Poštovani, smeta mi sljedeće na motoru D115 traktora UTB445dt.
Kad se motor pokrene, radi normalno, nakon čega nakon pola minute počinje neravnomjerno raditi dok se ne zagrije. To se događa samo na određenim okretajima (600-800) i pri vožnji s neopterećenim motorom uzbrdo na okretajima od 1200 do 1400 (u kabini se čuje neravnomjeran rad). Pri većim broju okretanja ili opterečenju radi lijepo i glatko.
Inače motor je stvarno dobro očuvan, hladan ne dimi ni malo, ne dimi ni na nizbrdici, ne pije ulje, pali na zub i u minusu (pogotovo na minus 10 sa jednim grijanjem). PVP je vec bila kod dva majstora, svaki put je situacija bila malo gora. Skoro smo doktorirali na diznima, jer bilo je svega... od nepovrata goriva, proizvodne greske (puklo kuciste, gorivo se vratilo direktno u povratni vod), ukratko, katastrofa što se tiče rezervnih dijelova. Kad dođe do problema sa diznima, PVP na rotoru (gdje je gumeni dihtung) počne curiti, zabrtvi, tjedan dana ok, pa opet curi. Ali "kucanje" odnosno neravnomjeran rad je uvijek prisutno, jedini vidan napredak je bio u vožnji nizbrdo (1200-1400 okretaja), kada je eksperimentalno postavljeno na 180 bara, što nije po tablici.
Kompresija motora je jako dobra (motor je od 1988. do sada odradio oko 1600 sati), ventili su na brojevima (usis 0,25 - ispuh 0,35), nigdje ne curi ni kapljica ulja, motor potpuno suv ali posle korigiranja pumpe nije ništa bolje. Jedan mehaničar je rekao da je to za njega normalno i da neće biti bolje, drugi je rekao da nije ok i da bi ga servisirao, ali zbog godina se više ne bavi time. Sad pitanje, da li je netko imao sličnih problema , iskustva?
Nova PVP je 600€, kvaliteta mozda nije bolja, ac pumpa je vec jednom mijenjana (prije sam ga ja uzeo). Malo je besmisleno samo mijenjati, jer stvari nisu besplatne. Vidio sam na youtube da zadnjih godina ima problema sa zamjenskim rotorima na PVP i takve stvari se ipak događaju. Rotor je promijenjen među prvima kad sam PVP odnio na generalni servis (pukao prsten oko rotora).
Budući da sam ja više precizni tip, takve stvari me smetaju, nerviraju, ali sam istovremeno svjestan da takve stvari mogu dovesti do veće štete ako ih ostavimo kao.
Prijedlozi za iskustvo? Hvala unaprijed!