evo s ovim mlinom ja radim. spor je 1000 do 1200 kg/h. ali sam 50 komada bačvi samlio.
pitao sam već jednom prije, al nisam dobio odgovor.
jel se ta vlažna masa ugrije, popljesnivi ili se samo polako hladi. ja bi probao mljet sada, al se bojim da si ne uništim kukuruz.
kolko je optimalna vlažnost i kako ju odredit odokativno?
jel mogu mljet tako cijeli klip malo vlažniji?
jel mora bit dobro zatvoreno kad se smelje?
omjer oklaska i zrna je 45:55 u korist zrna varijabilno, i ak vi date kravi 5kg takvog brašna , vi ste dali 2kg oklaska i možda 3kg zrna
aha, on ipak fermentira.
razmišljao sam u najlonske vreće isprobat.
sad ja ne znam kako znat kolko je posto vlage, al recimo mlin sašrota i bude onako šrot malo vlažan pod ruku, al ne tolko da se lijepi po mlinu - jel to to?
Drugo, kako ću znat jel lijepo izfermentirano il pokvareno? po mirisu? izgledu? konzistenciji?
kad se jednom otvori bačva/vreća jel ima neki rok kvarenja do kad se treba potrošit il je tako izferementirano dugotrajno?
ovo je stara bogecova poruka tj dio poruke. samo da kažem da sam orunio 5 suhih klipova kukuruza
i onda izvagao posebno oklaske a posebno zrno i dobio sam omjer 85:15 u korist zrna, eto tek tolko, nije ni približno ovom bogecovom omjeru gore, a jednom sam to isto učinio sa vlažnim klipom i bio je omjer 65:35 u korist zrna
Ja meljem sirovo zrno, negdje 20-25 %, a vidiš jel kukuruz vlažan. kad smelješ moraš gazit u bačvi, omotati folijom i poklopcem s obručem to stisnuti ( hermetički zatvoriti) i čekati min 3-4 tjedna da ono prekipi odnosno fermetira.
nadan se da sam ti približio kak se radi.
Cijeli klip možeš ali je slaba hranjivost. ja sam odustao od toga. puno bolje je zrno.
Mladenko ja prvi put cujem da radite to sa sirovim, jel to nesto kao silaza tj super silaza ili, aj mi objasni postupak malo detaljnije ne kapiram bas najbolje sta si napisao... koliko sam shvatio da ceo klip sameljes ubacis u bure metalno izgazis i zatvoris i posle 3-4 nedelje ti dajes kravama ?? jel to to ili ??
ok shvatio sam moracu jaci motor za moj mlin da kupim inace je slab 1.5 fabrika sever
s čim naruliš toliko kukuruza?
a gdje kupite te vrece i po kojoj cijeni?to su vrece 50 kg?[/QUOTE
ma ima tih vreca po polj.trgovinama,mi smo uzimali tu gdje ih rade u Bj.u RAKu.a neznam tocno koiko dode komad.par kuna.i da zapremine su 50kila.
zetorproxima90 pa kombajira se kokuruz dok je jako vlazan.ko b ga isao brat beracem pa ga ruljiti:icon_scratch: