• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Upotreba visoko vlažnog kukuruza u ishrani stoke

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
evo s ovim mlinom ja radim. spor je 1000 do 1200 kg/h. ali sam 50 komada bačvi samlio.

Prilozi

• P1010012.jpg
    P1010012.jpg
    69.6 KB · Pregleda: 315
  • P1010011.jpg
    P1010011.jpg
    75.7 KB · Pregleda: 524
  • P1010006.jpg
    P1010006.jpg
    68.7 KB · Pregleda: 368

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
evo s ovim mlinom ja radim. spor je 1000 do 1200 kg/h. ali sam 50 komada bačvi samlio.

pitao sam već jednom prije, al nisam dobio odgovor.

jel se ta vlažna masa ugrije, popljesnivi ili se samo polako hladi. ja bi probao mljet sada, al se bojim da si ne uništim kukuruz.

kolko je optimalna vlažnost i kako ju odredit odokativno?

jel mogu mljet tako cijeli klip malo vlažniji?

jel mora bit dobro zatvoreno kad se smelje?

Posljednje uređivanje:

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
pitao sam već jednom prije, al nisam dobio odgovor.

jel se ta vlažna masa ugrije, popljesnivi ili se samo polako hladi. ja bi probao mljet sada, al se bojim da si ne uništim kukuruz.

kolko je optimalna vlažnost i kako ju odredit odokativno?

jel mogu mljet tako cijeli klip malo vlažniji?

jel mora bit dobro zatvoreno kad se smelje?

Ja meljem sirovo zrno, negdje 20-25 %, a vidiš jel kukuruz vlažan. kad smelješ moraš gazit u bačvi, omotati folijom i poklopcem s obručem to stisnuti ( hermetički zatvoriti) i čekati min 3-4 tjedna da ono prekipi odnosno fermetira.
nadan se da sam ti približio kak se radi.

Cijeli klip možeš ali je slaba hranjivost. ja sam odustao od toga. puno bolje je zrno.

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
aha, on ipak fermentira.
razmišljao sam u najlonske vreće isprobat.
sad ja ne znam kako znat kolko je posto vlage, al recimo mlin sašrota i bude onako šrot malo vlažan pod ruku, al ne tolko da se lijepi po mlinu - jel to to?

Drugo, kako ću znat jel lijepo izfermentirano il pokvareno? po mirisu? izgledu? konzistenciji?

kad se jednom otvori bačva/vreća jel ima neki rok kvarenja do kad se treba potrošit il je tako izferementirano dugotrajno?

omjer oklaska i zrna je 45:55 u korist zrna varijabilno, i ak vi date kravi 5kg takvog brašna , vi ste dali 2kg oklaska i možda 3kg zrna

ovo je stara bogecova poruka tj dio poruke. samo da kažem da sam orunio 5 suhih klipova kukuruza
i onda izvagao posebno oklaske a posebno zrno i dobio sam omjer 85:15 u korist zrna, eto tek tolko, nije ni približno ovom bogecovom omjeru gore, a jednom sam to isto učinio sa vlažnim klipom i bio je omjer 65:35 u korist zrna

Posljednje uređivanje:

mladenko

Iskusan lik
Tu od
27 Sij 2011
Poruka
1,308
aha, on ipak fermentira.
razmišljao sam u najlonske vreće isprobat.
sad ja ne znam kako znat kolko je posto vlage, al recimo mlin sašrota i bude onako šrot malo vlažan pod ruku, al ne tolko da se lijepi po mlinu - jel to to?

Drugo, kako ću znat jel lijepo izfermentirano il pokvareno? po mirisu? izgledu? konzistenciji?

kad se jednom otvori bačva/vreća jel ima neki rok kvarenja do kad se treba potrošit il je tako izferementirano dugotrajno?

ovo je stara bogecova poruka tj dio poruke. samo da kažem da sam orunio 5 suhih klipova kukuruza
i onda izvagao posebno oklaske a posebno zrno i dobio sam omjer 85:15 u korist zrna, eto tek tolko, nije ni približno ovom bogecovom omjeru gore, a jednom sam to isto učinio sa vlažnim klipom i bio je omjer 65:35 u korist zrna

to je to, ako je prevlažno mlin se zna štopati. ako ti u ruki djeluje kao suhi šrot ona ti je presuho. njlonske vreće su dobro samo da nisu zbušene.
pa 3-4 tjedne ti traje proces femetiranja i onda počinješ hraniti. ja bačvu 200 l potrošim od 3-5 dana ovisi kako kad.

kakav mlin imaš i kaj hraniš čime se baviš?

mate22

Član
Tu od
18 Lis 2009
Poruka
419
imam neki ručni rad, čekićar, dosta brzo melje za cijenu koju sam ga platio i veličinu 200-300kg/sat otprilike ovisno kaj se melje može i brže i sporije ovisno i o situ (imam 4, 8 i 12mm iako meljem ugl na ovaj od 8 jer je najtvrđi, ostali mi se krive). imam 5-6 krava

kako izgleda taj šrot nakon 4 tjedna, jel lijepo miriše, izgleda? kakav je na dodir?

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
I ja sam dans prvi puta radio vlažni kukuruz u vreče. Isto me interesira ko i Matu kakav je miris kad se otvori nakon 4 tjedna. Ako nema nikakve vidljive plijesni da li je onda dobaro fermentirao ili treba obratit na nešto posebno pažnju.

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
Ja meljem sirovo zrno, negdje 20-25 %, a vidiš jel kukuruz vlažan. kad smelješ moraš gazit u bačvi, omotati folijom i poklopcem s obručem to stisnuti ( hermetički zatvoriti) i čekati min 3-4 tjedna da ono prekipi odnosno fermetira.
nadan se da sam ti približio kak se radi.

Cijeli klip možeš ali je slaba hranjivost. ja sam odustao od toga. puno bolje je zrno.

Mladenko ja prvi put cujem da radite to sa sirovim, jel to nesto kao silaza tj super silaza ili, aj mi objasni postupak malo detaljnije ne kapiram bas najbolje sta si napisao... :) koliko sam shvatio da ceo klip sameljes ubacis u bure metalno izgazis i zatvoris i posle 3-4 nedelje ti dajes kravama ?? jel to to ili ??

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
Mladenko ja prvi put cujem da radite to sa sirovim, jel to nesto kao silaza tj super silaza ili, aj mi objasni postupak malo detaljnije ne kapiram bas najbolje sta si napisao... :) koliko sam shvatio da ceo klip sameljes ubacis u bure metalno izgazis i zatvoris i posle 3-4 nedelje ti dajes kravama ?? jel to to ili ??

ma inace se melje sirovo zrno a dobro je za mljeti kad zrno dobije crnu tocku.znaci cim je pretvrdo za siliranje a ne manje vlage od 25 posto.mi inace meljemo sa silomlinom na ciklon u najlonske vrace od 50.a neki i u betonske silose.ko melje u silose mora gaziti i cim se samljelje silos se pokriva najlonom i vaze se najbolje pjeskom da nemoze mis zaci unutra.nakon vrenja cca 3.tjedna se moze naceti a ako je ljepo zuto i ima blagi miris po kiselini onda je dobro za ishranu a ako je zeleno i smrdi po pljesnivom onda nevalja.sigurno se nece kvariti ako nema zraka.inace se prvenstveno koristi za tov junadi i svinja ali vole ga i krave samo ne u velikim kolicinama.najjeftinije i najbolje spremanje zrna.misevi su najveC problem.:icon_anal:

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
ok shvatio sam :) moracu jaci motor za moj mlin da kupim inace je slab 1.5 fabrika sever :)

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587

jugi

Član
Tu od
9 Lip 2013
Poruka
184
traktorski mlinovi su paprenoskupi... 7500 kuna je oko 113000 dinara to je oko 1000 evra....mnogo je to druze moj :) ipak cu ja na struju jer ja necu imati (mislim na sledecu godinu) kukuruz vise od 1hektar za brranje :)

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Ja isto tak klip cijeli cekicam i spremam u bacve i hranim krave i svinje kasnije kad odradi svoje sve je ludo za tim!!

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ovak mi to radimo svake godine.
Danas namljeto oko 10 tona zrna.
Same vrti silomlin, ECO kardan, 1800 okr motora i samo lagano :)
Ovdje 565 kipa Pronar prikolicu sa 7t zrna
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=rQsi6RPPQrQ&feature=c4-overview&list=UU_Pptlm6-mx4e0XOUvQdRDA[/YT]
A ovdje kipa IMT prikolicu sa 3t zrna.
[YT]http://www.youtube.com/watch?v=e8o5q4_ffzs&feature=c4-overview&list=UU_Pptlm6-mx4e0XOUvQdRDA[/YT]

Imt 542 De lux

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2010
Poruka
1,166
planiram ove godine napraviti silažu od vlažnog zrna u dvije plastične kace po 350 l kojeg bi koristio u hranidbi svinja,zanima me jel budu svinje dobile puno masti ako se hrane takvim šrotom

Tu od
25 Velj 2012
Poruka
587
:icon_scratch:r
a gdje kupite te vrece i po kojoj cijeni?to su vrece 50 kg?[/QUOTE
ma ima tih vreca po polj.trgovinama,mi smo uzimali tu gdje ih rade u Bj.u RAKu.a neznam tocno koiko dode komad.par kuna.i da zapremine su 50kila.

zetorproxima90 pa kombajira se kokuruz dok je jako vlazan.ko b ga isao brat beracem pa ga ruljiti:icon_scratch:

MrSima14

Dobro znana faca
Tu od
3 Ožu 2013
Poruka
3,458
ŠANANA kako vadiš kasnije iz tih rupa!? El to ne bi bilo praktičnije nekako na ravnom raditi!? Ovi troje se pošteno natancaju, pusti im muziku neka se uhvate u kolo...:icon_kidra:

Na vrh