• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Ursus C-360

daki

Novi član
Tu od
8 Srp 2009
Poruka
23
Hvala puno na objašnjenju, sutra ću sigurno probati, ali prije svega ja nisam baš detaljno objasnio situaciju. Dakle srećom kuglice utvrđivača ne mogu pasti unutra jer su sastavni dio utvđivača (osim ako su polomljene, ali moje su nove i ispravne) i one upadaju u utore na viljušci (po dva na svakoj). Svaka viljuška (one od brzina) ukapča u dvije brzine, znači R+1, 2+3 i 4+5. Kao drugo poluga mjenjača ide lijevo desno ali stoji gore (nemože dolje). Mene buni to što pri svim pokušajima čak i sa svim utvđivačima vani, niti jedna viljuška ne mrda. Ipak najbolje je rastaviti kako si ono rekao pa ću vidjeti šta je.

P.S. Dao bih jedan savjet svima koji imaju Ursuse, neispravnost i pohabanost ovih utvrđivača je glavni razlog iskakanja iz brzina. No pripazite kad kupujete nove, niti jedan tvornički nema istu silu pritiska kuglice, a posebno one od zetora su pretvrde, pa se može dogoditi da kad se zategne nemože se ubacivati u brzine (zbog prevelikog otpora), a isto tako ona dva vanjska moraju biti slabijeg otpora jer su oni od malih ručica. Neznajući sve to ja sam strgao palac mjenjača, zato pripazite.

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Objasnil si ti detaljno situaciju, samo ju nisi detaljno skužil.
Kuglice utvrđivača o kojima ti pričaš nemogu opasti unutra jer su sastavni dio utvrđivača (crvena strelica).
One o kojima ja pričam se nalaze unutra ispod poklopca. Nažalost nemam slike da ti objasnim.
Ti za početak skini ovaj mali poklopac (zelena strelica), a onda peš tražiti te druge kuglice ako bude potrebe.

Uploaded with ImageShack.us

Evo našao ih ja da se ti ne mučiš ;)

PS. Jedan od razloga za iskakanje iz brzina kod Ursusa može biti i taj naveden sa tvoje strane, ali ima tu i drugih mogučnosti.
Kaj se tiče vanjskih ručica (znači brze spore i kardan pumpa) Tu ti pomaže da kad se neda jedna od navedenih ručica povuči upotrijebiš obadve ruke, pa sa jednom jedna ručica, a sa drugom druga i malo na kvačilu i ide lakše.

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
eto susjed malo si osvjezio temu da se i ja nadovezem sa svojim problemom kada upadnem u veliko blato i zelim pod sperom krenut npr iz 4 proklizuje mi lamela odnosno kad pustim kvacilo nista se ne desava ali to samo nekad nekad u ostalim brzinama 1-2-3 normalno radi i 5 je normalna pri transportu da li to znaci da mi je lamela pri kraju ili nesto drugo ? naravno ursus c-360...

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
eto susjed malo si osvjezio temu da se i ja nadovezem sa svojim problemom kada upadnem u veliko blato i zelim pod sperom krenut npr iz 4 proklizuje mi lamela odnosno kad pustim kvacilo nista se ne desava ali to samo nekad nekad u ostalim brzinama 1-2-3 normalno radi i 5 je normalna pri transportu da li to znaci da mi je lamela pri kraju ili nesto drugo ? naravno ursus c-360...
Ako ti curi ulje na sredini iz mjenjača onda se najvjerojatnije zamastila lamela i treba ju promjeniti kao i semeringe na spojničkim osovinama, a ako ne curi onda bi trebalo probati preštelati kvačilo. Ako se ima kaj.

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
ima neka masna fleka kod ovih sarafa di se stelaju ove brzine izmedu ovih rucica kardana???

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
ima neka masna fleka kod ovih sarafa di se stelaju ove brzine izmedu ovih rucica kardana???
Ne ja sam mislil dali ti odispod curi ulje?
Skini onaj poklopac na dva šarafiča sa lijeve strane (ključ 10 ili šarafciger) i baci oko unutra da pogledaš dali je masno. I nadaj se da ne izgleda ovak.
Obavezno prije toga ugasi traktor

1041376.jpg

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
sutra pogledam uf nadam se da nije ovak danas sam bio u oranju bilo je ok al sam jednu livadu isao potanjurat a bila je vec potanjurana sam je trava narasla pa sam isao popravit moram sijat jecam al velim to mi se znalo i u sumi desit kad je bas neko veliko oterecenje i smrdilo je malo na lamelu ali poslije sve bilo ok hvala na brzom odg jos jednom muhanicaru pozzzzz

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Lamela je sigurno samo je pitanje dali je podmazana, nepoštelana ili poderana. U 4 nesmije kliziti kad krečeš tj mora okrenuti kotače. Ako budeš i kad budeš rastavljal pogledaj koliko ima opruga na korpi. Mora ih biti 12, a ako nema tj ako ih je 9 bilo bi poželjno da ih sve promijeniš da nebi bilo poslije problema.

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
Lamela je sigurno samo je pitanje dali je podmazana, nepoštelana ili poderana. U 4 nesmije kliziti kad krečeš tj mora okrenuti kotače. Ako budeš i kad budeš rastavljal pogledaj koliko ima opruga na korpi. Mora ih biti 12, a ako nema tj ako ih je 9 bilo bi poželjno da ih sve promijeniš da nebi bilo poslije problema.

hebala majku prokleta lamela a budemo vidjeli da mi barem oranje i sjetvu izdrzi ajd hvala jos jednom a koliko bi dosla za njega lamela???

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
TMS Ivanec 240 kn, to je kvalitetnija, a lošija oko 150 kn to je navodno Poljska.

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
koja je procedura u grubo za promjenit trebam haubu i sav ovaj lim poskidat kabina ne smeta sta jos treba?

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
koja je procedura u grubo za promjenit trebam haubu i sav ovaj lim poskidat kabina ne smeta sta jos treba?
Haubu netrebaš skidati samo otpustiš one male šarafiče m5 (8 komada) koji su oko rezervara. Potklocaš getribu, otpojiš struju (alnaser netreba skidati), Motor (ako imaš viličar ili neka kolica ili flašencug ili u krajnjem slučaju fosna), otpustiš šarafe na zvonu i onda širom.
Za sastavljanje ti treba trn da pocentriraš lamele (ili dobro oko) Ako vadiš obje lamele van pazi da onu od drugog stepena ne okreneš naopačke.

L

ler

Guest
žare novi sam član forumapa bih vas sve pozdravio što se tiče teme o ursusu c360 traktor je za uzdržavanje i popravke jako povoljan što se tiče jačine isto a što se tiče penosa čista nula moj ujak ima ga i sada ja sam svoj prodal

bornakutina

Aktivni član
Tu od
5 Tra 2010
Poruka
1,194
otvorio sam onaj poklopac a nije bas tak masno vise ima one neke kao prasine od nje sta se derala vremenom za sad dobro radi.....ima i malo lufta na papucici

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
Onda je taj dio ok ali je lamela najvjerojatnije pri kraju.
Za silu možeš malo raspustiti capice da dobiš malo više predpritiska ali ....

daki

Novi član
Tu od
8 Srp 2009
Poruka
23
Riješen problem! Hvala Muhanicar! Imao si pravo, otvorio poklopac, odnosno skinuo sam polugu i jedan klizač (viljuška) onaj od 4,5 je bio pomaknut. Vratio ga sa šarafcigerom, pošarafao sve nazad i radi ko violina. Hvala!

Sorry sused (bornakutina) nije ti se pogodilo vrijeme za orat!

MUHA

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
15 Stu 2009
Poruka
29,814
di se moze postelat lamela kak se to radi ak moze netko opisat postupak ?
Znači ipak klizi? Probaš na ovaj način, mada mislim da nebu kruha :scratch
Skineš onaj poklopac sa strane.
Unutra imaš 6 capica. Štelaš samo ove koje su ti označene sa crvenom strelicom, a prepoznal ih budeš jer na sebi imaju šeširiče označene sa zelenom strelicom.
Otpustiš kontra matice i štelaš na taj način da otpuštaš matice. Moraš paziti da ih ne otpustiš previše da štifti označeni plavom strelicom ne izađu iz svojih utora jer bude capica iskočila van (onda bude lom malo žešči).
Capice štelaš redom da ti budu jednako udaljene od potisnog ležaja. Pošto predpostavljam da to tebi na oko nebu išlo, a i da ti olakšam postupak kad poštelaš prvu capicu nađi odgovarajuči komad (željezni flah ili drvena letvica) koji ti paše u razmak između capice i potisnog ležaja i na isti razmak poštelaj ostale dvije. Možeš i kad poštelaš prvu capicu, na štangici pedale približiti potisni ležaj do capice koju si poštelal pa onda do njega poštelati ostale dvije. Kad završiš poštelaj štangicu da na pedali imaš mrvog hoda.
Ako poslije štelanja ( a lamela nebude proklizavala) nebude odvajal drugi stepen (kardan) onda moraš i ostale tri capice poštelati, a o tome kad probaš ovo mada mislim da ništ nebudeš riješil dok ga ne raskoliš na pol i zamjeniš lamelu.

Na vrh