• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Upotreba visoko vlažnog kukuruza u ishrani stoke

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
neko je pital prije jel se more melja nametati u bačve,pa eto ja to delam i evo kak to zgleda :mrgreen:
1602100840.jpg

1602100839.jpg

S

smcman250

Guest
imam ja jedno pitanje....kak bi bilo da hranim krave samo sa kukuruznom silazom???

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
kemicar kaže:
Tek sad sam vidio temu. Da li se javlja plijesan u mljevenom?
ima je ,al skroz malo gore uz sami rub jer tam nemrem dobro istisnuti zrak,ali to su zanemarive količine 8)

smcman250 kaže:
imam ja jedno pitanje....kak bi bilo da hranim krave samo sa kukuruznom silazom???
možda ima neko stručniji da ti to obrazloži i potanko odgovori,ali ja mislim da isključivo sama silaža nije dobra...moraš još kojekakve "gluposti" :mrgreen: nutra ubacivati,(djeteline,ljuljevi i slično)pogotovo kod ishrane krava :mrgreen: :mrgreen:

H

Hurlimann86

Guest
Nisam znao kud s ovim ali u svakom slučaju mislim da kud got stavim da je zanimljivo.
[youtube:3l4t7uyq]y3G8XLNuqQM&[/youtube:3l4t7uyq]

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Stiskao sam ga sa vibro pločom ili žabom.
U ovaj silos sam spremio 28 tona.
A ukupno imam skoro 40 tona ovakve silaže.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
pročitao sam temu, ali nisam baš dobio sve informacije.

ono sa vrećama. dakle melješ malo vlažniji kukuruz u najlonske vreće i zatvoriš. mislim, ako je to za cijelu godinu što ga sprječava da se ne pokvari i još na kiši i na suncu. kakva je hranidbena vrijednost takvome kukuruzu nakon dužeg vremena?

i drugo, ako se ispostavi da je sve to ok, jel se može to onda sve tako vlažno samljet skupa pomiješano sa nekom drugom žitaricom (npr zob) i da bude tako cijelu godinu, a da se ne pokvari ili izgubi na vrijednosti ili je to nebitno ako i kukuruz na klipu ili zrnu također gubi na vrijednosti?

H

Hurlic_80

Guest
pošto vidim da se ovakva silaza koristi u israni bikova u kojoj kolicini se ona smije koristiti,i da li neke veće kolicine mogu štetiti bikovima

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Smije se koristiti koliko želiš,ali nije dobro da bik jede samo silažu kukuruza,zar ne?
dobro je do max. nekih 70% ,ostalo bi trebala bit neka žitarica.
Veče količine ne mogu štetit biku,on pojede koliko može tj. koliko želi,ostalo ostavi.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
to je biznis, da bar ja imam takav mlin. gdje bi povoljno našao takav mlin.
može i stariji. ovi sip ciklo 100 su mi malo skupi 10 - 12 tis kn.
budem u pon stavio svoje slike. ja meljem u bačve po 200 litara i gazim. za sada sam napravio 38 komada. i sad za vikend budem još 15 kom. ja imam mlin sip mks 1200. dobar je ali nema kapacitet. 7 tona napravim za nekih 8 sati. sporo za popizdit.

I

IvanVl

Guest
kakvi mehanizam ima stroj koji može okruniti tako mokar klip?

marko93

Legenda
Tu od
31 Sij 2008
Poruka
5,893
kakvi mehanizam ima stroj koji može okruniti tako mokar klip?

Pa normalni žitni kombajn poštelan za berbu kukuruza..
U našem slučajo je to bio CLAAS TUCANO 320 s 5 rednim adapterom.

@mladenko: ovaj ciklo je dobra stvar.U zadnje vrijeme su jako nabili cijene tim strojevima pa su skupi.Al isplati se ako se puno melje.Mi smo oko 15t samljeli jedno posljepodne...

dino

Aktivni član
Tu od
22 Ožu 2009
Poruka
1,500
Ne da su nabili cijenu tom mlinu,nego je DUPLO skuplji nego prije 10 godina,a u potpunosti je isti.
a kapcitet zavisi o jačini traktora,npr. naš traktor od 80 ks,može samljeti 16 tona ovakvog vlažnog kukuruza za sat vremena.
edit:
ovako smo to mi radili,ove godine sa MD 51
dsc01420tw.jpg

dsc01421ez.jpg

dsc01422vp.jpg

Posljednje uređivanje:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Sip CIKLO 100 kad je tek napravljen bio moj ga je djed platio 1000 DEM-a, znači nekih 4000 kn, bilo je to jako davno, a evo koliko sad košta....užas.

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
Sip CIKLO 100 kad je tek napravljen bio moj ga je djed platio 1000 DEM-a, znači nekih 4000 kn, bilo je to jako davno, a evo koliko sad košta....užas.

u gudovcu na jesenskom sajmu dođe 2600 eura novi.
našao na njuškalu md 51 za 6000 kn ali opet mi se činipreviše da je 500 eur uzeo bi a ovko too much.
da ima novi za 4000 kn odmah bi dao

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Bilo je to tamo čini mi se krajem 80-tih ili početkom 90-tih godina, negdje za ratno vrijeme.

Na vrh