• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: uzgoj ljeske

kolkio ima na forumu ozbiljnih kupaca krkalice
možda bude kod bravara količinski popust

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

spena kaže:
pozdrav goca...ja nemam tih problema...nemam jos ploda...neznam da probas s nekakvim trakicama...ili nesto slicno,da se ptice splase...kad si imao prvi plod ove godine ili,,!!!
ploda je bilo i prošle godine al jako jako malo, to nismo ni skupljali, ove smo godine nakupili oko 40 kg

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29

Bobo kaže:
Sto se ptica tice, postoji elektricni uredjaj koji odasilje razne frekvancije zvukova koji vrlo efikasno plasi ptice. niposto ne kupovati uredjaj koji ispusta samo jednu vrstu zvuka, jer se ptice naviknu, i vise se ne boje...

Ne znam koja ih firma pravi, no kako sam cuo da je neka talijanska No1 na tom podrucju...

Goca, dobrodosao/la!

dobrodošla

jel možda znaš kako se zove taj uređaj?

P

pozna

Guest

goca, ja bih za taj uredaj za tjeranje ptica pitao nekog tko ima vinograd,oni znaju sta je najbolje.a onaj tekst sto ga je smiljan kopirao,boze sacuvaj da je i pola istinit,mozda je to tako nekada bilo...sorry,nevjerujem.kakav to treba biti poticaj da te izvuce iz dubioze kad bi ispunio sve te uvjete?pa samo ograda za hektar dode oko 2000 eura,navodnjavanje oko 5 a mreza...boli glava.jel ima netko od forumasa krckalicu,a da nije cekic? :D

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Krckalicu, ili tocnije Krkalicu ;) ima Krki u nekoj prototip varijanti, a najavljuje da ce imati skoro i za prodaju.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

evo bio sam kod bravara s tim pa veli da bi on sve djelove koji su u dodiru sa lješnjakom radio od prokroma koji je 4x skuplji od železa a za pogon bi bili motori neki rabljeni sa reduktorom tak da nema remenica i sl.koji dođoko 100 eura osovina na ležaje s tim da se sve da rastaviti na djelove

sutra ce mi reci kolko bi došlo to sve skupa kad bi bilo više komada bilo bi jeftinije

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840
Re: Zaštita lijeske

miki kaže:
Pozdrav!

Zanima me na koji način zaštititi lješnjak (plod) od vjeverica.
tražio sam i nisam našao nigdje.
Ima li netko iskustva u tome?

Zahvala i pozdrav svima.

Nemam iskustva, ali sam nasao ovo Obrisan neispravan link.

Dakle, nekakva prica sa mirisom lisice. :scratch E sad, koliko je djelotvorno ... ... treba probati.

Isto tako ima nesto protiv zeceva Obrisan neispravan link.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Re: Zaštita lijeske

zečevi se rješavaju provjereno premazivanjem kunilentom i omatanjem mrežicom od vreča za krompire

G

Gingi

Guest

Pratim ovaj forum od proljeća ove godine i moram reći da je kriv za moj kredit od 15.000 eura, i još barem 5-6 tisuća ušteđevine. Sve super, pozdrav posebno krkiju i ratarku. Novi sam pa ću se predstaviti, imam 32 godine i na jesen ću saditi 3.5 ha lješnjaka. Sadnice sam naručio od Vlade Moulisa i to 90% istarski i 10 % rimski. Trenutno se bavim pripremom zemlje za sadnju te izrađujem nekakav stroj kojim ću kopati jamice za sadnice. Zanima me iskustvo onih koji su već posadili lješnjak da li je potrebno u jamice stavljati stajski gnoj ispod sadnice i pri tlu ili je dovoljno samo pri tlu. Ako netko ima volje malo detaljnije objasniti sam postupak sadnje bio bih vrlo zahvalan.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Gingi kaže:
Pratim ovaj forum od proljeća ove godine i moram reći da je kriv za moj kredit od 15.000 eura, i još barem 5-6 tisuća ušteđevine. Sve super, pozdrav posebno krkiju i ratarku. Novi sam pa ću se predstaviti, imam 32 godine i na jesen ću saditi 3.5 ha lješnjaka. Sadnice sam naručio od Vlade Moulisa i to 90% istarski i 10 % rimski. Trenutno se bavim pripremom zemlje za sadnju te izrađujem nekakav stroj kojim ću kopati jamice za sadnice. Zanima me iskustvo onih koji su već posadili lješnjak da li je potrebno u jamice stavljati stajski gnoj ispod sadnice i pri tlu ili je dovoljno samo pri tlu. Ako netko ima volje malo detaljnije objasniti sam postupak sadnje bio bih vrlo zahvalan.

Moze malo detalja o stroju s kojim planiras kopati jamice. Slika?

G

Gingi

Guest

Sliku trenutno nemam ali ti šaljem ovu koju sam pronašao na internetu. Obrisan neispravan link.
Princip je isti, ide na kardan od traktora i na princip svrdla buši rupu. Za izradu sam koristio diferencijal od LADE na koji sam na jednu stranu priključujem kardan, a na drugu stranu gdje je bio izlaz za poluosovine stavio sam svrdlo. Uloženo novaca 0 kn i izgleda grozno. Prije par dana sam isprobao stroj izbuši rupu za 10 sakundi i zemlju usitni kao prah, jedino ne izbaci svu zemlju iz rupe pa moram izbaciti malo lopatom.

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

Gingi kaže:
Sliku trenutno nemam ali ti šaljem ovu koju sam pronašao na internetu. Obrisan neispravan link.
Princip je isti, ide na kardan od traktora i na princip svrdla buši rupu. Za izradu sam koristio diferencijal od LADE na koji sam na jednu stranu priključujem kardan, a na drugu stranu gdje je bio izlaz za poluosovine stavio sam svrdlo. Uloženo novaca 0 kn i izgleda grozno. Prije par dana sam isprobao stroj izbuši rupu za 10 sakundi i zemlju usitni kao prah, jedino ne izbaci svu zemlju iz rupe pa moram izbaciti malo lopatom.

Super. svaka cast. obozavam kad vidim kako su ljudi domisljati. Kazes da izgleda grozno .... koga briga, pa nece ici na izbor za miss. Bitno je da za 10 sekundi iskopa rupu. Kad stignes posalji sliku.

ZJ

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
22 Lip 2007
Poruka
28,444

Smiljan kaže:
Gingi kaže:

Super. svaka cast. obozavam kad vidim kako su ljudi domisljati. Kazes da izgleda grozno .... koga briga, pa nece ici na izbor za miss. Bitno je da za 10 sekundi iskopa rupu. Kad stignes posalji sliku.

Iskreno, ni ocaj na slici ne izgleda bolje :lol:

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

ZJ kaže:
Iskreno, ni ovaj na slici ne izgleda bolje :lol:

Iskreno, ja ne znam kako se procjenjuje ljepota prikljucka za traktor :lol:

P

pozna

Guest

pozdrav ljudi.evo jedno moje iskustvo.prije 4 godine sam kod starog prof.sa polj. faksa sadio vocke,i to 10 vrsta,pa i ljesku,ukupno 155 kom sadnica.stari vocnjak smo raskrcili motorkom i trimerom,a nove rupe smo KOPALI izmedu panjeva.dan prije smo podrezali predugacke korijene i taj rez namazali medom,u koritu napravili "kompot" od 50%zemlje i 50%kravlje balege ,i sve vocke umocili u to zitko gov*o,samo korijen naravno.sutra smo sve iskopane rupe napunili vodom,kad je zemlja popila vodu ostalo je blato i u blato smo stavili sadnicu,zatrpali do pola sitnom zemljom,opet napunili vodom,i tek kasnije zatrpali svom zemljom.to smo radili u rano proljece prije vegetacije,kasnije u proljece,krenilo je listanje,samo se jedna jabuka nije primila,imala je slab korijen.iskreno bio sam zatecen kako je uspjelo,ujesen su to bile lijepe vockice sa po par grancica,stari prof je rekao da ima malo vise posla ali se ustedilo nekoliko mjeseci sto sadnica treba za prilagodbu i ucvrscivanje korijena.nije sistem ,ubaci u rupu i zatrpaj i nije stavljan stajnjak,jer kaze da treba previse vremena da se stajnjak razlozi a sve to vrijeme sadnica se nemoze ucvrstiti.zanima me kakve savjete za sadnju daju u rasadnicima ili kako ste vi vec sadili,pa kome se da nek napise koju rijec.

P

paor

Guest

ja nisam veliki voćar, ali dobro je čuti ovakvo iskustvo

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

prvo pozdrav Gingi-ju
ako si dao zemlju na analizu na papiru kaj dobiješ je objašnjeno postupak sadnje i gnojenja bar je kod mene tako bilo ja sam išo na agronomski faks u zg
ako bacaš gnojivo po cjeloj površini onda se samo iskopaju rupe 2x20x20cm i zatrpa sadnica da bude na dubini na kojoj je bila u rasadniku prije tog se namoči u mješavinu zemlje goveđek dreka friškog i vode trijetka masa sadnice nesmiju biti na zraku ili kad se sadi ak su zapakirane ili u najlonu ne sve otpakirat pa pobacat po polju nego otpakirat točno kolko sed može u kratkom vremenu posadit ili odma namočitu onu navedenu smjesu
ja sam kopal rupe na ruke prve godine a sad imam jednu bušilicu traktorsku valda od tam-a diferencijal i svrdlo sve ručni ra d 1000 rupa za par sati mana je kaj svrdlo zabija zemlju dolje i ako je isfrezano ko kod mene sipa se pa opet moraš lopatom izbacivat

a ak o ideš na gnojidbu u sadne rupe kaj nebi preporučio tada ide na dno stajski gnoj pa sloj zemlje ali po meni to ozbiljni proizvođaći nebi trebali raditi onda treba rupe kopat 1m sa 1m

ovo sa naljevanjem vode u rupe nema potrebe ako se sadi u jesen 11mj ili kasnije kad stane vegetacija a zemlja je dovoljno vlažna ili ko prošle god mi posadili u 11mj i kad je bilo posadeno padne kiša i to je onda to
¸pazite na razmak nikako manji od 5x4 važno je ne saditi na umornu zemlju od prijašnjih kultura i da nema korjenja od prijašnjih vočaka jel onda prijeti trulež korjenja
ja sam u nedostatku financija prve ljeske sadio bez meliorativne gnojidbe cjele površine nego samo u sadne rupe oko 500g glistaala od glisti i super napreduju nema baš pravila mislim da svi moraju proči školu na svojoj koži pa polako s vremenom sve legne netreba iči pred rudo i pričat o za štiti ili skladištenju dok još nisi ni posadio dobro je znat otprilike o tom al ima za to vremena največi je problem financijski i posla je najviše u početku recimo dok sadi treču godinu za redo i još održavam postoječe ali kad stanem sa povečavanjem plantaže imat ču samo održavanje postoječeg a to se svodi na košnju prihtranu zaštitu okapanje formiranje grma ili stabla a meni to sa 8 ha nije problem radno a financijski još manje
posle par god sam čekamo 9mj i berba kakva bila bila ovisimo o temperaturi navodnjavanju bolestima itd ne ulaže se unaprijed puno u zaštitu ko kod dr vočaka npr jabuke

P

pozna

Guest

da naravno da se u jesenskoj sadnji ne naljeva voda u rupe,em je stala vegetacija,em neznas kad ce se smrznuti ,a ona informacija o truljenju starog korijenja je prava,priznajem da je se nisam sjetio,svaka cast ,al zato i sluzi forum,ima tu puno za reci tko hoce pomoci.

G

Gingi

Guest

Hvala krkiju na odgovoru (za način sadnje).
Zemlju na analizu sam dao u Osiječki laboratorij gdje sam dobio uputu za gnojidbu ali nisam za način sadnje. U razgovoru s nekim od proizvođača lješnjaka čuo sam da nema smisla gnojidba stajnjakom po cijeloj površini jer tako samo potičeš rast trave dok su sadnice suviše male da apsorbiraju gnojivo, a i financijski je izdatak vrlo velik. Na više mjesta sam čuo da nije potrebno stavljati stajnjak ispod sadnice ali sam htio provjeriti kako su ostali radili. Budući da nemam stajnjaka zanima me da li bi se on mogao zamjeniti dehidriranim konjskim stajnjakom koji se može kupiti u vrećama po cijeni od otprilike 1.5 kn/kg i kakav je odnos s glistalom kojeg si ti koristio.
Krki, ja sam odredio razmak sadnje 4.5x3. Na tom sam razmaku vidio par plantaža starih od 15-30 godina i izgleda mi OK, 539 može proći kroz red. Razmak sadnje mogao bi biti i veći i salžem se da je najbolji razmak 5x4.
Za smiljana, stroj koji sam napravio za kopanje rupa upravo dorađujem kako bi uspio izbaciti svu zemlju iz rupe kad bude gotovi i sproban poslati ću sliku.

Najnoviji postovi

Na vrh