'), nego ima veći indeks viskoziteta. Indeks viskoziteta nam pokazuje koliko će se ulje 'razrijediti' kada se zagrije, to jest koliko će mu pasti viskozitet na višoj temperaturi. A svi znamo da rijeđa ulja bolje teku i teže drže film između dva sloja koja podmazuju. Idealno ulje uopće ne bi mijenjalo viskozitet kada se zagrije/ohladi. Gusto ulje isto tako nije neko riješenje jer gusta ulja teško se pumpaju i rade veće otpore tečenja, pa u rezultatu na samom mjestu podmazivanja imamo manji tlak.
Uglavnom ovo ulje od Wolfa je koma, dno dna (možda netko pronađe nešto lošije od toga) tako niski indeks viskoziteta znači da će jako pasti viskozitet ulja kada se zagrije, dok je Modriča tu puno bolja. Kako će se ona ponašati međusobno nemam pojma jer su u igri i aditivi kojima su obogaćena ulja i pitanje je kako bi oni međusobno reagirali. Sve ovisi i o samoj aplikaciji: ako se radi o nekom jednostavnom, nezahtjevnom, reduktoru koji se pokrene svako malo i kroz kojeg ne teče neka velika snaga - možda ne bi bilo problema, ako se radi o složenom (i skupom za popravak) mjenjaču trakotra kroz kojega prolazi parsto kilovata i koji se grije u radu..... onda 'štednja' na ulju može postati jako skup sport. Makar potrošena količina novca ne mora značiti i kvalitetu, ako sam ne znaš što trebaš gledati prilikom kupnje.

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
154
Radi se o mjenjaču i diferencijalu traktora Fiat 880. Ulje bi služilo za dosipanje, u 2 mjeseca 2l ulja. Uzeo bi Wolf ulje međutim ne mogu ga naći u prodaji.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
160
Zanimljivo je kako za taj traktor fuchsov birač ulja daje podatak da u zadnji most 44 litre ulja (UTTO) ali da u sam mijenjač (8/2) posebno ide još 11 litara ulja (STOU ulje). Znači da vjerovatno ima mokre kočnice.

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
154
Ima mokre kočnice ali ne znam koliko tačno stane ulja pošto nisam mijenjao, tek je godinu kod mene. Kakva je sad razlika između utto i stou ulja?

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
160
Točne količine i vrsta ulja ti pišu na linku, samo treba pronaći pravi stroj. Razlika između UTTO i STOU ulja je u tome da je UTTO za mjenjač i hidrauliku (sa mokrim kočnicama) dok je STOU kao i UTTO, ali STOU još može i u motor, STOU je obično skuplji od UTTO ulja. STOU je kao praktičniji jer imaš isto ulje skoro za cijeli traktor ne trebaš imati u zalihi dvije vrste ulja i ne može doći do zabune da naspeš krivo ulje u motor. Koristim samo UTTO jer mi je STOU preskup, a ionako za motor u svim traktorima koristim isto ulje.
Kod tvog traktora je bitno da je u mjenjaču posebno ulje od onog u diferencijalu, pa treba provjeravati razinu na dva mjesta.

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
154
Razinu i provjerajem na dva mjesta, na dva čepa s tim da je to sve isto ulje. Tako je nasuo prethodni vlasnik jer su mu rekli da je to "malo bolje" ulje.

Axial

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2020
Poruka
160
Vjerovatno isto ulje je OK samo što fuchs preporuča za mjenjač taj STOU koji vjerovatno ima veći raspon viskoziteta (veći indeks) jer su mjenjači osjetljiviji na gustoću ulja kod pokretanja (teže prebacivanje brzina kad je hladno). Ako si zadovoljan traktorom i namjeravaš ga zadržati promijeni to ulje za neko kvalitetnije jer je ovaj wolf - čini se - drek od ulja. A i pitanje je kada je prošli vlasnik zadnji puta promijenio ulje. Ako curi zadihtaj ga i naspi nešto kvalitetnije.

dakson13

Član
Tu od
26 Lip 2015
Poruka
154
Promijenjeno prije na 3 mjeseca pa ću ga ja kupiti, godinu je kod mene i eventualno možda još godinu. U planu sam uzimat nešto novije poput case cs 86 pa će on putovat

Najnoviji postovi

Na vrh