husqvarna365
Aktivni član
- Tu od
- 24 Sij 2013
- Poruka
- 989
koliko se krecu cijene u hrvatskoj
Pa i nije tak jeftino.
niti stihl a niti husquarna nemaju rafineriju pa proizvode ulja.kupe ulje na svjetskom tržištu(možda čak i od ine) obojaju i zapakiraju u svoju ambalažu i prodaju duplo skuplje od realne cijene(čak i više)
Ovaj prvi dio ti je točan - nemaju vlastitu proizvodnju ulja, ali od proizvođača traže točna svojstva i aditive koje žele da ulje sadrži. Baza možda jest ista, ali ne i finalni proizvod, tako da boja nije jedina razlika. Svakodnevno komuniciram s ljudima koji rade s motornim pilama, trimerima i čistačima i vrlo često čujem komentar da čak i Stihlovi strojevi bolje rade s mješavinom napravljenom sa Husqvarninim nego sa originalnim Stihlovim uljem. Ono što najčešće navode je mirniji rad u leru i ispušni plinovi koji osjetno manje smrde.
Što se tiče Ininog ulja, nije da sam fan svega što dolazi izvana, a sve što je domaće a priori ne valja, međutim čim otvoriš motor odmah možeš vidjeti da je radio s Ininim dvotaktolom - na čelu klipa redovno se nakuplja kruta garež za razliku od kvalitetnijih ulja gdje se stvara masni film. Ina je tijekom godina preko nekoliko puta mijenjala formulu dvotaktola jer je s njihovim uljem i današnjim dvotaktnim strojevima, koji su puno nabrijaniji okretajima od starih, bilo velikih problema i hrpa zaribavanja. Ovo ne navodim kao znanstvenu nego čisto iskustvenu činjenicu. Da sad ne navodim dalje kako izgledaju rasplinjači kad se u njima zasuši ulje iz mješavine napravljene spomenutim dvotaktolom.
Koji su to i koliko "puno nabrijaniji" strojevi, nekad i danas? Govoriš kao da se radi o razlici max. broja okretaja 50 i više %, a ne eventualnih 10%.
Ajde, molim te, neka ti ne bude neugodno. Samo ti navedi i elaboriraj to što pišeš, baš me zanima ta hrpa "zaribanih" strojeva na INA dvotaktolu.
niti stihl a niti husquarna nemaju rafineriju pa proizvode ulja.kupe ulje na svjetskom tržištu(možda čak i od ine) obojaju i zapakiraju u svoju ambalažu i prodaju duplo skuplje od realne cijene(čak i više)
Gospodo,
Prije par dana bio sam u srbiji u jednoj rafineriji di su mi pokazali narudzbu ovlastenog uvozniga husqarne za 10 000 litara dvotaktola u rinfuzi, jedini uvjet je bio da bude polusintetika te da bude ofarban u plavo.
Toliko o kvaliteti pojedinih markiranih ulja
a kakva ulja za podmazivanje lanaca koristite,,,,ima li neka tema o uljima
038, 044 na brzinu podaci, max. brzina vrtnje 13500 o/min. Toliko u pravilu imaju i danasnje pile.
Cijenim tvoje iskustvo ali preko nekih stvari se ne moze. Upoznat sam s tehnologijom proizvodnje maziva, konkretno i slucajno i sa proizvodnjom Maziva Zagreb.
Svoje strojeve, 038, sg17, FS 450, godinama pogonim mjesavinom spravljenom s Ina uljem za dvotaktne motore. Izuzev toga, moram priznati da nemam toliko godina iskustva kao ti, ali ipak imam. Sto je najvaznije iz sirokog spektra. Zakljucno, moja iskustva su razlicita tvojima.