• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
bogi023!
iz slika se vidi da ti je nasad lijepo održavan i da dosta ulažeš u njega. Znači kalemljene sadnice, sadnja 2005. godine, puno uloženog truda; zanima me slijedeće (pošto i ja imam dio plantaže sađen proljeće 2005. sa sadnicama koje nisu kalemljene nego proizvedene odvajanjem od matičnog drveta):
1. koliki ti je urod po stablu berba 2011.
2. koje su prednosti iz tvog iskustva sa kalemljenim materijalom, a koji su nedostaci?
 
M

marty

Guest
Dobar dan, novi sam na forumu.
Dosad sam samo čitao, a sad sam se i registrirao.
Planiram posaditi 2 ha lješnjaka, uz mogučnost još dva, al to tek za godinu dana, da vidim kak ide.
Zanima me da li ima kakva organizirana prodaja lješnjaka ili ak krenem u to snalazim se sam svake godine??

I mišljenje forumaša dal je dobro nabavit trogodišnje sadnice ili bolje nekaj drugo?
Pročito stvari na netu i jednu knjigu sad čitam baš, no mislim da je iskustvo ipak bolje od literature.
Fala.
 
B

bogi023

Guest
@karla
Ove godine 1kg po stablu. Sto se uporedjivanja tice ne mogu precizno da kazem posto zbunaste nemam i ne znam kolika je obaveza oko njih sa izdancima i obradom zemlje oko njih,sakupljanjem....
Ono sto mogu da kazem je da je sama podloga neverovatno jaka i duboko ide u zemlju(mojom krivicom se osusilo par stabala pa sam ih vadio i video zile) Kod pravog kalemara podloga raste dve godine pa se kalemi u prolece trece godine i dobijes sadnicu od tri godine. Ja sam imao tu nesrecu da sam naleteo na lose sadnice tj jako male sto se vidi na prvoj slici. Prosle godine sam kupio sadnice iz Krusevca i prezadovoljan sam.
Ove godine cu pored kalemljenih saditi i zbunaste istu sortu pa cu imati sa cim da uporedjujem. Najveci problem je cena sadnice,ali ako se pogleda trud koji je ulozen u njih mozda i nije skupo. Kalemljene placam 5e,a zbunaste sam nasao za 2e dvogodisnje

evo slika nekih sorti
Enis,Istarski,Lambert,Mecja leska i Contorta(jako dobar oprasivac za neke sorte)


Mecja leska


@marty
Ja bi sadio sto starije,malo ce vise bolovati,ali redovnim zalivanjem,djubrenjem,okopavanjem ce biti ok. Tako sam ja ove godine sa mojim trogodisnjim sadnicama.
 
B

Brzica2011

Guest
Dobra večer svima!

Trebao bih par savjeta od iskusnih članova, naime planiram sadit 400 3-ogodisnjih sadnica u Lici slijedece godine pa me zanima dali postoji kakva zadruga u koju se može učlaniti radi lakšeg plasmana lješnjaka, naime ja bi bio najsretniji kad bi jednog dana sav lješnjak izvozio, stranci plaćaju na vrijeme i s njima nema problema kao sa domaćima.
Još sam mlad,ali sam se odlučio bavit lješnjakom po zavrsetku fakulteta jer mi se čini da će kad uđemo u Europu imat mnogo distribucijskih kanala,tj. mislim da ima najviše perspektive od svih kultura.

Eto toliko od mene na startu:mrgreen:
 

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
dobro došao i sretno s idejom, za distribuciju i prodaju prije svega trebamo imati robe,a svi smo još slabi s urodom za nešto ozbiljnije. Uglavnom sve se zasad proda što se ubere po korektoj cijeni. Kad uđe u rod i poveća se ponuda mislim da se neće drastično ništa pogoršati u prodaji, cijene hrani će rasti, potrebe će biti, možda nas i domaća prerađivačka industrija uzme u obzir i sl.
Danas je lješnjak u svim medijima, Večernji list (Orahovicaa) poljoprivredna (Moulis), poljoprivrednu nisam gledala cijeli prilog pa me zanima dali je bilo što od Moulisa o onoj gustoj sadnji, kako sada to napreduje,ipak je to bilo prije godinu dana pa već bi trebalo da se nazire nešto ili dobro ili loše po tom pitanju.
 
C

centor

Guest
o onoj gustoj sadnji, kako sada to napreduje,ipak je to bilo prije godinu dana pa već bi trebalo da se nazire nešto ili dobro ili loše po tom pitanju.


Pozdrav iz Panceva svim ljubiteljima leske!
Godinama pratim forum, i prvo da se zahvalim Karli, Turopoljcu, Krkiju i svim ostalima ( da koga ne preskocim) od kojih sam STRASNO MNOGO naucio.
Drugar i ja imamo plantazicu od 2 ha staru 10tak godina (sadnja na pocetku sa sadnicama razlicite starosti, zato oko desetak). sa oko 1900 sadnica , uglavnom Tonde u zbunu.
Video sam da postoji interesovanje i pokusaji spalira. Ovo nase je cudna sadnja u eksperimentu koji nisam video nigde, a cini mi se da sad smem da kazem kako mozda nije lose, jer smo ove godine stigli do nekih 2,5kg po stablu sto po ha sad daje 2-2,5t. Posebna napomena da smo totalni amateri, sami pravili sadnice na bazi teorije, prvih par godina bez ikakve svoje mehanizacije i znanja, pre toga ni cvece u saksiji, pa smo ih par godina zapustili da je bilo tuga videti. Bolje reci nisu se ni videli od korova visokog dva metra. Ova napomena je da im se starost ne uzima ozbiljno kad se ocenjuje postignut rod jer mislim da kaskaju bar tri godine za vrsnjacima.
Elem sadili smo u redovima sa razmakom od 5,5m a u redu biljke u parovima sa sledecim razmakom: sadnica, razmak jedan metar, sadnica , razmak cetiri metra, onda opet S, 1m,S itd. U redovima tako da su parovi naizmenicno. Nadam se da objasnjenje nije zbunjeno. Tako smo dobili neku vrstu spalira, i uspeli ugurati toliki broj sadnica na ha. Dobro je ne toliko zbog zemlje (relativno je jeftina u odnosu na sav ostali cirkus) koliko zbog smanjenja troskova obrade kasnije. Prakticno smo malko razgazili jedan zbun u oval na taj nacin, pored toga imamo dva korenova sistema prakticno tamo gde bismo imali jedan. mislim da ce nam se rezultati (pozitivni ali i negativni) pokazati u sledecih nekoliko godina.
Gledacu da nakacim i poneku sliku. Mozda neko nesto nauci iz naseg eksperimenta.
Pozdrav svima i jos jednom hvala na neverovatnoj energiji i volji da delite iskustva na forumu.
Centor
 
C

centor

Guest
Dobro de, naucicu da stavim slike, nemam sad vremena, strpao sam ih u nekakav album na forumu, valjda se mogu videti:roll:
 
C

centor

Guest
Evo jos jedan pokusaj slikice.
 

Prilozi

  • DSCF2502.jpg
    DSCF2502.jpg
    82.8 KB · Pregleda: 609

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143
Pozdrav iz Panceva svim ljubiteljima leske!
Godinama pratim forum, i prvo da se zahvalim Karli, Turopoljcu, Krkiju i svim ostalima ( da koga ne preskocim) od kojih sam STRASNO MNOGO naucio.
Pozdrav svima i jos jednom hvala na neverovatnoj energiji i volji da delite iskustva na forumu.
Centor

Meni osobno je ovo jako drago za čuti, a ujedno žalim što se i svi drugi ne uključe aktivnije u rasprave koje vodimo, jer svi skupa znamo i možemo postići puno više. Osim dobrih i lijepih stvari vrlo važno je podijeliti (bez srama) i loša iskustva naprosto da ih ostali ne bi ponavljali, a to još uglavnom ne radimo...

P.S.
Simpatična mi je ova slika tvoje plantaže iz zrakopolova
 
C

centor

Guest
P.S.
Simpatična mi je ova slika tvoje plantaže iz zrakopolova[/QUOTE]


Namerno sam je stavio iako nije bas neka,(pravio moj drugar iz zmaja, frka je bez kabine se naginjati da skljocas :lol:), ali ne mozete cesto da vidite kako vam izgledaju plantaze odozgo, pa nek bude.
 

nebica933

Član
Tu od
8 Svi 2011
Poruka
33
Pozdrav iz Panceva svim ljubiteljima leske!
Tako smo dobili neku vrstu spalira, i uspeli ugurati toliki broj sadnica na ha. Dobro je ne toliko zbog zemlje (relativno je jeftina u odnosu na sav ostali cirkus) koliko zbog smanjenja troskova obrade kasnije. Prakticno smo malko razgazili jedan zbun u oval na taj nacin, pored toga imamo dva korenova sistema prakticno tamo gde bismo imali jedan.

Pozdrav i tebi Centor, i ako sam dobro razumeo Vi na taj način ustvari širite jedan žbun i dobijate prinose od dva.Kao ona kafa 2u1 :shock:
Ja sam možda pogrešno razumeo ali jel onda i u rezidbi te spajajuće-ukrštajuće grane sečete, sa slike se ne vidi ?
Prinos je sigurno za svaku pohvalu ...
 

noviuposlu

Član
Tu od
7 Tra 2011
Poruka
759
kakva klima, kakva pozicija i slicno u vezi ljesnjaka je potrebno

ja imam neki divlji ljesnjak u sumi mi je, al nema mi bas plodova pa neznan u cemu je stos
 
C

centor

Guest
Pozdrav i tebi Centor, i ako sam dobro razumeo Vi na taj način ustvari širite jedan žbun i dobijate prinose od dva.Kao ona kafa 2u1 :shock:
Ja sam možda pogrešno razumeo ali jel onda i u rezidbi te spajajuće-ukrštajuće grane sečete, sa slike se ne vidi ?
Prinos je sigurno za svaku pohvalu ...

Ma kazem ja da sam dao zbunjeno objasnjenje. Pokusacu ponovo, ali najbolje pogledajte slike, sve je jasno.
Dakle sadjeni su u redovima, u "grupama" od dva komada tj dve zasebne biljke na razmaku od 1m, pa onda razmak do sledeceg para 4m. Izmedju redova 5m (moja preporuka sad bi bila cak i 6m izmedju redova - lakse za obradu, vise sunca pa vise i ploda).
Rezidba dosad - formiranje 4-5 grana iz svakog, ostalo seci, s tim da smo bili sentimentalni pa ostavljali previse, treba ostaviti maksimalno 3-4, dakle u osnovi praviti razvuceni sestougao (tri od jedne i tri od druge biljke), a vaditi sve sto raste u sredini (sunca, sunca, sunca). U tome i jeste trik, na skoro istoj povrsini kao za jednu imas dve biljke, jake i vitalne, sa sest do osam jakih osnovnih grana.
Obavezno odseci osnovnu sadnicu kad izrastu izbojci - dakle ostaviti nove, stara se samo muci, a tu je samo da razvije koren, a najcesce je ona ta koja ostaje u sredini pa samo juri uvis za svetlom bez rodnih grana do visine od tri metra - sta ce vam.
Inace interesantno iskustvo :
Kako smo imali sve vrste "pomoci" pomoc prijatelja - krali nam sadnice, ugazili ih okrecuci teske traktore, pola pola - sve vrste hrcaka, voluharica, zeceva, srndaca i sl, a imali smo i sve ili nista - u cetvrtoj godini nam sa strnjistem upalili skoro 1ha vocnjaka. Sve izgorelo do tla. Taj upaljeni deo je sad najbolji deo plantaze verovali ili ne. Oporavili su se iste godine i rasli kao ludi !
Leska je divlja i otporna biljka.
 
C

centor

Guest
kakva klima, kakva pozicija i slicno u vezi ljesnjaka je potrebno

ja imam neki divlji ljesnjak u sumi mi je, al nema mi bas plodova pa neznan u cemu je stos


A da proveris koliko ima veverica?
 

D&D

Član
Tu od
16 Sij 2011
Poruka
275
Kako čuvati plod medveđe lijeske ?

Nakon branja ploda medveđe lijeske, sve sam ih razbrao,očistio od ostataka komušine i ostalog te kratko oprao i odmah osušio površinski industrijskim fenom. Nakon toga sam ih raširio po policama u debljini do 2-3 cm. Držim ih 2 tjedna na temperaturi od 25 stupnjeva i vlazi 40%. Barem dva puta dnevno ih promiješam.
Mislio sam još neko vrijeme držati ih ovako a onda staviti u neku ambalažu.
Koliko otprilike ih treba sušiti i kako ih čuvati dalje do sadnje ?
Kako i kada je najbolje napraviti stratifikaciju ?
 

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
911
Nakon branja ploda medveđe lijeske, sve sam ih razbrao,očistio od ostataka komušine i ostalog te kratko oprao i odmah osušio površinski industrijskim fenom. Nakon toga sam ih raširio po policama u debljini do 2-3 cm. Držim ih 2 tjedna na temperaturi od 25 stupnjeva i vlazi 40%. Barem dva puta dnevno ih promiješam.
Mislio sam još neko vrijeme držati ih ovako a onda staviti u neku ambalažu.
Koliko otprilike ih treba sušiti i kako ih čuvati dalje do sadnje ?
Kako i kada je najbolje napraviti stratifikaciju ?


ja sam lani stavljao u drvene kutije sa zemljom i onda to sve opet ukapao u zemlju posle niklo oko polovice

ak mozes osigurati da ih nesto ne odnese i pojede najbolje odma posaditi plitko u zemlju bez kutija ali onda opet neznas koji su ti nikli a koji nisu

uglavnom moraju se smrznuti vani jel ce se onda vise njih raspucat u proljece

i koji su nikli sadis po dva zrna na oko 20cm i vise se do cupanja za sadnju ne smiju pressadivati
 
D

Deanzg

Guest
q

Ja sam ovu sub bio vrijedan... 2 traktorske prikolice gnoja koji je stajao 2-3 god sam izvezo na njivi... Pošto je gnoj toliko stajao to je sad čisti humus pa sam na svaku sadnicu stavio po 1-2 lopate toga... S tim da sam u 400-500 rupa u koje će ić nove sadnice stavio 2-3 lopate... Imam namjeru na sve još ići sa 7-20-30 za koji tjedan.... Svako malo pomaže!
 

Turopoljac

Član
Tu od
28 Kol 2008
Poruka
143
Gle čuda i ja sam to isto radio, po prvi put sa konjskim gnojem pa ću vidjeti kakav je.
Također NPK stavljam obavezno....
 

Najnoviji postovi

Na vrh