Re: uzgoj ljeske
Hmmm,,, :icon_scratch:
vidim pocelo se promisljati i na drugacije nacine gnojidbe od onih najjednostavnijih tj. umjetnim gnojivima,,,
Ja vec neko vrijeme odgađam pustanje kokosi u nasad ali mislim da je sazrijelo vrijeme da se i to isproba,,,
odrzavanje vocnjaka kopanjem postaje sve teze jer se krosnja sve vise siri a opcija s kokosima mislim da ce rijesiti mnoge probleme vezane uz redovito odrzavanje ljesnjaka,,,
naime poznavajuci kokosi i njihov nacin zivota znam da ce rijesiti sav korov koji se pojavi, znam i da ce s njima nestati svi problemi vezani uz mlade izboje jer ce i njih isceprkati jos dok su u fazi izbijanja iz zemlje,,,
nije zanemariv niti ucnak postotka gnojiva kojeg ce tom prilikom ostaviti iza sebe,,,
ali, kazem ali najveci ucinak koji bi trebale ostaviti je rjesavanje sve gamadi koja gmize, hoda ili leti u njihovom vidokrugu,,,
u prvom redu mislim na ljeskotoca koji koliko vidim nekima zadaje muke,,,
dosadasnjim nacinom obrade (kopanjem) uspio sam se rijesiti tog nametnika te ove godine, iako se pokazalo dosta roda, nasad nisam tretirao nikakvim sredstvima protiv njega, koliko je to pametno pokazat ce jesen,,,
citajuci davno (prije nekih 4-5 godina) na nekom turskom sajtu neku studiju utjecaja kokosi na nasadu ljesnjaka dosao sam do nekih saznanja koja bi trebala imati i neki ucinak,,,
poznavajuci evolucijski tijek zivljenja ljeskotoca kokos bi trebala imati vaznu ulogu u njegovom projeđivanju ili iskorjenjavanju, naime, ukoliko zastitu vrsimo ili ne vrsimo uvijek postoji mogucnost da neki od njih i prezive ali tad u dijelu ciklusa kad ljeskotoc busi rupu u ljesnjaku i izlazi iz njega (kao crv) bacajuci se na tlo u nadi ukopavanja radi prezimljavanja kokos bi tu trebala imati veliku ulogu
ista stvar bi se trebala događati i u proljece, odnosno u vrijeme kad ljeskotoc kao odrasli kornjecas izlazi iz zemlje, ali i u toku leta po vocnjaku,,,
no to ce biti velika stvar za testiranje,,,
Dakle u odnosu na papkare mislim da je kokos u velikoj prednosti (plitka obrada tla, iskorjenjavanje korova, gnojidba, unistavanje svih vrsta kukaca a uz to dat ce i pokoje jaje
)
E sad ima i ona svojih mana, tipa lisica ili jastreb, no to je vec druga prica,,,
Lijep Vam pozdrav iz Podravine,,,
a ovo su muke po Karli
a ovdje se nazire kraj tih muka,,,
trenutno rastavljen na proste dijelove,,,