Krle
Član
- Tu od
- 21 Stu 2010
- Poruka
- 314
po meni sve ispod 50 konja je diskutabilno za duplaka , minimum minumuma je 45 jer univerzal 445 ipak može da se provuče
izuzimam voćare i vinogradare
Da, samo što ni jedno od tih pravila ne važi za "Ruse". LTZ T-40 ima 39 konjskih snaga po tehničkoj dokumentaciji i dupla vuča mu dobro stoji. Ne znam samo na koju foru ima svega tih 8 konja više od vladimirca kad ima iste te cilindre i klipove samo duplo više. Kako to da onda nema i duplo veću snagu odnosno 62 ks? Prema našem, laičkom poimanju snage T-40 je daleko jači od vladimirca, pa čak i od imt 542 koji inače raspolaže sa 2,5 ks više, ali to što mi podrazumevamo pod snagom nije ta snaga koja se meri u ks i kw.
Snagu u ks ili kw ne treba uzimati zdravo za gotovo. Moj motocikl ima 32kw snage sa samo 583ccm, a moj traktor ima samo 23kw snage sa čak 2600ccm radne zapremine. Visoko turažne mašine(motocikli, automobili) imaju mnogo veću snagu od niskoturažnih(motokultivatori, traktori) pri istoj kubikaži, pa ipak teške radove prepuštamo traktorima i motokultivatorima radije nego automobilima i motocilkima. Snaga je u svetu automobilizma ono koliko je u stanju da juri, a obrtni moment je, ja bih to tako rekao, ono sa koliko lakoće može da povuče.
Pri istoj radnoj zapremini motora, snaga i kubikaža su koliko ja shvatam obrnuto srazmerni. Visoko turažne mašime imaju velik prečnik klipa u odnosu na hod klipa, a niskoturažne obrnuto.
Uzmimo za primer zapečeni zavrtanj i čoveka koji pokušava da ga odvrne kratkim ključem ili ključem sa dužom polugom. Dakle, ako je poluga duža(veći obrtni moment) isti taj zapečeni šraf moći će da odvrne devojka od 50 kilograma i da se pri tom ne povredi, a neki baca od 120 kilograma bi to sigurno mogao i bez produžene poluge, ali će ga, verujem boleti ruka.
Posljednje uređivanje: