Darijus lepo reče da je ložak u stvari D1, a ne D2, a to nije isto. D1 je bolji, odnosno, to je bio zimski dizel u vreme ono. Verujem da ni svaki ložak nije isti. Kod nas su se na pumpama pojavljivali, kako gde, lož ulje i euro lož ulje. jedno bi valjda trebalo da bude u osnovi kao D1 ili D2, a onaj euro je ja pretpostavljam u osnovi kao eko3, odnosno stari euro dizel.
Prvo i prvo, Ne znam za Makedoniju, ali u Srbiji se na pumpama toče najnekvalitetnija pogonska goriva. Možda samo još Albanija i Crna Gora mogu da nam pariraju po tom pitanju. Naš dizel je već dosta lošeg kvaliteta, pa mogu samo da zamislim šta li tek prodaju kao lož ulje.
I drugo, šta god ložak bio u osnovi(cetanska vrednost, sadržaj sumpora itd.), sigurno je da ne sadrži aditive koji se dodaju u pogonska goriva za motorna vozila.
Primetio sam da moj vladimirec zaista više troši ložaka nego D2 i to se primeti tek kada traktor radi u režimu visoke turaže i pod opterećenjem(oranje, drljanje, setvospremiranje...) a u setvi, prevozu, tarupanju i slično se pokazalo da nema bitne razlike koje gorivo koristim.
Ložak koji sam ja mogao da nabavim se loše pokazao u oranju jer je traktor gubio snagu i čađavio više nego što je uobičajeno.