• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lavande

P

plam

Guest
Ne zbog ulja već da mi se ne upali u vreći i počne trunuti. Iako sam mislio slagati vreće na palete da odozdola struji zrak.
U čemu je bila tvoja?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
ja sam svoju slagao u redove, poput cjepanica od drva...rinfuza!
ništa strašno, tu i tamo sam je okretao, ali ako staviš dolje paletu , onda si riješio problem

G

ggaspari

Guest
pozdrav,
roko, 6 dana ali ne u vrećama? ja namjeravam punit odmah vreće i destilirat nako 2-3 dana? misliš da ne bi trebalo biti problema? jer počne kuhat nako 2 sata pa ne bi htio ?

roko

Član
Tu od
10 Pro 2007
Poruka
867
da, stajala je oko 6 dana u redovima visine do 50cm.... na mjestima se malo upalila, ali sam je okrenuo i nije bilo nikakvih problema...
sam onemoj vreće slagati jednu na drugu, ostavi malo mjesta da zrak može strujati...

G

ggaspari

Guest
da , tako sam i mislio i da ne budu previše pune ,znači oko 60 kg/lit? koliko je sve skupa bilo biljka?

M

Mare

Guest
Pozdrav svima,
Imam jedno pitanje...gdje u Hrvatskoj mogu nabaviti manji kotao zapremnine cca 70-ak do-100 litara za destilaciju lavande, za destilaciju kod kuće...? Molim ako znate nekog tko bi mogao izraditi takav kotao ili prodaje da mi se javi, može i na privatnu poruku. Puno hvala!

Mare

H

highlander

Guest
Pozdrav svima!
Sorry što me dugo nema ali zaista imam posla. Netko je pitao za mobilnu destilaciju pa evo odgovora.
Da, imam mobilni kotao, ali je zauzet slijedećih 20 dana. Imam još dva mobilna kotla ali oni idu na Vis destilirati ružmarin. Inaće proizvodim kotlove od 80 i 150 lit s generatorom pare i 400 lit bez generatora pare (generator prema afinitetima). Na žalost bukiran sam do ožujka slijedeće godine a onda mogu narudžbe za kotlove(sve atestirano i preko računa firme).
Ako netko ne stigne izdestilirati lavandin ili lavandu, neka je samo spremi na tavan da se prosuši, a od 1.09. mogu ja doći na destilaciju. Ne brinite, lavanda neće izgubiti ništa od ulja ili kvalitete. Ispod podmetnuti plahte da se "trusi" u njih a ne na pod.
Cijena destilacije po šarži je cca 150 kn (dobije se blizu 1kg ulja).
Pobliže informacije na E-mail (ostavite mi vaš mail).

I

ivica78

Guest
Re:

Mare kaže:
Pozdrav svima,
Imam jedno pitanje...gdje u Hrvatskoj mogu nabaviti manji kotao zapremnine cca 70-ak do-100 litara za destilaciju lavande, za destilaciju kod kuće...? Molim ako znate nekog tko bi mogao izraditi takav kotao ili prodaje da mi se javi, može i na privatnu poruku. Puno hvala!

Mare

Moja preporuka (iz vlastitog iskustva) je goran76 sa 52. str. ove teme, probajte ga barem nazvat, nemate šta izgubiti...
CITIRAM:
''Pozdrav svima Vama koji se bavite ili se planirate baviti uzgojem ove prekrasne biljke
I sam ih imam kod kuće određeni broj---- obožavam lavandu!

No, želim Vam reći:
Dobio sam informaciju od poznanika koji se također bavi uzgojem lavande, a btw je i član ovog foruma; da ovdje vlada popriličan interes ljudi vezan za izradu kotlova za destilaciju lavande.
Budući da nemam puno vremena čitati sve Vaše komentare želim samo iznijeti par činjenica o kotlovima:

- prije dvije godine kolega i ja smo na upit ljudi koji se bave uzgojem lavande u Slavoniji "sami" osmislili i izradili vrlo učinkovitu destileriju (2 kom!)
- stranka za koju smo to radili izrazito je zadovoljna, a kao potvrda toga bilo je niz preporuka od njihove strane
- u međuvremenu smo "destileriju" još dodatno poboljšali, a upiti redovito stižu.....Hrvatska, Slovenija!
- kotlovi su iz nehrđajučeg čelika(engl.INOX, njem. Rostfrei))
- iskoristivi volumen ovisi o želji kupca; tzv."tailor made" (50 - 250lit. i više)
- grijanje vode se vrši plinskim plamenikom,.......i još niz detalja (putem telefona ili osobno)
- i naravno....za ovaj proizvod se izdaje račun
- stoga ću biti kratak i ostaviti svoj broj telefona za sve zainteresirane:
099 227 24 40 - Goran''

POZDRAV SVIMA KOJI SU TRENUTNO U BERBI I(LI) DESTILIRANJU LAVANDE!!!
p.s. Stroj za branje se pokazao odličnim pa 'ko ima slobodnog vremena ovaj tjedan neka naleti do Belišća pogledat branje lavande strojem ;) a možda su nas neki već vidjeli prije par dana na TV-u u podnevnom dnevniku!? :mrgreen:

M

Mare

Guest
Puno hvala na odgovoru,:)
Za sad imam još jedno pitanjce,:) a vjerojatno ću ih imati još kako se nasad bude napredovao,:) Lavande su se lijepo primile i nadam se da ćemo ako sve bude u redu iduće godine imati prvu "pravu" berbu.
Kako odvajate-čistite zrna lavande za vrećice od ostalog smeća (čitaj ostatak listića, trave, paukova i sl...) Imate li nekakvo sito ili nešto slično i gdje se to može nabaviti ili to radite nekako drugačije,:)?
Pozdrav!

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
750
Evo malo kasnim,

DSC02166.jpg

DSC02167.jpg

DSC02169.jpg

DSC02172.jpg

M

Master

Guest
cijena destilacije kod nas je cca 200 kn po kotlu. vaš je posao dovesti lavandu. ako treba možemo veće količine i mi preveseti.
kotao od cca 2 m3 ide oko 250 - 300 kg .
ovisno kvaliteti rezanja i samog lavndinog civijeta može se dobiti i preko 5 L ulja iz jednog kotla
sadašnji prosjek je oko 3,5-3,7 lit

javite se na destilerija@aris2000.hr ili 049.461111

inače uvjeti za otkup su sljedeći

Tržišna cijena 1kg cvijeta lavande iznosi 2/3 prodajne cijene 1 kg ulja lavande, pod uvjetom da je iz primljenog uroda ostvareno iskorištenje od 2% eteričnog ulja.

O predloženoj prodajnoj cijeni ARIS 2000 je dužan obavijestiti Suradnika.

Ukoliko Suradnik ne prihvati da se ulje lavande proda po predloženoj cijeni nakon tri pokušaja prodaje, dužan je isto otkupiti po zadnjoj ponuđenoj cijeni. Naknada je za otkup je plativa po prodaji eteričnog ulja.

Urod lavande ARIS 2000 preuzima kod Suradnika bez naknade troškova uz uvjet da daje iskorištenje od 2% eteričnog ulja, a u ostalim slučajevima se posebno dogovara.

G

ggaspari

Guest
pozdrav svima
ljudi, di bi mogao nabavit male staklene boćice za ulje?

A

alen_2801

Guest
Daniel kaže:
alen_2801 kaže:
Prodajem povoljno jednogodišnju lavandu budrovku posađenu u vrečice, sa papirima za poticaj. Cijena 5 kuna.
098/197-3149 Alen
http://img194.imageshack.us/img194/1553 ... ionphp.jpg
http://img98.imageshack.us/img98/7385/g ... onphp2.jpg
http://img24.imageshack.us/img24/7750/lavandab

Poštovani,
Do kada sadnice mogu stajati u tim vrečicama i koju količinu nudite?

Sadnice je najbolje na jesen posaditi u zemlju jer su već velike, ali mogu i prezimiti u njima ništa im neće biti.
Ostalo mi je oko 3000 sadnica.

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
750
fala lepa

evo, destilirali 200 kg lavande, 2 lambika došlo, 7 litara ulja. još toliko ostalo...
destilaciju radimo na principu da poberemo lavandu samo za 1 lambik i to odmah ide u njega, ne kao i prošlih godina sve poberemo pa onda drži to negdje dok se sve ne prokuha.

Pozdrav

M

Master

Guest
jedan rezultat sa polja - prve godine cca 8000 sadnica
2600 kg --> 46,59 lit ulja

solidan rezultat

M

Mare

Guest
Definitivno dobar rezultat,:) ja moram čekati iduću godinu da vidim šta će biti s mojim, nadam se da će biti sve ok...a u međuvremenu kao što vidite imati ću 1000 pitanja za vas na ovom forumu, baš ste mi super,:)

Najnoviji postovi

Na vrh