Pozdrav svima,
iman par pitanja, zanima me kako početi sa uzgojem lavande?
Iman zemljište oko 1ha u blizini Zadra i na njemu bi posadio lavandu budrovku!
1. Kako dobiti poticaj?
Što mi je za to potrebno? Jel moram imati obiteljsko gospodarstvo da bi dobio poticaj?
Ako dobijem poticaj (14000 po ha), onda vjerovatno ulazim u sustav PDV-a, što ja sve moram plaćati državi, kakve poreze(na zemljište, na vodu)??
2. Sad me zanima, ima li razlike između lavnde od ovih ovlaštenih uzgajivača i recimo lavande u mom parku ispred kuće, ako su ista vrsta(lavanda budrovka)? Mislim na kvalitetu ulja, prinosa? Pitam zato jer sam prije dvi godine otrgnio par grančica od te lavande iz parka posadio ih onako bezveze na tu zemlju da vidim oće li uspjevati i sve se primilo! Već je naraslo oko stotinjak grmića, pa sam mislio opet odlomiti grana od tih grmova i posaditi koliko got mogu...ili je bolje da kupim sigurne sadnice od uzgajivača?
3.Na kraju ako i posadim i uberem nekih par tona lavande, šta ću ja s njom? Tko vrši otkup i na koji način?
Da li će neka firma, recimo aris2000, htjeti otkupiti od mene ulje ili lavandu ako neman unaprijed potpisan ugovor o otkupu na 10 godina?
4.Ima li koja destilerija blizu Zadra, negdi sam pročitao da ima neka u Gorskom kotaru? Koliko naplaćuju za destilaciju?
Hvala na odgovorima!