• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
Bobić šta mislite da pomešam Akord, Talstar i Mankogal zajedno za ova dva stabla i celu plantažu preći sa tom zaštitom. Pozdrav

Posljednje uređivanje od moderatora:

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Bobić šta mislite da pomešam Akord, Talstar i Mankogal zajedno za ova dva stabla i celu plantažu preći sa tom zaštitom. Pozdrav
S obzirom na vremenske prilike to si trebao obaviti vec drugi put.

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
S obzirom na vremenske prilike to si trebao obaviti vec drugi put.
Nenad mislim da li ova tri preparata mogu ići zajedno i koji se odnos daje za Akord u 10l vode.

Послато са 6044D уз помоћ Тапатока

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Naravno da mogu zajedno,posebno se lepo dopunjavaju tebukonazol i mankogal.
Idi 7ml na 10l.

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728

Eto nenad je vec odgovorio umjesto mene a ujedno je to ono sto sam napisao u PP,,,
Prvo sto moras je porezati sve sto je suho jer je to potencijalni rasadnik bolesti a nakon toga tretirati sa mankozebom a Akord (Tebukonazol) kao sistemik samo ce poboljsati zastitu jer djeluje i preventivno i kurativno,,,
Barem je tako navedeno u uputama,,,:(think):

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
Bobić i Nenad se puno zahvaljujem jer ste mi mnogo pomogli u da ste blizu da zalijemo. Hvala i veliki pozdrav za vas.

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
Nenad mislim da li ova tri preparata mogu ići zajedno i koji se odnos daje za Akord u 10l vode.

Nenad kod mene su bile katastrofa vremenske prilike od mraza koji je bio 3,3 do obilnih padavina tako da sam ja 27 februar zaštitio Signum protiv monilije pa drugi put sam išao Signum, Talstar i Mankogal ne mogu tačno da se setim ali mislim u punom cvetanju i kasnije je bilo noćna mora.

Nonsense

Član
Tu od
13 Sij 2017
Poruka
67
Koju koncentraciju koristite kada folijarno prihranjujete ureom ZA MLADI NASAD (2 godina)? 0.5%?

Posljednje uređivanje:

deki

Novi član
Tu od
19 Svi 2017
Poruka
1
Molim za pomoć ako netko zna.Imam lješnjake stare oko 10 godina i ovo proljeće su mi se počele sušiti jednogodišnje grančice na stablima i to samo na Istarskom dugom dok je na rimskom sve ok. S tim da su mi prošle godine gusjenice napale stabla ali pretpostavljam da to nije uzrok sušenju grančica,E sad ja sam na eko proizvodnji.Da li netko zna možda uzrok sušenju i kome se obratiti, koja sredstva koristiti...

Plemeniti

Dobro znana faca
Tu od
16 Pro 2008
Poruka
1,728
Koju koncentraciju koristite kada folijarno prihranjujete ureom ZA MLADI NASAD (2 godina)? 0.5%?

Misljenja sam da bi biljka sva hranjiva trebala usvajati putem korijena (naravno ne racinajuci ona koja prirodno usvaja putem lista, tipa dusik) a folijarno bi trebalo posluziti samo za korekcije,,,
Znam da se mnogi nece sloziti sa mojim nacinom razmisljanja jer danas je in ici sa folijarcima,,,
Samo treba se zapitati tko ima najvise koristi od toga da se isti koriste?

Molim za pomoć ako netko zna.Imam lješnjake stare oko 10 godina i ovo proljeće su mi se počele sušiti jednogodišnje grančice na stablima i to samo na Istarskom dugom dok je na rimskom sve ok. S tim da su mi prošle godine gusjenice napale stabla ali pretpostavljam da to nije uzrok sušenju grančica,E sad ja sam na eko proizvodnji.Da li netko zna možda uzrok sušenju i kome se obratiti, koja sredstva koristiti...

Neka slika navedenog problema svakako bi dobro dosla,,,

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Za frezu pogledaj na njuškalo, a znam da su neki kupovali od obrta NINO iz Istre rabljena roba iz Italije cijena oko 10000 kuna.
Mi smo nabavili bočnu u Međimurju izrada po narudžbi (dimenzije) firma je METALKO imaju svoju stranicu pa se može tamo pogledati cijena je bila kao i ove polovne iz IT . Ova naša nema ticalo, ali ima hidraulični bočni pomak pa treba rukom preko hidraulike mehanički pomicati ako ti obrada to zahtjeva.
Stroj je robusni i dva puta godišnje s njom radimo ocjena od 1-5 ona je za -4.
Nedostatak: nema ticalo i potrebno je bilo na dva mjesta napraviti pojačanja na spojevima jer smo jednom radili po dosta tvrdom terenu i došlo je do pucanja na varu.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Za DEKI: Pošto si na eko proizvodnji, to je druga priča, ali mislim da ovi u Cometu iz Novog Marofa daju i savjete o zaštiti za pojedinu vrstu problema, tako je bar bilo prijašnjih godina kad je tamo radila gđa. Ljiljana.
Poslikaj problem i pitaj ih.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
ZAŠTITA LIJESKE
Zbog vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta potrebna je češća zaštita lijeske, nego uobičajeno, kako zaštita lista tako i zaštita protiv insekata + borba protiv korova.
U ovoj fazi lješnjak se nalazi u možda najosjetljivijem razdoblju (kraj5. i 6.mjesec).
Nemojte zanemariti ovo, ako vas je mimoišao mraz, talijanski nasadi su također pogođeni mrazom pa bi se mogla očekivati dobra cijena ploda kao i prijašnjih godina.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207
Ako uspemo sa atomizerom uci u zasad :)
Prosle nedelje jedva nadjem "pogodan" dan , vedar bez oblaka ....zavrsim prskanje i dok sam uterivao traktor.....kisa.

asignacija55

Novi član
Tu od
27 Svi 2017
Poruka
7
Pozdrav, posadio sam ove godine nasad oraha od 1.5 hektra. Kako orah treba dugo cekati dok rodi planiram ove godine na jesen posaditi izmedju redova oraha ljesnjak, posto je razmak izmedju oraha 10 metara.Zanima me vase misljenje na ovu ideju.. dali je to ok.. takodjer ako mi mozete predloziti gdje kupiti eko sadnice ljesnjaka.. planiram po sadnici izdvojiti po 25 kn... unaprijed hvala na odgovorima...

Stvarni

Član
Tu od
31 Pro 2015
Poruka
141
Prosle nedelje jedva nadjem "pogodan" dan , vedar bez oblaka ....zavrsim prskanje i dok sam uterivao traktor.....kisa.
Nenad koji ti imaš atomizer. Pozdrav.

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100

Bilo bi jako dobro da pošalješ koju sliku.
Ovako prema opisu čini mi se da je u pitanju MONILIA (prilično opaka bolest).

kebirpm

Član
Tu od
31 Sij 2014
Poruka
100
Pozdrav, posadio sam ove godine nasad oraha od 1.5 hektra. Kako orah treba dugo cekati dok rodi planiram ove godine na jesen posaditi izmedju redova oraha ljesnjak, posto je razmak izmedju oraha 10 metara.Zanima me vase misljenje na ovu ideju.. dali je to ok.. takodjer ako mi mozete predloziti gdje kupiti eko sadnice ljesnjaka.. planiram po sadnici izdvojiti po 25 kn... unaprijed hvala na odgovorima...
.

Ja sam imao istu dilemu prije 5 godina.
Posadio sam lješnjake u redu između oraha i još dodani red lješnjaka između redova oraha na razmak od 5 metara. Lješnjaci su ove godine počeli ozbiljnije roditi. I orasi imaju pokoji plod.
Znam da će lješnjacima faliti sunca kad se orasi ozbiljno razrastu, ali sadnice lješnjaka su bile besplatne, uzgojene od izdanaka lješnjaka.
Za koju godinu biti ču u dilemi što posjeći, lješnjake ili orahe. Naime kod nas se pojavila orahova muha koja uništi i do 90% ploda oraha, a zaštita od orahove muhe je dosta zahtjevna zbog visine stabla oraha. Da ne spominjem proljetne mrazeve koji već drugu godinu za redom oštete orahe u vrijeme cvatnje.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Baš tako, zeznuto vrijeme, a prognozama više nemožeš vjerovati ni za popodnevnu situaciju a ne 3 dana unaprijed.
Tako mi pošpricamo 1 ha složimo materijal za 2. ha i kad na pola utrošenog atomizera kiša, spojilo se nebo sa zemljom, rijeka na cesti. I sad vjerojatno ovo što smo odradili i što je ostalo nepotrošeno nema nikakve koristi a 1 ha škropiva košta 900 kn. I tako idemo izpočetka, jer borba za održati zdrav urod u ovoj godini bit će nemilosrdna, ako ne dođe tuča pa sve to pomete.
Rodnost je nadprosječna a vremenske prilike vrlo teške.

Na vrh