Hvala najljepša.Dobrodošla na forum.🌹
Što se tiče sredstava pogledaj na fis tražilici što je dozvoljeno za korištenje u ekološkoj proizvodnji za lijesku.
Nije puno, a i ono što je dozvoljeno ne može se nabaviti u RH (npr Dipel-za suzbijanje gusjenica).
Imaš i firme koje nude ekološka sredstva za zaštitu, ali su jako skupa. Ne bih navodio njihova imena radi reklame. Nije ih teško pronaći na internetu. Za ljeskotoća nema nikakvog sredstva.
Prema informaciji koju imam poticaji za lijesku u idućoj godini će se još smanjiti tako da je upitno da li je isplativo biti u ekološkoj proizvodnji. Bitno je da se ljudi navuku na proizvodnju, a onda se to uništava trulom politikom i mjerama.
To su stari podaci. smanjili su na 1 tonu u ljusci.Mislim da će ipak biti problem pogledajte tablicu bolje nirma je 2 tone ljuske ili 1 tona jezgre
Eko proizvođači nisu korisnici proizvodno vezane potpore dakle na njih se to ne odnosi.Meni je receno u savjetodavnoj da ce trebati i za ekoloske nasade posto dobivaju cca 4 puta vece poticaje od konvencionalne a proizvoda bude vrlo malo. Da se razumijemo, to se ne odnosi na ukupan iznos potpore vec samo za dio proizvodno vezane potpore, sto u konvencionalnoj proizvodnji ispadne cca 50% od ukupnog iznosa potpore. Za eko nasade ne znam, samo dijelim sto su meni rekli. Lp