Hmmm,
za plavo ili ostala ulja nisam bas siguran
nekako sam skeptik i sto se tice ulja ali i bakra u ovoj fazi kad se cvatnja zahuktava,,,
ako se dobro sjecam, neki su usporedno radili neke testove i ulja se nisu pokazala bas u nekom pozitivnom svijetlu,,,
prekriju onaj dio zenskog cijeta na kojem se odvija klijanje pa teze dolazi do oplodnje,,,
no sto se tice vremena, ovakvo vrijeme trebalo bi potrajati do nedjelje kad se ocekuju neka pogorsanja, male padaline i pad temperature,,,
svakako ukoliko netko planira obaviti prskanje bilo bi pozeljno da to sto prije odradi, ono, cisto da ga ne iznenadi,,,
sto se pak gnojidbe tice,
hmmm, moj 7-20-30 se vec odavno rastopio,,,
buduci da nisam stigao baciti stajnjak u vrijeme kad se to smjelo
sad postujem nitratnu direktivu
na svoju stetu odgađam to do proljeca jer do tad bi trebale biti odrađeni jos neki poslovi koji su u planu, (rezidba, rjesavanje korova, dopuna strojnog parka itd.)
svijestan sam cinjenice da bi mnogo bolje bilo da sam to odradio postujuci nitratnu direktivu, ali nisam jer tad su poslovi koje sam obavljao bili daleko od vocnjaka,,,
sramotno ali vise od mjesec dana nisam ga obisao,,,
naravno ako ne racunamo brzopotenu gnojidbu i prskanje bakrom,,,
buduci da prosle godine nisam odradio ni cetvrtinu rezidbe ove godine ima ohohooooo toga za pocistiti,,,
tako da planiram, od sljedeceg tjedna, kad bi se trebale barem jutarnje temperature spustiti na neku normalu u odnosu prema godisnjem dobu, pozabaviti se samo tim ciscenjem unutrasnjisti krosnje,,,
pravu rezidbu, odnosno balansiranje planiram odraditi mnogo kasnije jer dusa me boli kad odrezem granu koja je puna resica jer znam da kolicina peludnih zrnaca koja je u njima moze oploditi pola mog vocnjaka ili pola necijeg nasada koji se nalazi u radiusu 50-tak km,,,
mozda ce bas pelud iz mog vosnjaka sexati tvoje Zarko ili ce oploditi Martinine (Drazenove), Karline, Podravceve, Gingijeve ili one mog skolskog kolege o kojem sam davno davno pisao,,,
pozz Sembo
nisu samo pelud i rese glavni razlog sto ne obrezujem do kraja vec i ovo sugavo i pretoplo vrijeme za ovo doba godine,,,
Vidim mnogi jos uvijek imaju slatke muke oko plasmana robe na trziste,,,
ja sam te slatke muke vec odavno zaboravio, tako-reci vec sam i novac potrosio u daljnja ulaganja,,,
jedino u cemu smo istinski uzivali, moja skwo i ja, bili su cevapi kod Čingaća kod zadnje otpreme ljesnjaka u metropolu,,,
rado bih ja da imam problema s prodajom, taman da je jos nekoliko desetaka tona
ali nemam jbg,,,
Buduci da do sad nisam cestitao nikome zelim iskoristiti priliku i svima skupa, koji ga slave, cestit i blagoslovljen Bozic i mnogo poslovnog i inog uspjeha u Novoj 2014,,,
a najvise ljubavi,
srece, zdravlja i unutarnjeg zadovoljstva,,,
svako dobro svima,,,