• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vladimirec T-25

vladimirec81

Član
Tu od
12 Ožu 2009
Poruka
300
Za vladimirca uzmi tanjurače olt ili slične od 20 diskova. Problem razora ili nakupljanja zemlje u sredini prohoda nastaje kod krivog podešenja tanjurača. moguće je dobiti potpuno ravan prolaz namještanjem ukošenosti diskova (prednji i zadnji posebno) i pomoću 'toplinka' tako da se prvi ili zadnji diskovi dodatno ukopaju ili dignu.prvi prohod ide , preporučam za dobrobit kičme, 1. brzinom, a zadnji može i 4. Kod mene je prilično teška ilovasta zemlja ali tanjurače bez problema idu do osovine.Tanjurače pokrivaju širinu veću od širine traktora za oko 10 cm sa svake strane.
Pozdrav.

dulebdp

Član
Tu od
21 Ožu 2011
Poruka
245
Hvala momci na odgovorima !
Da li se te polugice mogu staviti bez rastavljanja traktora ???
Kakve tanjirače kačite-znam da su sa 20 diskova,ali koje su najbolje ?
Dajte da čujem vaša iskustva.

I još jedno pitanje-pošto kod nas nema takvih mjernih jedinica-koliko je duluma to vaše
jutro ili ral ili lanac kako vi kažete.

te polugice mogu da se zamene bez ikakvog rasklapanja traktora ,znaci imas bravicu za zakljucavanje brzina a ispod nje se nalazi jedna dekla u kojoj su smestene te polugice sa oprugama odvrnes tu deklu i zamenis te poluge ali obavezno i opruge, kod nas ti je jedno k.jutro=57ari

M

milicevicm

Guest
Sada mi je sve jasno !!!!!!!!!!!!
Gledao sam i ja temu o tanjiračama,ali sam mislio da se javi neko ko već ima neku
pa da čujemo iskustva.
Uh drago mi je da je lako promjeniti te polugice sa oprugicama,a ja se već bio zabrinuo.

Pozdrav za vas !

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
I još jedno pitanje-pošto kod nas nema takvih mjernih jedinica-koliko je duluma to vaše
jutro ili ral ili lanac kako vi kažete.

Hektar je 10000m2
Lanac je 7190m2
Ral ili kat.jutro je 5750m2,
Dulum je 1000m2

V

VOJVODJANIN

Guest
Hektar je 10000m2
Lanac je 7190m2
Ral ili kat.jutro je 5750m2,
Dulum je 1000m2

Druže kako si zadovoljan sa novim sedištem? Ja sam probao neke modifikacije,ali..... i dalje treba kaciga u kabini.:lol:

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Lanac je 7190m2

Otišli smo sa teme, ali to ti je VELIKI LANAC(veľký reťaz), odnosno 1,25 kj - mera koja se retko koristi, a LANAC(reťaz) = 1 kj. ili ral tj. 0,575 ha. Do duše, i u mom kraju konkretno ljudi kada kažu lanac misle u stvari na veliki lanac jer za ovaj normalan kažu jednostavno jutro. Moja je samo jedna njiva parcelisana u velikim lancima, a sve ostale su u lancima.

Posljednje uređivanje:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
Za vladimirca uzmi tanjurače olt ili slične od 20 diskova. Problem razora ili nakupljanja zemlje u sredini prohoda nastaje kod krivog podešenja tanjurača. moguće je dobiti potpuno ravan prolaz namještanjem ukošenosti diskova (prednji i zadnji posebno) i pomoću 'toplinka' tako da se prvi ili zadnji diskovi dodatno ukopaju ili dignu.prvi prohod ide , preporučam za dobrobit kičme, 1. brzinom, a zadnji može i 4. Kod mene je prilično teška ilovasta zemlja ali tanjurače bez problema idu do osovine.Tanjurače pokrivaju širinu veću od širine traktora za oko 10 cm sa svake strane.
Pozdrav.

imam olt 20 diskova, koju 533 vuče bez problema, za vladimira neznam.....al i on ju mora vući isto kao i 533.....tanjuri se mogu dobro podesiti.......do sada je bio jedan kvar, što je otišao jedan ležaj.....a sada opet vidim da je jedan pri kraju,al odradit će još, radim s njom oko 13 godina........

Malirus

Član
Tu od
28 Lis 2009
Poruka
581
VOJVODJANIN nemam problema sa sjedištem,dapače dobro se sjedi. imam kabrio verziju pa nemam probleme s visinom.
KRLE nisam znao da je to veliki lanac,sad znam.
Ovdje mjerim sve u jutrima ili dulumima

M

milicevicm

Guest
Šta mislite da li bih Vladek se mogao izboriti sa LESKOVAČKIM TANJIRAČAMA 20 diskova.
Kažu da one idu dublje u zemljište-zbog otpora drvenih ležajeva.
Bolje usitnjavaju zemljište,ali teže ih je vući.
Da li je neko radio sa njima.Šta mislite ????????????

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136
Ja bez problema vucem Leskovacke tanjirace od 20 diska po vocnjaku tokom cele godine i to u 4-toj brzini po ravnom. Razlika ismedju njih i OLT je u tome sto imaju vece kuciste lezaja pa stvaraju veci otpor.Sem toga kod nje se tanjiri ne mogu nikad ispraviti potpuno a kad se zakose to je mnogo vise nego kod OLT-a. zato stvara otpor otprilike kao OLT Sava od 24 diska.To da tonu dublje u zemlju, bas i nisam siguran jer to zavisi od zemlje a i vlaznosti.

Posljednje uređivanje:

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Ja bez problema vucem Leskovacke tanjirace od 20 diska po vocnjaku tokom cele godine i to u 4-toj brzini po ravnom.]

Dok sam sčitao kako vučete tanjirače sa po 20 i više diskova, mislio sam da su diskovi samo gušće postavljeni, a da je širina tu negde, ali evo konačno i slika, a slika govori više nego sto reči. Ona što je ja vučem od 14 diskova jeste da ima veći razmak od diska do diska, tako da ipak nekako jedva pokriva širinu traktora, ali ovo... :supris: - ovo je strahota!
To u mom kraju vladimirec može da odnese do njive, a tamo da je preuzme neki IMT 558 ili "Zadrugar" i slično pa i taj da dimi k'o parna lokomotiva. :weedman:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
nepotpuno je reći da ima 20 diskova......bolje je pričati o širini i veličini istih.....

moja od 20 diskova je 180cm......dok na MTZ sam posudio jednu od 24 diska, ima veče diskove i širina je 230cm......koja se nemože ni zakačiti na 533 i vladeka, jer ima deblje one svornjake......

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
nepotpuno je reći da ima 20 diskova......bolje je pričati o širini i veličini istih.....

moja od 20 diskova je 180cm......dok na MTZ sam posudio jednu od 24 diska, ima veče diskove i širina je 230cm......koja se nemože ni zakačiti na 533 i vladeka, jer ima deblje one svornjake......

Šta znači "deblje svornjake", jesu li to one dve budže što se gurnu u kugle na polugama pa se stavi bolcn i štift? Ako je to, onda nisi u pravu u vezi vladimirca. Vladimirec ima te kugle iste kao i svaki drugi Rus(iste kao i na novim Belarusima) i kači bilo šta od oruđa koja neki IMT modeli ne mogu. Onaj moj plug 2x10'' bi bio idealan za fergusončeta, samo da može da naiđe na poluge, ali to je pravljeno početkom prošlog veke za nekog praistorijskog Dajca(Deutz) ili Štajera(Steyr). Nije Nemac iz Lajpciga predvideo da će jednog dana neko nach Jugoslawien napraviti smešna traktora sa poluka na koji mosche katschi samo njegov originalna i drugi jugoslawische prikljutschka. :p

Posljednje uređivanje:

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,148
tačno krle , vladimirac ima priključak klase II na polugama
znači velike jabuke prečnika 28mm

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136
Ne razumem u cemu je vas problem. Ja sam probao i Lemindovu tanjiracu od 24 diska,nju sam vukao 3-com brzinom,ali je vise ne koristim jer mi je zbog sirine tesko da se okrenem iz reda u red a da ne zakacim neku vocku. Koliko sam shvatio jedna od osnovnih prednosti drvenih lezajeva je mogucnost parkiranja na otvorenom ,jer drveni lezaj kada je pun tovatne masti je relativno zasticen na kisi,a metalni brzo propadne ako tanjiraca nije pod nekom nadstresnicom ili pokrivena,zato sto nema mazalice. Posto nemam svoju tanjiracu,rado bih kupio jednu OLT Sava 20 diska ako ima negde u Banatu !? Pa Krle...ako cujes a ti mi javi....
Sem tanjirace za obradu vocnjaka koristim i ovaj Vibro-kultivator tj. Tiler koji mi je mnogo teze da vucem i to nizbrdo 3-com a uzbrdo 2-gom. Mada sam cuo da je i fergusonima dosta tesko sa njim.

Uploaded with ImageShack.us

Inace Krle,prava strahota za Vladimirca bi bilo ovako nesto, sve ostalo je podnosljivo :

http://www.youtube.com/watch?v=j_HQaQEZAHQ

Posljednje uređivanje:

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Nije, nije, Saša, čini ti se, veruj mi! Ako možeš da teraš tu grdosiju od tanjirače i taj vibrokultivator sa sve pačjim šapama, onda bi na toj tvojoj zemlji išao i ovaj mali trobrazdac. Ako ja u Banatu(preovlađuju ekstremno teške crnice) mogu da vučem takav plugić, samo dvobrazdni za prolećno oranje, zašto on u Poljskoj(tamo imaju dosta lake zemlje) ne bi mogao da vuče i taj trobrazdni samo za guljenje strnjike. Ovo se i na snimku lepo vidi da je neka lepa, rastresita zemlja, a i vidi se lepo da ga ne tera mnogo duboko. Za garenje strnjike je i poželjno čim pliće, a da prevrće. Moj jedan prijatelj je pre par dana orao takvim trobrazdnim plugom čak sa Rusom HTZ DT-20(matoriji i slabiji od vladimirca, jednoklipaš). Ruku na srce, orao je baštu peskovite strukture zemljišta.
Što se tanjirača tiče, ja na teškoj crnici vučem ukošenu - V tanjiraču od 14 diskova, jedva širu od traktora prvom brzinom, pa se ipak desi da zadimi ili prošlajfuje.
U Banatu u opšte slabo ima tih makazarki. Čak se sve više prelazi na teške vučene tanjirače umesto nošenih, a te nošene pokupuje naša lokalna sirotinja. U Sremu i Bačkoj ima svega, tamo je i zemlja bolja, a i daleko je viši standard, pa ljudi rasprodaju i relativno dobre stvari jer mogu sebi da priušte i bolje, a tamo je i voćarsko-povrtarska proizvodnja zastupljenija nego ovde. Preporučujem bačkopetrovecki Poljooglasnik. Ima ga na kioscima, pokriva celu Vojvodinu + Mačva + tamo, tvoj kraj.

Posljednje uređivanje:

Krle

Član
Tu od
21 Stu 2010
Poruka
314
Ma ovo je strahota:

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=H_QxdVdrejA&NR=1[/YT]

Praši baja zimsko oranje sa 2x14'' Ovde, kod mene bi i T-40 stenjao sa takvim plugom. Do duše ima crtalo :scratch ne znam.
Osim što je zemlja crna nije ni ovde sve baš tako crno. Jeste, da se zlopatim sa mojim traktorom oko osnovne obrade zemljišta, ali zato ja ovde u ravnici sa vladimircom vučem deset kubika drva, a ovi Poljaci što se kurče, a i vi ostali u reljefnim predelima ne možete :p
Ma dokopaću se i ja jednog dana nekog velikog Rusa za oranje i slično, a vladimirec ostaje svakako. Nema boljeg traktora od njega za da bude pomoćni traktor - traktorče na gazdinstvu, a i nekako sam ga zavoleo iako nemem naviku da se vezujem za stvari.

Posljednje uređivanje:
M

milicevicm

Guest
Sale-druže imam jedno pitanje.
Te ručke na tanjirači kada podigneš tanjiraču skroz gore-koliko su odmaknute ručke od stakla.Mi smo produžili poteznice za 18 cm. brat je gledao komšijine oltovke i kaže
činimu se da te ručke bi mogle dohvatiti staklo.
Pa zato te pitam kakvo je ponašanje-kada si već radi sa njima.
Pozdrav !!!!!!!!!!!!!

Sasha63

Član
Tu od
23 Kol 2009
Poruka
136
Te rucice za ukosavanje baterija kod Leminda i ne smetaju puno. Za OLT nisam siguran jer nju nikad nisam kacio na traktor.Moj Vladimirec je u niskom podesavanju ali su i poluge hidraulike podesene prema uputstvu za nisko podesavanje, koje sam skenirao i svi ste imali prilike da ga skinete,koga je zanimalo....

Uploaded with ImageShack.us
I ja sam se plasio da ne razbijem staklo ali,ipak ne smetaju ,a kada su u podignutom polozaju one dolaze do lima ispod gornjeg stakla na svega par santimetara.Naravno topling je duzine kao i u radu.E jedino u transportu ih pomerim skroz od stakla, i onda skratim topling da tanjire maximalno odignem od puta da ne udare u neki kamen ili neravninu. Da je moja mozda bi ih i skratio brusalicom za koji santimetar, ali je pozajmljena, pa nije u redu.Sada bas sredjujem jednu Lemindovu od 20 diskova i slikacu je kad je sklopim i kad je budem probao.

Posljednje uređivanje:
M

milicevicm

Guest
OK-Sale !!!!!!!
Do mene je-mislio sam da si radio sa oltom.
Uredu čim središ te svoje slikaj pa ih stavi na forum da vidimo.
Pozdrav !

Na vrh