pozdrav ljudovi, nisam se još uključival u ovu temu, a imam pitanjce, za vas koji radite u vreće. inače nisam potpuni laik kaj se tiče silaže zrna, ujak mi već 10-tak godina silira zrno za tov bikova, a znam da je kod betoniranih silosa bitno to što bolje nagazit, i da je zrno relativno dobre vlage, oko 30% kako bi se istisnulo čim više zraka jer inače dolazi do kvarenja.
kako onda vi koji vežete u vreće istisnete zrak?, a ni ne nabijate koliko vidim, samo vežete.
inače ujak to radi ovako:
[YT]https://www.youtube.com/watch?v=_gYKhgb87qQ[/YT]
malo je grdi posel jer se praši, al opet je lakše samo malo poravnat lopatom i gaziti, nego sve to lopatom raspoređivati, a zetor ga po potrebi baca i 10 metara daleko. šrot se ne grije jer ga siklon velikom brzinom izbacuje i čak je grdo gazit ako nemaš dobre čarape u cipelama, odnosno hladan je. u silose stane cca 60 tona mljevenog zrna i to se laganini riješi u dan i pol, sa čišćenjem i pokrivanjem silosa najlonom i sitnom betudom. a zetor da to izmelje potroši cca 60-70 litara plavca, po meni uopće nije prevelika potrošnja s obzirom da je gas "do jaja", ali s ovako otvorenom haubom temperatura ne prelazi 80 stupnjeva.