• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Uzgoj lijeske

baranjac747

Član
Tu od
20 Lis 2011
Poruka
290
Re: uzgoj ljeske

Pozdrav svima, imam jedno pitanje, nasad sam posadio u 11mj prošle godine, u rupe sam stavljo ovčiji stajnjak, i sad sam planiro oko sadnica bacit malo KAN-a, sadnice u onako lila, pa me zanima dali nije kasno za gnojidbu KAN-om.

nenad

Član
Tu od
22 Lip 2008
Poruka
207

Pozdrav Nenade, vidim da si prisutan, pa i meni je atomizer jedino moguće rješenje i sva sredstva za sutrašnju zaštitu su već u autu samo da vrijeme posluži. Pada kod nas već 2 tjedna nemožeš spojiti dva dana bez kiše. Kako će se to odraziti na ovogodišnji urod ... za sada se lijepo zametnulo daleko više nego prošle godine.

Pozdrav Karla, nemas potrebe da zuris sa prskanjem jer dokle god pada kisa i ovako je hladnjikavo ,miruje sve pa i insekti i gljive.Ali zato kada otopli i prosusi......hemiju na sunce :)

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556

Pozdrav svima, imam jedno pitanje, nasad sam posadio u 11mj prošle godine, u rupe sam stavljo ovčiji stajnjak, i sad sam planiro oko sadnica bacit malo KAN-a, sadnice u onako lila, pa me zanima dali nije kasno za gnojidbu KAN-om.
Za KAN je jedino kasno pri kraju vegetacije, tako da se KAN može i sada primjeniti (treba ljeska rasti i tijekom ljeta, a za to treba hrane.. :))

Nikola114

Novi član
Tu od
6 Stu 2011
Poruka
11

Siguran sam da sa ovcama u nasadu to nikako ne bi bila dobra ideja jer bi vrlo brzo obrstile sve do čega dođu. Susjed mi ima ovce pa je sve voćke norao ograditi jer čak ogule i koru s drveta. Mislim da ideja s kokošima nije loša samo na manjim nasadima i koji su bliži kući zbog brige o njima

Ima kod Labina jedan napušten nasad lijeske od 10-tak ha, a susjed pase ovce stalno u njemu. Ozljede nisu vidljive na starijim izbojima, a brste uglavnom mlade izboje. Sasvim ok izgleda.

dejan.pfos

Član
Tu od
4 Tra 2011
Poruka
110

Prije nekoliko godina sjećam se da sam vidio jedan mini nasad lijeske iza obiteljske kuće pored glavne prometnice od nekih 50tak stabala koja su rasla u grm, starosti nekih 7, 8 godina.... u nasadu su držali patkice... trave i izboja nije bilo, a primarne grane su točno obrstite 20-30cm koliko se treba i ukloniti lišća tako da su te patkice baš održavale uzgojni oblik, a i usput gnojile....

Nije loša ideja, još im iskopati malo jezerce za brćkanje i super...

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

Špricanje se razvuklo na tri dana, svake godine sve duže i sve teže. Još je sad i dobro jer ima barem dosta vode. San: atomizer!
Znači s KANom bi se moglo još ići, pa mislim da nebi bilo loše s obzirom na dosta kiše koja je još u najavi. A ima i dosta ploda pa to treba dodatno prihraniti. Od ovogodišnje prihrane imam dosta dobar porast mladica, ali u granicama dobre preporuke.
Znači patke, koke, ovce. Interesantno sve je ženskog roda.
Ovo što piše Nikola da ovce brste mlađe izboje, moguće je, jer su mi upravo srne na jedom djelu pojele dio mladica ali s krošnje, njima se baš ne sagiba do izboja. Kaže lovac privlaći ih tek mladi vrh grančice s kojeg se otvara list. To brste srne u ovo doba godine jer imaju mladunčad i dobro je za mlijeko.
A srndači oni su odradili na nekoliko sadnica skinuvši mi potpuno koru, oni opet skidaju nešto s rogova pa im je lijeska nekako najzgodnija jer ima nešto u toj kori što im baš paše. Sad je pitanje da li premaz od voska ili nečeg drugog može da spasi takve slučajeve ili je to gotovo?

Žarko

Član
Tu od
6 Stu 2011
Poruka
50

Žarko, sve je to ok i svi smo mi svijesni te cinjenice i svi bi mi radije kupili novi sa bezicnom regulacijom iz kabine i svi mi mi rado imali male vocarske traktore i nove kombajne za branje novi Audi (ne treba bas biti mercedes :(giggle): ) i svi bi mi jednom malog crnca da rinta umjesto nas, ali jedno veliko ALI zelje su jedno a trenutne mogucnosti drugo,,,
Znam da je tvoj post pisan u dobroj namjeri ali,,,
Ja gledam na svom primjeru, vjerujem da me nece kostati vise od 7000,oo kn ukupno sa promjenom (lehlerovih) dizni, ali tad imam gotovo nov atomizer za 50% cijene novog,,,
smatram da su novi bezobrazno skupi,,,

Sto se tice poticaja, bojim se da cu i od njega odustati budu li ti zahtjevi poceli graniciti s ludoscu jer 2100,oo kn nije vrijedno mojih zivaca,,,
jer ni tih 2100,oo i nije bas 2100,oo ako cemo iskreno,,,:wink:

znam da je novac za strojeve veliki problem. Nisam mislio ništa loše a vidim da su ivama poznate odredbe o uvjetima prskanja u budućnosti. Ja sam imao sreću da je grad raspisao natječaj za subvencioniranje strojeva u poljoprivredi sa 40 % pa me atomizer KŽK 400 l sa tri rezervoara i vanjskim komandama došao oko 16.000,00 kn.

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536

U skorijoj budućnosti sve ide k tome da se poštuju propisi koji u mnogim stvarima poskupljuju proizvodnju. Sve se diže na neki veći nivo (evidencije, obuke, oprema koja zadovoljava, kontrole). Kad se napravi kalkulacija pitanje je koliko je u konačnici poticaj od 2100 kn vrijedan taga kao što Bobić piše. Doći će tu sigurno do odustajanja od poticaja i to mnogih koji proizvode.

baranjac747

Član
Tu od
20 Lis 2011
Poruka
290

Evo jućer sam bacio KAN u moje lješnjake, malo manje od jedne šake oko sadnica i ubrzo je pala kiša ( kao naručena), sad čemo vidit kako će napredovat.

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912

Ove godine kod mene bude uroda ko nikad do sada a kak imam skoro sve od mehanizacije pala mi ideja da napravim nekakav prikljucak na traktor sprijeda koji bi cetkao ili pometao ljesnjake i lisce kad popadaju na tlo,,,kod mene u mom nasadu bi jos moglo i rucno ali ima kod kolega koji daju dobre novce za radnu snagu koja im to skuplja na hrpe

Sad ima vise opcija

,,,kupio sam panonija zupce za sjeno i mislio ih modificirati tako da stavim umjesto zeljeznih zubbaca nekakve metlice

Pa sam mislio praviti dve okrugle cetke koje bi se vrtile jedna k drugoj kao na samohodnoj facmi a slicnu skalameriju sam vidio u pp orahovici

A zadnja i meni najprivlacnija ideja je da napravim jednu cjev na kojoj su namontirane cetke u spiralu nesto kao kod freze za snjeg i to mi je nekak najednostavnije a i vidio sam da francuska firma amb rouset ima skoro isto za istu
Kad s e cjev sa cetkama vrti u jednom smjeru cetke guraju masu lisca i plodova u sredinu
Ako je neko radio slicno slike bi mi pomogle vise od iceg

Posljednje uređivanje:

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Krki lijepo se veseliti samo daleko je još berba treba se nadati da neće biti neke vremenske neprilike koja bi pokvarila veselje. U požeškom kraju tuča prije neki dan.
U kontaktima zaključujem da je svima rodno iznad prosjeka, samo da takva bude i berba.
Prije berbe je najvažnije jako dobro pripremiti podlogu, bez korova i trave i onda sve ide puno lakše.
Mi smo prošle godine četkali ručno i ispuhavali s leđnim puhalicama za lišće. Išlo je jako dobro i brzo što ovisi i o terenu jer je nagnut pa imamo prirodni pad. Također smo isprobali više vrsta zubača dok nismo našli pravi model, lagane- gusti metalni zupci-savitljive.

Facmini strojevi rade na principu okruglog rotirajućeg kola sa gumenim lopaticama naprijed na traktoru dok u istom prolazu otraga radi puhalo koje ispuhuje. Lijep princip rada. MOže se vidjeti na njihovoj stranici. Znam da su neki naši i kupili te strojeve. Bilo bi lijepo da podijele to svoje iskustvo, a prate ovaj forum!

karla

Član
Tu od
20 Ruj 2008
Poruka
536
Ovaj članak je objavljen 08.06.2013. Kako komentirate zaštitu Bordoškom juhom u ovo doba?
Budući je posljednjih godina na području Međimurske županije podignuta značajna površina nasada lijeske, proizvođače na čijim posjedima ova voćna vrsta dospijeva u rodnost, iz Poljoprivredne savjetodavne službe upozoravaju da se tijekom mjeseca lipnja i početkom srpnja još uvijek bilježo pojačana aktivnost najvažnijeg tehnološkog štetnika ljeskotoča (Balaninus nucum) iz skupine štetnih pipa ili uzročnika "crvljivosti" plodova lijeske.

Dopuštenje za suzbijanje ovog nametnika u lijeskama u našoj zemlji ima metiokarb (Mesurol WP 50) i tiakloprid (Calypso 480 SC). Protiv jabučnog savijača (Cydia pomonella) u nasadima lijeske dopuštena je primjena spinosada (Laser KS).

U nasadima lijeske još nema registriranih i dovoljno učinkovitih organskih kemijskih pripravaka za suzbijanje najvažnijih gljivičnih bolesti koje napadaju lišće i plodove, pepelnice (Phyllactinia) i smeđe truleži (Monilinia). Moguće je protiv bolesti lijeske krajem svibnja i/ili početkom lipnja planirati primjenu dopuštenog bakarnog pripravka Bordoška juha Caffaro 20 WP (0,6-1,0 kg/ha) protiv truleži plodova (Monilinia) i bakterijskih bolesti (Pseudomonas, Xanthomonas).

Autor: mr.sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr. Foto: RGBStock.com

krki

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2007
Poruka
912
Krki lijepo se veseliti samo daleko je još berba treba se nadati da neće biti neke vremenske neprilike koja bi pokvarila veselje. U požeškom kraju tuča prije neki dan.
U kontaktima zaključujem da je svima rodno iznad prosjeka, samo da takva bude i berba.
Prije berbe je najvažnije jako dobro pripremiti podlogu, bez korova i trave i onda sve ide puno lakše.
Mi smo prošle godine četkali ručno i ispuhavali s leđnim puhalicama za lišće. Išlo je jako dobro i brzo što ovisi i o terenu jer je nagnut pa imamo prirodni pad. Također smo isprobali više vrsta zubača dok nismo našli pravi model, lagane- gusti metalni zupci-savitljive.

Facmini strojevi rade na principu okruglog rotirajućeg kola sa gumenim lopaticama naprijed na traktoru dok u istom prolazu otraga radi puhalo koje ispuhuje. Lijep princip rada. MOže se vidjeti na njihovoj stranici. Znam da su neki naši i kupili te strojeve. Bilo bi lijepo da podijele to svoje iskustvo, a prate ovaj forum!

znam da nije dobro radit ražanj a zec u sumi al nemrem si pomoci bas je ljepo videti kad je sve puno od roda

da pitam iskusnije jel bi na onim prije spominjanim grmovima koji su bili dugo pod vodom pa su im listovi sitni trebalo skinut plodove pa tako pomoci im da prezive ako ce opce prezivit izgledaju dost lose sitni i zuti listovi

ja sam kupio one siroke plasticne metle i love oko pol metra i jako su dobre bolje od metalnih samo kad ih se odlaze treba in pravilno okrenut jer ako se spigaju zubi onda propustaju ljesnjake

ima kolega u okolici metlu i ventilator od facme al jos nema iskustva osim da kod primjene mora biti teren jako dobro ureden i ravan da bi bilo ucinkovito,,

to je za razliku od nekih kompliciranijih strojeva podesno za samogradnju po mojem misljenju

dejan.pfos

Član
Tu od
4 Tra 2011
Poruka
110
Sad kad uđemo u EU pretpostavljam da će se lakše nabavljati strojevi i traktori pogotovo polovni iz primjerice Njemačke, Italije pošto se carina ukida?? što mislite, kakve su vam informacije po tom pitanju?

Hele

Dobro znana faca
Tu od
6 Sij 2013
Poruka
1,961
Ne razumijem to famozno ukidanje carine o kojem svi pričaju, pa godinama već nema carine na proizvode iz EU?

J

Jukcic

Guest
Pozdrav svima.

Mene zanima jedna stvar, dali trebam imat oprasivac za istarski okrugli i istarski dugi,a ako treba koji je to???
Inace nov sam u svemu ovome pa bih molio za malo razumjevanja.
hvala :)

bobostar

Aktivni član
Tu od
14 Pro 2009
Poruka
1,556
Ne razumijem to famozno ukidanje carine o kojem svi pričaju, pa godinama već nema carine na proizvode iz EU?
Ukida se carinska procedura (a ne carina) i omogućava se slobodan promet roba, osim onih koje su predmet posebnih podzakonskih akata (a koliko znam puno će roba ići baš u ovu kategoriju), tako da država neće "ostati kratkih rukava".
Pojednostavljeno moći će se i vani kupovati i dobiti R1 račun (i ovo još nije riješeno podzakonskim aktima, ali biti će, imamo mi brze birokrate).
Što se tiče priključaka, definitivno će biti lakša kupovina, kako novih tako i rabljenih, jer će se uredno moći dobiti R1 ili obični račun; ali obavezno kod kupnje tražiti račun (od pravne osobe) ili kupoprodajni ugovor (od fizičke osobe) jer nema slobodnog prometa robe bez dokazanog porijekla :icon_anal:.
A što se tiče trakotra (oprema koja se mora registrirati i sl.), čeka se podzakonski akt (ako ga bude), ali vjerovatno će to sve završiti slično kao i za automobile (moći će se slobodno kupiti i dovesti doma, ali prije registracije platiti dodatne namete).
:(emo):

J

Jukcic

Guest
da naravno da trebaš oprašivač i to rimski pozdrav

Ok, cuj nov sam u svemu tome pa me zanima jedna stvar, za pocetak zasadio bi sad na jesen 200 komada istarskog okruglog i dugog pa me zanima koliko bi trebalo tog rimskog zasadit na tu cifru od 200 komada?

Posljednje uređivanje od moderatora:

veljo10

Novi član
Tu od
21 Lip 2011
Poruka
3
dvadeset komada ti je sasvim dovoljno na tih 200 komada stim da te rimske raširiš između tih 200 a ne na jedno mjesto pozdrav

Najnoviji postovi

Na vrh