Re: UPOTREBA VISOKOVLAŽNOG KUKURUZA U ISHRANI SVINJA
tine kaže:
Bogec, očito se nismo razumijeli.
Mislio sam da ne preporučuješ silirano zrno, a ne klipa.
eto vidiš da smo se razumili, uvjek zrno i samo zrno
postupak mljevenja kukuruza u vreče je sljedeči:
pokombajniraš kukuruz s 25-27 % vlage+3% dobi na kombajnu- imaš največu kvalitetu, vlaga super kak treba bit
dopeljaš prikolice doma po mogučnosti koje imaju šuber na koji če zrno curit u silo mlin
priključiš silomlin na traktor-ja koristim sip silomlin i ciklon, traktor zetor 4320, mlin radi na drugoj rupi, veliki gas.
naravno ti to priteraš otvor mlina na šuber prikolce i zrno ljepo curi, na prikolice ti treba jedno ajmo reč djete da sam malo gura kukuruz na rupu
dvojica ljudi su sa vrečama na ciklonu (ko piramida krnja naopako sa otvorom, to stoji na nogama), kad jedan drži vreču i puni drugi je u pripremi, to samo lijepo curi u vreču , ne praši se i vreča je gotova od 50 kg za cca 20 sekundi plus minus, nisam mjerio
dvojica vežu vreče jer to ide brzo, nema trešenja i nabijanja sa vrečema, samo se skupi vreča i zaveže
dvojica slažu i tu trebaju muži pogotovo ak ima puno kukuruza , jer sa vrečama treba pažljivo, treba fina snaga, ne na horuk
tehnika slaganja je na slici i tak se neče ni mrdnit vreče, kak ih metnete tak stoje.
brzina mljevenja: ovak nama za 6 tona punu prikolicu treba 45 minuta, i onda se ljudi moraju malo prišvasat sa pivom dok se druga prikolica ne pripelja, ove vreče na slici gore smo samljeli za cca 4 sata, to mi je dost za cjelu godinu
tu nema nikakvog sabijanja kao kod ĐUKE koji melje u silos, tamo se mora gazit il nekak nabijat i tam se praši ak se nije pronašlo rješenje za to.
kod ĐUKE je brašno ko cigla, dok kod mene je sipko kad otvorite vreču.
hranimo krave i svinje s tim, i nema nikakvih problema, potuku se za takvo brašno :mrgreen:
vreče kupujem u garešnici ima ih razne cjene, ove po 70 lipa i po kunu su super kvalitete i skuplje ti ne treba a po gabaritima su to vreča od trideset kila al su puno teže kad su pune, baš ih nije milina nosit, ima tu tereta
potrošnja goriva mi je bila 20 litara za ta 4 sata, problema nema sa miševima, ne smije se pokrivat vreče jer se onda zavuku miševi, nema smrzavanja, niti kvarenja.
eto za 4 sata rada cjelu godinu samo trošim, i pošto mi je voluminoza osnova za mlijeko uopče mi ne treba puno brašna.
jedna velika prednost a to je vi kad vreču uzmete vi nju trošite i kad vam druge vreče ne trebaju to stoji, dok u silosu kad ga načmete vi to morate trošit il se počme kvarit, još jedna prednost vreča uvjek možete složit na neko drugo mjesto a ne ko silos pogotovo betonirani koji zauzima mjesto.
uglavom super je i silos i vreče, ovisno kolko trošite , kolko mjesta imate , koju tehnologiju, i novaca za uložit
eto SELJAČEK valjd sam ti pomogel :!: