• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Umjetna gnojiva

markach

Iskusan lik
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
1,894
Napravi sjetvu bez gnojiva pa nam reci računicu.
Teško se miriti s cijenom gnojiva i ludost je očekivati njen pad.....stoga najgore od svega kakulirat sjetvu bez gnojiva jer ima i drugih troškova pa jednostavno to sve skupa balansirat u troškovima.

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Nema računice s sadašnjim cijenama repromaterijala, a s cijenama proizvoda od prije godinu-dvije.
Ali kak stvari stoje cijene proizvoda se neće zadržati razini od prije par sezona, sve ide gore pa budu i pšenica/kukuruz.
Tak da ja ću možda malo smanjiti količinu umjetnog, ali neću izbaciti.

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,743
ja se nebi kladio na nekakvo veliko povećanje cijena poljoprivrednih proizvoda...kod nas pogotovo slabi potražnja za stočnom hranom, i ovo malo krava i svinja se tamani...

Hass

Aktivni član
Tu od
1 Srp 2019
Poruka
668
Bude dobro ako cijene ostanu na razini prošle godine a više nebudu sigurno osim možda na pšenici par lipa.

Viduka OPG

Iskusan lik
Tu od
23 Velj 2019
Poruka
3,489
Momci čuo sam informaciju da se žitarice mogu prehranjivati sa superfosfatom, danas smo kupili 450 kg za nekih 2,3 ha lucerne.
E sad dali je netko probao superfosfatom ići u žitarice, i ako je kako se je pokazalo.

Posljednje uređivanje:

lovro98

Aktivni član
Tu od
2 Sij 2021
Poruka
124
Koje su cjene trenutno kod vas?

Posljednje uređivanje od moderatora:

Goran S

Aktivni član
Tu od
30 Pro 2012
Poruka
114
Zalihe UREA-e su sve veće i svi samo pitaju i nitko ne kupuje.. Zato kad sam zvao ovaj tjedan poljoapoteke opet je blago pala cijena UREA-e, dok KAN zasad stoji na 575 kn. Još ne kupujem ništa, i moje je mišljenje da će morati još spustiti cijene da im stovarišta ne budu krcata a promet mali.. ili da prekinu proizvodnju - opet.. A to opravdanje da neće prodavati ispod cijene.. ne moraju.. jer ako kupim po toj cijeni.. ja ću morati prodavati ispod cijene da bih nešto prodao - možda sam glup ali nisam kreten.
Nije sve crno/bijelo, ovo samo dodatno ubrzava moje razmišljanje o postepenom smanjivanju i mogućnostima zamjene neisplativog umjetnjaka sa alternativom..

luka

Aktivni član
Tu od
3 Velj 2014
Poruka
267
Kad vec spominjes alternativu, koja bi bila najekonomicnija alternativa?
Ja bas gledam da nase lokalno kom.poduzece prodaje kompost.pa bi bilo zanimljivo znati koliko tona komposta zamjenjuje 100 kg umjetnjaka

Posljednje uređivanje od moderatora:

Goran S

Aktivni član
Tu od
30 Pro 2012
Poruka
114
Alternativa nije jednostavna i vjerujem da ne može toliko dati dopinga što se dušika iz umjetnjaka dobije ali treba kombinirati.. Ovako da lupetam bez dublje analize ne bih da budem neozbiljan, Ali razmišljanja jesu o kompostu, sjetvi mahunarki ( djeteline u voćnjaku), stajnjak.. uz neku reduciranu upotrebu umjetnog gnojiva.. Sa kompostom, stajnjakom i mahunarkama održavamo plodnost zemljišta i potencijalno bolje usvajanje lakše dostupnih hranjiva..

Kad vec spominjes alternativu, koja bi bila najekonomicnija alternativa?
Ja bas gledam da nase lokalno kom.poduzece prodaje kompost.pa bi bilo zanimljivo znati koliko tona komposta zamjenjuje 100 kg umjetnjaka
Mislim da ono što se prodaje pod kompost ima deklarativno 3-5% dušika, ali s druge strane - to je humus i ima dugoročnu veću vrijednost od dopinga..

ZGseljak

Iskusan lik
Tu od
21 Srp 2018
Poruka
2,911
Alternativa nije jednostavna i vjerujem da ne može toliko dati dopinga što se dušika iz umjetnjaka dobije ali treba kombinirati.. Ovako da lupetam bez dublje analize ne bih da budem neozbiljan, Ali razmišljanja jesu o kompostu, sjetvi mahunarki ( djeteline u voćnjaku), stajnjak.. uz neku reduciranu upotrebu umjetnog gnojiva.. Sa kompostom, stajnjakom i mahunarkama održavamo plodnost zemljišta i potencijalno bolje usvajanje lakše dostupnih hranjiva..

Mislim da ono što se prodaje pod kompost ima deklarativno 3-5% dušika, ali s druge strane - to je humus i ima dugoročnu veću vrijednost od dopinga..
Slično razmišljamo 👍

yama13

Dobro znana faca
Tu od
12 Sij 2012
Poruka
642
Ja kupio nešto 15-15-15 - 158 kn/25 kg te sam uzeo i nešto pilećih briketa(60 kn 25 kg) što ću pobacat prije zatvaranja brazde.. tako da mislim da bude oke., poslije još prihrana kan i folijarno i to je to. Ima tu kod nas farma kokoši pa daju gnoj za van al ima puno sjemena nutra pa mi se nece njive opet zaraziti s tim. Stanjaka imam puno al nisam stigao pod brazdu baciti tak da sad možda pred zatvaranje nema neke svrhe. Onda na jesen planiram po svim razbacati taj stanjak i zaorati.
Kukuruz kupio deklaba pakirenjae po 80 000 zrna - 1770 kn i Pionerra 9911 (540 kn), još kupim herbicid i ja spreman.

Najnoviji postovi

Na vrh