Re: vitlo za toma vinkovica
@ PETAR hehehe pa to ti je univerzalni prenosni odnos :mrgreen:
prenosni odnos koji bih ti preporucio je je 1:10 do 1:12 zavisno od precnika (obima) role na koju ide sajla , normalno uzecemo u obzir da je brzina kardana 540 , ja neznam koliko je u tomice neka neko potvrdi :roll:
prosjecna brzina sajle je od 0,5 do 1 metar u sekundi pa tako ti je lako izracunati prenosni odnos
ja licno bih stavio malo manji prenos da traktor radi na manjem broju okretaja , normalno u tome slucaju vise trpi mjenjac i transmisija traktora ali posto ces da stavis lamelu bices zasticen od preopterecenja
a da bi ti rekao nesto vise konkretno o tvome vitlu bilo bi pozeljno da slikas ono sto si pripremio od materijala , i da kazes par rijeci o tome u koje svrhe ces da ga koristis i recimo koja vucna sila bi te interesovala
ja mislim da bi nam mogli pomoci momci kao GROF i JOEKIKI (i ostali koji poznaju tomicu) sa predlogom koja vucna sila bi bila razumna imajuci u vidu tezinu traktora i ostale faktore
matrix1234 kaže:
ja mislim odnos rijesiti tako sto cu prenos praviti od dva zubcanika povezana lancem i po velicini odnosno broju zubcanika nekako izracunati odnos i napraviti ga.
mislis lancanika mozda :scratch
ako bi isao na dva lancanika i jedan prenosni odnos dosao bi ti preveliki onaj lancanik koji bi dosao na rolnu tako da bi imao problema to uklopiti
recimo ako mali lancanik ima 12 zuba (tesko je naci manji a da je jak lanac) onda bi ti veliki lancanik trebao imati oo 100 zuba i bio bi VELIKIIIIII , ne bi to stalo na tomicu odpozadi :scratch
ja sam to ovako uradio i nije se lose pokazalo
ali sam zajebo stvar sa ukljucivanjem , nisam stavio lamelu nego nekakvu bravu koja me handri ko konja
to cu da promijenim ili lamela ili nekakav mehanizam koji ukljucuje aksijalno nesto kao brava
nesto ovako
na osovini napraviti jednu dodatnu pocu koja ce se kretati aksijalno po njoj
a da na sebi ima neka metalna ispupcenja koja ce zabraviti na ista takva ispupcenja na bocnoj strani dobosa
znaci i na bocnu stranu dobosa dodati isto ovakva dva crvena dijela
i onda bi samo ostalo da se stavi nesto kao viljuska u mjenjacu da pokrece ovu plocu po osovini
samo u ovome slucaju ne bi moglo pod teretom da se iskljuci
ali nije ni to problem stajanje na kvacilu
znaci ja bi napravio ovako posto sam potezao sa ovim vitlom nevjerovatne terete
a za manje terete preporucujem lamelu kako vec rece puknuti
za mehanizam za zatezanje lamele imas gotov od rusa od kocnice lako ga montirati jednostavan i jeftin