Pozdrav!
Tek smo friski na forumu al upadamo sa problemom
Nakon sto su propupali, prolistali, sve u najboljem redu pocetkom vegetacija, lješnjaci su se u roku par dana osusili skroz, i to ljesnjaci stari preko 3 godine, znaci dobro ukorijenjeni bez ikakvih problema do unazad tjedan, dva..
Dragi članovi foruma, nova sam članica i nova u uzgoju lješnjaka. Lješnjaci su posađeni u jesen 2016., dvogodišnje sadnice. Primijenili smo sve agrotehničke mjere prema preporukama. Željela bi uzgajati oblik stablašice. Na priloženim slikama vidi se kako sadnice izgledaju prije otprilike tri tjedna. Zanima me da li je oblik dobar i da li bi trebalo možda skratiti stabljiku (visina je oko metar i dvadeset). Hvala.
https://photos.app.goo.gl/N80iWNwNFzeWKMY63
https://photos.app.goo.gl/iuUxmFWVesennEUu5
https://photos.app.goo.gl/y9HXt9ia1itXhc4K2
Nasao sam neke bubice na zavrsetcima grana..sto bi moglo biti i dali je opasno,ako je s cim tretirati
Lp
Hvala na brzom odgovoru. Kada sam kupovala sadnice rečeno mi je da ih ne režem prve tri godine i ostavim neka samo raste lisna masa. Međutim sada vidim da su otišli u visinu čak preko 1 metar. Željela bi nisko stablo. Da li sada mogu prikratiti sadnicu i na koju visinu ili to ostavim za slijedeću godinu.
Da li se na području Varaždina netko bavi rezidbom lješnjaka? Voljela bih da netko iskusan vidi nasad.
U ovakvim uvjetima, trava pola metra, ne možeš uzgajati lješnjak, čovječe Božji, a vjerojatno ni ništa drugo osim livade same.
Možeš ti sve ukloniti i nanovo posaditi i svake treće godine tako dok ti ne dojadi, travi sigurno neće.
Prvi i osnovi uvjet za podizanje nasada lijeske: IZBOR TERENA , gdje nema zadržavanja vode, gdje nema mrazišta.
Drugi uvjet: ODRŽAVANJE NASADA, tlo čisto ili redovito košeno ili herbicido tretirano ili frezano i okopavano.
Ispravno i redovito tretiranje u smislu zaštite. Kada posložimo navedene stvari, ako smo to u stanju, idemo u sadnju lješnjaka. Prvo pokositi, napraviti drenažu, ukloniti oboljelo i zaraženo i pravilno tretirati, teren i posađene biljke.
Za okolicu Varaždina: ako do sad niste kosili kod vas je trava također visoka, ovo okopano oko sadnice je ok, ali trava vam je preblizu. Rezidba ovisi o uzgojnom obliku koji ste si isplanirali, a teorija o 3 godine,ništa, ne drži vodu.
Poštovanje Bobiću! Zanima me vaše mišljenje da li je kasno za zaštitu akaricidom sa Abastate i ako jeste da li ići sa fungicidom Akord i Talstar. Pozdrav [emoji112]Dejane, neznam slazes li se ali u poslu sa ljesnjacima jos uvijek tece med i mlijeko,,,
Ako tursku u narednih dvije- tri godine opet ne sje*e neka havarija poput mraza ili tuce tek onda smo na*ebali,,,
previse je toga posađeno da bi se prodalo na malo a veliki se lako dogovore oko niskih otkupnih cijena,,,
Mediji su nazalost predobro odradili svoj dio posla i navukli velik broj proizvođaca a ljudi gladni lake love i brzog bogacenja nasjeli,,,
Da ova grana proizvodnje ima buducnosti ima ali se mora ozbiljno primiti posla i taj se posao mora zivjeti 365 dana u godini,,,
Apsolutno... sve što ste rekli stoji.... samo ja se bojim da ću sve češće ja dobiti to izmrzavanje... evo kod mene u nasadu (10 godina) šteta 80% na mojem području sve što je niže od 90m NV dobilo po ušima.... u 3 mjesecu Beli Manastir najhladniji grad u RH -26"C... na TV još rečeno... a ovi na Baranjskom brdu šteta 0%... to je, treba nasade dizati na NV iznad 120m... čak smo napravili istraživanje i u pravu smo.... pozdrav
Koliko sam vas razumeo mogu ova dva preparata i još da se doda jedan preparat za zaštitu lista na bazi tri sastava koja ste pomenuli ali ako može da mi odgovorite tačan naziv i da li će biti kompatibilan sa Akordom i Talstarom. Pozdrav [emoji112]Da budem iskren nemam izrazenijih problema sa grinjama pa protiv njih niti ne provodim zastitu,,,
Misljenja sam da ih treba suzbijati do pet listova duzine mladice a da nakon toga nema smisla, no mozda grijesim i nemoj ovo uzeti kao relevantan podatak,,,
Buduci da niti jedan od preparata koji navodis (Akord i Talstar) nije registriran za lijesku mozda da potrazis neki od proizvoda koji jest, no u svakom slucaju aktivne materije zadovoljavaju zastiti lijeske i ono sto nebi bilo lose dodati je neki preparat za zastitu lista na bazi mankozeba, kaptana ili folpeta,,,