@nothing moj, ccc,,,:icon_scratch:
bojim se da ce te troskovi dotuci prije nego li pocnes,,,
koliko se meni cini ti imas samo volju,,,
valjalo bisjesti za stol i
napraviti neke kalkulacije,,,
pola hektara je jako mala povrsina da bi se iole ozbiljnije krenulo u taj posao,,,
prva stvar koja te ocekuje je (ako se iole ozbiljnije zelis time baviti)
analiza zemlje,,,
nakon toga dolazi
korekcija (ovisno o onome sa cime raspolazes)
nakon toga dolazi na red
priprema zemljista za sadnju,,,
usporedno s tim se podize i ograda da nebi bilo nisam znao,,,
nakon toga
treba biti pametan i predvidjeti sto ce to trziste traziti za 5 do 10 godina pa prema tome i u skladu sa terenom
odabrati vrstu lijeske koju ces posaditi,,,
bilo bi pozeljno da si bar godinu dana prije toga dogovorio sadnice kako dobio sadnice prilagođene uzgojnom obliku koji zelis uzgajati,,,
sad
kalemljene ili ne, razlike mozes iscitati na netu, svaka odnjih ima svojih prednosti i mana,,,
nakon sto se odlucis za koju ces vrstu uzgajati i koji ce uzgojni oblik koristiti valjalo bi postaviti navodnjavanje kako kasnijenebi bilo nisam znao, usporedo s tim ako zelis imati nasad zasticen od grada valjalo bi podici izastitu protiv toga, e sad buduci da si dosta visoko mrazevi te nebi trebali moriti ali,,,,
ako se odlucis sve to podici i zastititi valja ti i ustrajati u nacinu odrzavanja nasada da bar prvih nekoliko godina bude bez kokurenata (citaj korova)
usporedo sa tim
moras se odluciti i na koji nacin i sa cime mislis sve to odrzavati a bojim se da je pola hektara previse malena povrsina da imas sve svoje alate i strojeve jer ako ih nemas to previse kosta za tako malu povrsinu,,,
ako si i rijesio strojeve i obradu
valja biti svijestan da narednih nekoliko godina predstoje samo ulaganja i da treba docekati godinu kad se pokaze + na racunu,,,
naravno govorim i o tome da nađes trziste za sve sto proizvedes,,,
tek tad, ako sve odradis kako treba, dolazi osmjeh na lice, ali
predstoji ti nekoliko idealnih godina da se povrati ulozeno,,,
sad te ja na kraju ovog posta pitam
"vidis li se ti uopce u ovoj prici"
ovo nije laka zarada i pogotovo ne zarada preko noci, stavi sve na papir pa odvagni isplati li se sve to na tako malom prostoru uopce i poceti,,,
nek me isprave ako grijesim,,,