• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

goca

Novi član
Tu od
10 Ruj 2007
Poruka
29
Re: uzgoj ljeske

evo malo slika nakon radnog vikenda u nasadu

Obrisan neispravan link.

uništavanje trave

Obrisan neispravan link.

ovako izgleda nakon strojne obrade, sad još treba malo okopat

I

ikos

Guest

Za čišćenje lješnjaka imamo drobilicu u koju se naspiaju i izlaze 85% čisti.
Oni koji se nisu očistili propuštaju se opet...
Drobilica je domaće izrade i radi jako dobro...

Smiljan

Aktivni član
Tu od
5 Ruj 2007
Poruka
1,840

ikos kaže:
Bok svima,

Uzgajam lješnjake 20 godina. Imam oko 3hektara.
Imam 6 tona očišćenih lješnjaka. Možete mi reći gdje bi bilo najbolje ih plasirati i da li mogu očekivati cijenu 40-45 kn?
Ujedno molim sve one koji raspolažu s informacijama o cijenama strojeva za branje lješnjaka da napišu konkretne cifre.

Hvala

Gdje se nalazi plantaza?

T

tekic

Guest

Jedva sam pronasao da neko prica o lijeski,super.imam pitanje pa neka netko
odgovori,ako zna.Imam cca.2 ha lijeske ,posadio 2005.Prvog proljeća sam skratio sadnice na 30-40cm(greška??)
Sad vidim da neću moći formirati stablo,nasad dobro izgleda ali sto da radim sa uzgojnim oblikom.Ove zime bi trebao formirati uzgojni oblik ,vise nesmije biti gresaka.Pomoc!!

T

tekic

Guest

Pozdrav i tebi Tom...., i ako bude tko od stručnjaka dolazio
kod tebe ,volio bi da vide i moj nasad.
Volio bi i da mi netko da odgovor o uzgojnom obliku.Sto je bolje stablo ili grm.Stablo sam
vidio u Daruvaru kod Moulisa.Ako se gdje može vidjeti grm ?Volio bih ga posjetiti.

B

Bobo

Guest

Moj tehnolig za duhan takodjer uzgaja lijesku. Mislim da on ima pol stabla, a polovicu grmove. Nasad se nalazi na brdu izmedju Brestovca i Skenderovaca (prema Pakracu) samo sto ne znam koliko ce on biti voljan da te odvede tamo... Nasad se vidi s glavne ceste, tako ako budes tamoprolazio, samo gledaj po brdu, i skuzit ces ;)

O

oljasi

Guest

Sutra mi dolazi ekipa iz Ino Brežice montirati hidrauličnu kosu sa ticalom na malčir.
Neće više biti onih traka poslje malčiranja. :lol:
Kontaktirajući sa Facmom vidio sam da se na godinu održava skup o ljesci.
Dole je link i ja planiram ići tamo.
Rekli su mi ljudi iz Facme da ih je kontaktirao i netko iz OS, Davor, Dargo... nisam siguran, a ako je prisutan tu na forumu
molim te javi se na PM.

Obrisan neispravan link.

T

tvrtko

Guest

Pozdravljam sve na ovom forumu !!!!
Ja imam malo drugih zahtjeva a to je tražim drobilicu za lješnjake. Ovi u Bjelovaru imaju ručnu i traže 500 eura za nju (nisam mogao vjerovati) ja imam starog majstora tokara sa svim strojevima koji mi može tako nešto napraviti za par sto kuna ali mi treba uzorak na samo na jedan dan. Ako netko ima za posuditi bio bih jako zahvalan (naravno da bih ostavio nešto za garanciju da neću pobjeći) he he. Nemam puno toga za čistiti svega 500-600kg pa mi je dovoljna ručna.

Još jednom hvala i javite se

Tvrtko

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

ja imam malčer zanon i nisam vidio da tamo ide taj nastavak sa ticalom ali mene muči jedna druga stvar dali mi kasnije uopče treba malčer jer posle se zbog strojne berbe nesmije malčirat granje a trava među zatvorenim redovima od velikih krošnji ne raste
a za strojnu berbu treba navodno pofrezat i povalat s valjkom zemlju da bi stroj bio učinkovit
kaj mislite o frezi koja ide bočno od traktora može ju terat imt 539 ili slično ima ju kod mene jedan za vočnjak jabika al je skupo oko 35 000 kn bez pdva raineri ili tak nekak ima u mesis-u i isto se pomiče sa ticalom a super je zato jel prije pobacaš umjetnjak i stajski oko stabla pa posle samo pofrezaš s njom
u vezi ovog skupa to bi bilo najbolje organizirat sa turističkom agencijom a kolko vidim zg županija daje novce pa da nas je više možemo i iskustva razmjeniti uživo i onak po internetu mi se više sviđala firma za berače iz monchiera

T

tekic

Guest

Pozdrav

Za taj sajam nagodinu mozemo se dogovoriti i organizirati odlazak većeg broja zainteresiranih
ljudi.

O

oljasi

Guest

To za valjanje i frezanje nisam još čuo.
To vjerovatno ovisi o tipu usisavača. Mislim da ćeš se dobro načekati dok ti krošnja izraste toliko da ispod nje ne raste trava. Mene je malčer koštao oko 16.000 kn i sada ova kosa će biti oko 12.000 kn i još će tu biti troškova dok to sve profunkcionira. Zanon nema opciju nadogradnje svojih malčera, kaže mi danas čovjek i INA da su oni u početku radili za njih, sada rade sami i najveće im je tržište sada Engleska. Sada idu na sajam u Hanover i poslje toga će mi opet doći.
Što se tiče kongresa, ne znam je li to zatvorenog ili otvorenog tipa. Poslao sam im mail sa pitanjem da li mogu doći i nisu mi ništa odgovorili. Mislim da je to više kongres govorancija nego razgledanja.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

stavi sliku svega toga da vidimo o čemu se tu radi ja bi isto to stavio al neznam jel se da na zanona kak to iskombinirat i kolko to dojde ja sam čuo da je ok 17000kn ali ti si vjerojatno isključio pdv i minus kapitalna nama bi bilo dobro potegnut do piemonta i tamo vidjet s kojim strojevima i kak rade navodno ima puno plantaža tam

V

vuk

Guest

Pozdrav narode!ja sam iz baranje i imam nasad lijeske od 6ha i ove godine sadim jos 3,5ha!samo cekam da mi vrijeme dozvoli sadnju!cijeli nasad pustam u grm a za obradu mi zasada najbolje sluzi imt 542!

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

pozdrav vuk

imt 542 i koji priključci najsretniji sam kad vidim slike plantaže i strojeve s kojima se radi u lješnjacima

nasad od 6 ha ti je novoposađen ili kolko je star

malo opiši kako radiš zaštitu međurednu obradu berbu ako imaš poloda

tj sve oko uzgoja ljeske tvoja prakticna iskustva knjige smo svi več pročitali

slike slike slike molim molim molim u večem broju

bok svima

T

tekic

Guest

Zanima me baš kako ga puštaš u grm,(zašto si baš odlučio grm)dali ima gdje da se vidi stariji nasad
grma cca.4-5-god .Slike bi bile super.

V

vuk

Guest
Re: Kako napraviti trap za skladištenje sadnica lijeske?

bok !najbolje ti je napraviti trap vani na otvorenome!jednostavno prodji sa plugom i napravi dublju brazdu i poslazi buntove (cca.10kom) jedan do drugoga,vrati zemlju na korijen i nagazi!i nemas nikakvih problema!nemoras se uopce bojati da ce se osusiti ili da ce se nesto dogoditi sa sadnicama! :D

V

vuk

Guest

prva 2ha sam posadio 2004g,onda sam uspio dogovoriti kupnju zemlje odma kraj tog nasada pa sam 2005 posadio jos 4ha i ove godine sadim jos 3,5ha!to su mladi nasadi!na prva 2ha ove godine sam pokupio oko 20-25 kg ljesnjaka!sto se tice obrade zemlje ,prvo sam poceo frezati ali to predugo i presporo ide i samo potrosis puno goriva i vremena tako da sam od toga odustao i sada samo tanjuram popreko i uzduz!doduse sada vec cisto sumnjam da cu moci ova prva 2 ha tanjurati popreko!u medjuredu svake godine sijem uljanu repicu koju u kasnu jesen pocetak zime dobro unesem u zemlju jer jako dobro mi sluzi kao zelena gnojidba!sto se tice prskanja za sada prskam samo preventivno sa plavim kamenom i nista drugo!odprilike 2puta godisnje bacim malo oko grma umjetnog gnojiva koje utanjuram!za grm sam se odlucio iz razloga sto ne ide visoko kao drvo a osim toga grm mozes pomladjivati pa ti lijeska moze potrajati puno puno duze nego sto kazu!slike trenutno nemam na komp ali kad slikam ubaciti cu!uskoro!samo neka se otopi snijeg!

Najnoviji postovi

Na vrh