• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Upotreba visoko vlažnog kukuruza u ishrani stoke

Bučo

Aktivni član
Tu od
9 Ruj 2012
Poruka
2,999
Šanana nemoram stavljat cigle jer to su bacve pod krovom di jedan dio zatrpan drvima a jedan prikljucima i sad su u jednom dijelu bacve tak da vec sad ima svakakvih gluposti gore a bic ce ih jos pa imaju dosta pritiska:eek:::eek::

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
261
Jel to mljeveno na onu krupnu ili sitnu sitku i kako si uspremio tako samljeveni kukuruz?

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Re: UPOTREBA VISOKOVLAŽNOG KUKURUZA U ISHRANI SVINJA

Meljem stalno na sitno sito, a spremamo u vreće. Napravili smo oko 90, 100 vreća.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Pošto plaćaš vreće? Ja sam našao kod jednog prijatelja 1,5 x 0,5 za 1,5 kn, mislim da je jeftinije ne može nikako.
Mi smo radili u bačve prošle godine, ali vreće su puno praktičnije. A i bolje da se pokvare 2-3 vreće nego jedna bačva...

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Vreće su daleko bolje i praktičnije. Malo su skupe, ali šta je tu je. Ne znam po koliko ih otac plaća, još uvijek imamo starih zaliha :): Ali nema više onih pravih vreća od 50 kg.

gromil

Aktivni član
Tu od
19 Ožu 2013
Poruka
261
I ja sam napravio oko 100 vreca, prvi put ove godine radim sa vrecama,i problem mi je sloziti na paletu jer se puno klizu i osipaju!Jos usput,ja sm vrece placao po 0,60km(oko 2,40kuna)komad.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311

Ja slažem na zelene bale :). Prije sam slagao na bacve, gore 2 deblje daske i slagali smo 3 reda vreća. A sad nam je puno prakticnije na zelene bale. Dosad smo napravili preko 200 vreća, ali trošimo ih odma, tj. one koje smo napravili ranije.

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
pozdrav ljudovi, nisam se još uključival u ovu temu, a imam pitanjce, za vas koji radite u vreće. inače nisam potpuni laik kaj se tiče silaže zrna, ujak mi već 10-tak godina silira zrno za tov bikova, a znam da je kod betoniranih silosa bitno to što bolje nagazit, i da je zrno relativno dobre vlage, oko 30% kako bi se istisnulo čim više zraka jer inače dolazi do kvarenja.
kako onda vi koji vežete u vreće istisnete zrak?, a ni ne nabijate koliko vidim, samo vežete.
inače ujak to radi ovako:

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=_gYKhgb87qQ[/YT]

malo je grdi posel jer se praši, al opet je lakše samo malo poravnat lopatom i gaziti, nego sve to lopatom raspoređivati, a zetor ga po potrebi baca i 10 metara daleko. šrot se ne grije jer ga siklon velikom brzinom izbacuje i čak je grdo gazit ako nemaš dobre čarape u cipelama, odnosno hladan je. u silose stane cca 60 tona mljevenog zrna i to se laganini riješi u dan i pol, sa čišćenjem i pokrivanjem silosa najlonom i sitnom betudom. a zetor da to izmelje potroši cca 60-70 litara plavca, po meni uopće nije prevelika potrošnja s obzirom da je gas "do jaja", ali s ovako otvorenom haubom temperatura ne prelazi 80 stupnjeva.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311

Pa ja trpam u vreće sa kantama i onda nakon svake kante sabijam vreću od pod i nema ništa kvara. A do iduće godine mi je u planu uzeti ciklonu i raditi direkt u vreće. I kod mene dosta prasi pogotovo jer ide u prikolicu, a odozgo zatvorim ceradom da se ne rasipa.

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
vidim ti melješ cijeli klip, direkt poslje kombajna, to mi je jako zanimljivo rješenje, pogotovo kad ti izraste malo više kao ove godine pa nemaš kamo s njim.. kome daješ taj šrot na kraju, sad sam čital, neki vele da oklasak nije dobar za preživače, neki vele da je odličan..
inače suhi klip čekičarim na mali čekičar s tim hranim i krave i svinje i nitko se ne buni, sve raste i zdravo je, čak vele da je za krave to zdravije jer je malo grublje mljeveno od čistog zrna i preživanjem ona odradi svoje, a kad je presitno mljeveno da se zna u želucu previše zakiselit...
velim, nemam loša iskustva s šrotom od cijelog klipa, ali suhim, a kako je s vlažnim kukuruzom, ne znam.

A zaklel bi se da je prije par godina u Gospodarskom listu bil jedan članak da ljudi rade grešku kad bacaju oklasak jer je preko 50% u njemu hranjive tvari, i to sve što treba kravama.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311

Je to je istini ako je presitno, ovo kod mene je taman. Ja to koristim u ishrani krava i stavljam par vreća u mjesaonu i to tako dajem. Oklasak nema hranjivu vrijednost već samo zauzima prostor..

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
Kak to da sa sameom vrtite mlin, to bi imt-u bilo lijepo zagrijavanje, pogotovo 13t sto nije pretjerano puno :)
Kak se budu miskeci smijali u tim vrecama ;)

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Koliko treba radnika za direkt u vreće?? Ja tako planiram za iduću godinu, do sad smo napravili oko 250 vreća :).

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Kak riješavate miševe. Prošlu godinu su mi probušili sve do jedne vreče, ni jedna nije ostala čitava. Ovu god nisam ni radio.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311

Moraš stavljati na nešto gdje se miševi ne mogu popeti ;). Ja sam dosad stavljao burad i gore plange i onda 3-4 reda vreca. A sad mi se najbolje pokazalo na zelene bale :)

ibosilj

Aktivni član
Tu od
26 Pro 2012
Poruka
1,056
a po zelenoj bali miš nejde gore? :icon_scratch:

ako vrag po zidu ide, onda bi mu stretch folija na bali trebala biti za jutarnje razgibavanje.. i sam se toga bojim jer moram sad cuknuti doma bale, da to ne prepiškaju sve ko švicarski sir..:icon_axe:

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311

Meni do sad nisu probijali vreće na balama. Samo jednom sam imao izbusene zelene bale odozdo kad sam ih ostavio na livadi

Na vrh