I ja sam juče orao. Povukla se voda i prosušilo se(do duše nejednako), pa sam smeo da se usudim. Radio sam sa dvobrazdnim plugom od 10'' po plužnom telu(ukupna širina zahvata oko 50 cm), dubina oranja 16 - 22 cm u zavisnosti od tvrdoće, odnosno prosušenosti zemljišta. Malo je dimio tu i tamo, ali u glavnom nije bila neka frka za vladimirca, još ako se uzme u obzir da sam jesenas morao da prekinem zbog pernakvašenosti i ekstremne sabijenosti zemljišta.
Moj je savet izbegavati sada rad sa jednobrazdnim plugovima velike colaže bez obzira da li ga vuče vladimirec ili koji već traktor. Ja sam juče odmah nakon oranja i podrljao. Od oranja do drljanja je prošlo svega sat vremena, dok sam otišao da prekačim oruđa i pojem nešto na brzinu i moram priznati da je već bilo uspelo da se delimično zapeče od sunca i jakog vetra.
Kako god da uzoreš, prijatelju, gledaj da što hitnije i podrljaš, jer ako dočekaš sutra, neće pomoći ni tanjirača, a kamo li drljača. Ne zaboravi da ćeš u oranje onakvo kakvo ga napraviš morati u njega da uđeš sa vladimircem koji ima prednje točkove od 16'' a to ti je em morsku bolest da dobiješ, em će svaki santimetar tela da te boli.
Dešavalo se i meni da mi iskoči plug kad naiđe na jako spečenu zemlju. Tada se vratim u rikverc, pritisnem plug prisilnim spuštanjem do momenta kad počne da izdiže traktor, prebacim u krut položaj hidraulike i krenem u napred. Čim ponovo dođem do zdrave zemlje vratim ga u plivajući položaj. Inače, orao sam bez kopirnog točka i bez upotrebe prstena za ograničenje dubine. Podešavanje toplinka tako da na dubini od 20 cm plaz zadnjeg plužnog tela leži ravno na dnu razora. Oranje je izgledalo kao lep rukopis, a ipak me je bilo svud po kabini dok sam prvi put prelazio drljačom u prvoj brzini na 1800 obrtaja.