• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Ja sam zamišljao više s konjima i tim stvarima.Znači rute s konjima, možda i nekoliko quadova ,za dolje po rijeci raši,
Bili su kod mene prošle godine neki austrijanci.Oni su htjeli platiti samo da iskuse kako izgleda berba lavande sa srpovima.
Nisam im naravno uzeo lovu, nego je bilo malo manje posla za mene.
Ili kad su vidjeli kokoši,koze, joj meni,to su slikali ko za modnu reviju.
Sve više ljudi dolazi u selo i nadam se da će se to održati.

Već kada imam starinsku kuću i veliku štalu iz koje smo sad preselili kokoši imam mjesta da napravim neke sobice i konobu gdje vise pršuti,pancete i zarebanjci.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Sorry,zanesu se ljudi. ;) ;)

Ali imam izraz lavanda u tekstu,hahahahaha :D :D :D

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
oprosti bobo...patrik otvaraj temu turizam... :mrgreen: :mrgreen:

pod ostalo sam otvorio temu o turizmu...navali narode :mrgreen:

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Dobro onda tu samo za lavandu, ali i o drugome se može pričati malo. ;)

G

ggaspari

Guest
lavanda i turizam idu zajedno ;-)
anyway, mislim da ovdje trebaju biti prije svega informacije u svezi lavande.
Patrik, znaš možda s tvoje strane istre netko tko koristi mašinu za žetvu (harvester model iz australije)

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Pa u Višnjanu je posađena jedna plantaža od 30000 sadnica.Sada nisam baš siguran, ali može bit da imaju neki stroj jer je 30000 puuuno.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ovako Alene,,evo ti slikica...ti ćeš doći sa autoputa iz Novske pa za Dubicu, Slabinju...pa sve do Rosulja...na izlazu iz Rosulje skreni desno i samo ravno..nemaš nigdje za skrenuti...i sve do Selišta...i kad prođeš Selište imaš još nekih 500-tinjak metara i plantaža ti je sa lijeve strane...ja ću biti sa frezom na njivi tako da me nećeš moći profulati...želim ti sretan put pa se vidimo sutra, ako šta još treba samo mi pošalji SMS..idem van riješiti one rogove :mrgreen:

Obrisan neispravan link.
Obrisan neispravan link.

poslat ću ti i mailom jednu sliku plana...ovdje se loše vidi...

A

alen_2801

Guest
Snaći ću se već nekako, ako nebudem mogao nać, osjetit ću miris!
I dobro skuhaj te rogove! :D

T

tnt-max

Guest
Pozdrav svima! Nisam se dugo javljao, a od tada je od pripreme riješena sadnja na 1,5ha, sa 9,500 sadnica. Posadio sam uz pomoć rodbine i prijatelja sve za 1 dana! Ovih dana obavljam kopanje i kultiviranje, jer sam napravio veće razmake no što planirah ranije, pa tako da mogu traktorom prolazit između sa kultivarotom. Za sada dobro izgleda no kiše bi dobro došlo! Toliko od mene za sada!

G

ggaspari

Guest
Pozdrav svima,
Imam pitanje u svezi navodnjavanja , sad su biljke več dosta jake ( imaju oko god dana) pa nije problem, ali ovo je iskustvo iz prošle godine , odmah nakon sadnje.
Dakle prije godinu dana u ovo doba, bilo je dosta suho (pričam za istru) tako da smo morali nositi kante svaki treći dan,inaće sadnice ne bi izgledale baš dobro , dapače, jako jako ružno i suhe.
Mislite da je to previše/premalo? potrebno/nepotrebno?
iskustva?

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
Tako smo i mi.Traktor,prikolica i kante s vodom i šibaj. Nije bilo druge.Dok se nisu dobro uhvatile nismo prestajali navidnjavati. Navodnjavali smo oko 2 mjeseca,stime da smo nakon mjesec dana zalivali 1 sedmično.To su kritična razdoblja,prvih tjedan-dva,jer ako nema dovljno vode ode sve. Samo ti zalivaj gaspari,jer inače će bit grave.

G

ggaspari

Guest
znam :-(
ali možda će biti malo kiše , nikad se ne zna ;-)

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja svoju nisam navodnjavao...niti to imam u planu...samo duboka obrada tla i korijen ode kao lud u zemlju. dobro kod vas je vjerovatno i jača klima i drugačiji tip tla,,,

ja samo ovih pet dana samo na frezi i na predivnom poslu okopavanju :mrgreen: :mrgreen: kopaju mi žene (njih 8-10)i nadam se da će u četvrtak biti sve gotovo,,,sutra paaauuuzaaaa,,konačno...
kad posao pane....slikam svoj ponos i muku..pa da se vidi.... :mrgreen: :mrgreen:

D

djuric

Guest
Prošle godine u 5mj. sam posadio lavandu, kiše nije bilo niti malo pa sam se dobro namučio vozeći vodu u bačvama i plastičnoj cisterni, lakše je zabiti cijev za pumpu, cijev košta 300kn, kod nas u međimurju je već na 3-4m voda tako da je jedna cijev dovoljna, tako sam poslje i napravio,i onda neka pumpa na traktor ili ručna ili što god i ne ovisiš o kiši koje nikad nema kad je trebaš. Dok su sadnice male a sušno doba kakvo je bilo prošle godine u 5 i 6mj. 2-3 puta u tjednu ih je trebalo obavezno zalijati. Ovaj vikend idem postavit foliju i zabiti cijev za pumpu na zemlju na kojoj mislim saditi za 2 tj. Sadnja na foliju mi se pokazala odlično zbog korova, između sa malčerom, frezom ili nečim, a tik uz foliju flaksericom, rupe oko sadnice čak i 8x8cm otprilike tako da nije pod folijom pod kojom je jako vruće, dok su male oko sadnice raste i korov no to ručno opljeviš, ove godine kad su se sadnice dosta razrasle korov gotovo da više i ne raste oko sadnica a folija je već slabija i puna rupa, ove godine će još poslužiti.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
749
djuric kaže:
kod nas u međimurju je već na 3-4m voda

Haha,kod nas u Istri se pojavljuje tek na 100m,kopaj ti to. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Unas je krški teren,sve šuplje stjene ispod nogu,to se voda ne zadrži ni dan već ode.

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
što se tiče folije...kako uspijevaš kositi oko sadnice a da je ne pokosiš ili "dirneš"makar malo sa flaksom....jel ti nebi bilo bolje pljeviti ručno okolo sadnica... ako pokosiš postrane izdanke lavande, odmah će ti se manje širiti i samim time i manje rasti...ode na njivu slikati nešto sadnica pa se javim...

Najnoviji postovi

Na vrh