E,ovo je nevjerojatno! generalka komplet za Vladeka dođe 115 eura!Pa ljudi moji,jel to moguće!?Za te novce nisam mogel dobit ni klip jedan za JD.
Ako je tome tak,i ak se Same proda,mislim da bi na proljeće mogel jedan Vladek u dvorište.
Krle,znači moglo bi se sa 2×10 orati.Tu je kod nas ilovača i 539 sa 2×10 nemože prek 20 cm,nikak.Proklizava već na toj manjoj dubini,bez špere teško da ore,a nek se pusti plug dublje i uzbrdo,to je nemoguća misija.
Kakva je brzina i kvaliteta oranja kad usporedimo 2×10 i 1×16?Za dvobrazdnjaka znam,ali tu kod nas niko nema 1×16 da bi oral.
Upravo zato je meni moj prijatelj, mehaničar i preporučio baš vladimirca kada sam ga pre nekih pet godina pitao da mi preporuči dobar mali traktor, zato što je jeftiniji za kupiti, a i održavati, a takođe je i robustniji u poređenju sa IMT-ovim mališama 533 i 539.
A, šta da ti kažem tek za JD - ja znam da barem ovde u Banatu gde je zemlja mahom teška(glinovita crnica) i manje plodna, nema te proizvodnje koja bi mogla da pravda luksuz koji nude zapadni traktori. Ljudi ovde u glavnom teraju Belarusove varijante od 82.1 pa dalje ka većim, a ako je potreban baš "džin", tu je matori kirovec.
Dakle što se tiče dubine oranja sa dvobrazdnim plugom od deset coli, tih 20 cm je OK. Ja nikada nisam ni orao ljudima bašte u jesen dublje od 25 cm s tim "Lepzig"-om. U njivama, pak ovde svi jesenje/zimsko oranje rade isključivo plugovima od šesnaest coli upravo zbog kvaliteta oranja, odnosno zaoravanja ostataka, a da li će to biti 1x16''; 2x16''; 3 -4... zavisi već od traktora, u glavnom ide 40 ks po plužnom telu, a kod "Rusa" se ta mera malo spušta jer nije sve ni samo u snazi traktora u KW ili HP(KS), nego ima nešto i u obrtnom momentu u Nm... U glavnom ne pamtim da sam i taj od 16 coli ikada u njivi uspeo da spustim dublje od 25 cm dok isti taj "leopard" u baštama spuštam i do 40 cm :supris:
Što se tiče poređenja sa IMT 539, ako on proklizava, ne znači da ćeš i ti jer si iako 2 ks slabiji, ipak teži za dobrih 400 kg, a kod proklizavanja nije u pitanju snaga, već prianjanje pogonskih točkova na šta bitno utiče masa vozila.
Iz ličnog iskustva tvrdim da je vladimirec bolji orač od 539, dakle sused je razbacao po raskvašenoj bašti dosta stajnjaka i šlajfovao je u prazno sa sve blokadom diferencijala. Govna i blato su leteli na sve strane, traktor je izgledao kao da ga je sto krava posralo, smrdelo je na stotine metara, a on jedva da se pomera s mesta i pravi gotovo dublji razor levim točkom nego plugom. :finga: Kad je konačno odustao, pitao je mene da li bih se ja usudio da pokušam i posao je odrađen u roku od sat i po vremena sa vrlo malo proklizavanja i to sa samo sporadičnom upotrebom špere. Tada je čak plivajući hidraulik na vladimircu za mene bila tajna. :rolfer: