• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vladimirec T-25

Grotta

Novi član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
23
Ja bas resio da napredujem ! :cool2: SKINUTA CELA PUMPA ZA GORIVO !!! Ionako je moralo da se sve ocisti pa ce ovako biti pristupacnije za rad. Skinuo sam i prvi filter za gorivo .... ajoj koliko je taloga bilo u njemu:icon_scratch: pitam se kako je nafta i mogla ici uopce. Sve sam to oprao benzinom , produvao i ocistio. Sada je naredu onaj fini filter. Tu ce mi biti problem naci takav jer prva raspitivanja nisu urodila plodom...trgovci me gledaju kao da sam trazio starter za raketu:^): ...ali nedam se ja / upornost mora doneti rezultate. Samo se nadam da cu stici pre kraja sezone. Prednje gume su mi 1.8 a zadnje 1.5...znaci tu se uklapam.
IDEMO DALJE :(wasntme):
 

Matija001

Član
Tu od
26 Ožu 2013
Poruka
69
Grotta, ja neznam u čemu je problem ali kod mene ako ima manje od 20 l nafte Vlatko neće upaliti. Jednostavno kao da nema goriva. Pokušaj dotočit 5-10 l pa pokušaj onda.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,084
Ali iako je manjak goriva morao bi na ručno pumpanje da se javi , kod njega je vazdušni čep u pumpi

To što je izašlo iz pumpe i jeste nafta , vremenom element prupušta po malo , svejedno si morao isustiti sve i ponovo nasuti novo ulje , sa strane iza polugice gasa ti je kontrola nivoa (ključ 14)
 
E

el pibe

Guest
Savo,ja mislim da je on prilikom podizanja i cimanja poklopca,pomaknuo uzubljenje i kanalići na osovini dozatora više nisu u pravom položaju.Teško da bu to radilo kako si i rekao bez bošiste ništa.A daj Bože možda ako ima sreće sve proradi.
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,084
Pa i ja pretpostavljam da je razzubio dole na zakretanju elementa
 

Grotta

Novi član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
23
Evo da se oglasim sta sam danas uradio: :(call):

Pumpu sam vec skinuo i krenuo da pregledam sve sta se dalo pregledati ali da je pritom ne otvaram i da ne rizikujem nesta jos gore da pokvarim jer sam izgleda sklon tome :icon_blackeye: Prvo sta sam pokusao je to da vec pomenuti gornji poklopac vratim onako kako je i stajao - da nema zazora. Rekao sam vec da se poklopac nije dao vise podizati na gore od nekih 5-6mm pa sam odustao od te muke i pokusao da vratim na svoje leziste. Iz prva se nije dalo ali sam okretanjem (na slici pod brojem 2) nekako nasao neki polozaj i plocica je legla tako se dalo zasrafiti onako kako je i bilo. Premda u pumpi nije bilo vise ulja a istu sam koliko se moglo ubrizgavanjem bezina u unutrasnjost isprao i kompresorom izduvao , nakon dotezanja 4 srafa na poklopcu okretanjem osovine (jako tesko) i nije bilo onog preskoka kao pre lakse pa teze usput se i cuo zvuk kao da skripi nesto. Resio sam da tada dolijem ulje (sipao sam 150ml SAE 30) nakon cega se skripa vise nije cula a okretanje je postalo malo lakse. Napominjem da se rukom neda okrenuti pa sam koristio kljuc (mislim 32) i tada se osecao onaj prelaz lakse-teze. Primetio sam da se na otvorima za naftu na AC pumpi cuje izlazak vazduha. :icon_super:
Ko zna...ja ovako tezak laik i pocetnik u mehanici a narocito kod traktora mozda sam zaista imao srece. Evo pogledajte sliku.
dscn0031.jpg


Ostatak vremena sam utrosio na ciscenje ona dva fina filtera (koji su kod mene od papira) izduvao ih od nafte i natopio benzinom pa iscedio i sa unutrasnje strane izduvao kompresorom. Mozda ce posluziti dok ne nabavim nove.
Sutra mi ostaje montaza i vracanje sve gde je sta stajalo. Izduvacu i sve cevi za protok goriva , nasipacu gorivo u oba filtera(i onaj prvi grubi i ona dva fina) ozracicu dok se gorivo ne pojavi svuda gde je to moguce , a na AC pumpi drukanjem cu ici dok necujem da se gorivo vraca u rezervoar (mada sam vec cuo da to nije nikakvo merilo) , pa mozda se i usudim da startam ....ako se nesto drugo nedesi po zlu. U rezervoaru ima oko 15 l goriva.
Eto ukratko sam opisao moj danasnji rad a ako primetite da nesta nije kako treba i na nesto da posebno obratim paznju napisite mi dok nebude kasno :drink:

P.S. Jos jedno pitanje:
Ako se iz auspuha prilikom startanja nevidi nikakav dim osim pomenutih problema oko dotoka goriva sta bi jos moglo biti uzrocnik nemogucnosti startovanja motora ?
 
Posljednje uređivanje:
E

el pibe

Guest
Bilo koji poklopac da skineš nemreš niš naštetiti.Jedino ovaj koji si dirao:icon_sad:.Samo se bojim da si je ovim okretanjem raštimao.Jer kod takvog postupka moraš imati otvoren taj čitav dio iz kojeg izlaze dize,bočni i gornji poklopac di se ulijeva ulje i sve oznake "uglazbiti" i poklopiti a upravo za to "Boschmani" idu u školu.Ispuhati si ih eventualno mogao da nisi rastavljao i dizao taj dio, kroz dvije izlazne dize i osovinu(dozator)samo ih prvo treba rastaviti i paziti redosljed kako je sve sastavljeno.Taj dio pumpe koji si dirao nisi smio dirati kako je već netko napisao u prijašnjem postu.Najkompliciraniji dio pumpe.Drugi dijelovi pumpe se nemaju di zaštopati jedino ostaje još nepovratni ventil koji se nalazi sa zadnje strane pumpe.
 

Grotta

Novi član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
23
Na zadnjoj strani pumpe su ova dva elementa (oznacena na slici) a pod brojem dva se izduvava i ozracuje ako sam ja dobro shvatio :smile: Pumpa je ionako skinuta pa sam oba dela odvio , ocistio i izduvao. Jedno pitanje: Na navoju se nalazila neka vrst dihtung mase koja se je vremenom ocvrsla poput tankog stakla i koja se izrunila kod odvijanja pa sam navoj detaljno ocitio. Da li prilikom vracanja treba navoj ponovo namazati nekom dihtung masom ?

dscn0035.jpg
 

veselin

Član
Tu od
24 Kol 2012
Poruka
131
nisi dobro svatio , , dali si ti stavio te cepove tu ............namazi opet sa diht masom i vrati to nazad a ozracuje se gore na tom poklopcu sto si skidao taj sraf za sedamnajst kljuc znaci kad gledas pumpu sad odozgo ...........i sta tu imas vise da cackas vrati tu pumpu nazad izfiltriraj sve redom i paliiiiii samo drukaj na pupicu da krene gorivo na tom gornjem srafu , odvrniga do kraja i pumpaj kad krene gorivo zavrni ga i paliiiii sve platne de su bakarne kupi nove zagrej ih i onda stezi to sam zaboravi da ti kazem naravno mislim na te sto si skidaooooo.................
 

Grotta

Novi član
Tu od
11 Srp 2014
Poruka
23
Hvala Veseline na brzom odgovoru. Naravno da sam vratio cepove a interesovalo me to za diht masu. E ovo za zagrevanje bakarnih platni nisam znao. Hvala jos jednom. :icon_thumright:
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,084
Zagriješ pa naglo ohladiš inače ništa od omekšavanja
 

ceki

Član
Tu od
18 Ruj 2009
Poruka
365
kad sam skidao taj ventil jedva sam to odvrnio, a kad sam vraćao nisam namazao ničim i fala bogu drži i radi traktor super
 

duxy

Član
Tu od
12 Srp 2014
Poruka
36
pozdrav svima,novi sam ovdje i imam jedno kratko pitanje u vezi sa vladimircom t25, stariji model (1973).. skuzio sam mjenjac i sve ostalo i pokazalo se da je dosta dobat traktor ali nikako nemogu naci šperu. nasao sam neku super sporu brzinu na glavnom mjenjacu i mislim da je to špera ali to mi je presporo da izletim u brdo u sumi.... treba mi špera u 4,5 a to se ne pali nigdje, nožne spere isto nema nigde, dali je skinuta ili??? dali opce taj model ima šperu?? ako neko zna nek se javi,hvala
 
E

el pibe

Guest
Našao si sporu brzinu.Ali špera(blokada diferencijala) je drugo.Znači gledano odozgo glavni mijenjač, iza njega prema sjedalu više na lijevoj strani iz poklopca mjenjača treba izlaziti poluga.Mada negdje sam pročitao da stariji modeli nemaju šperu:^):Sad jer je to točno potvrdit će ti neko od članova koji imaju stariji model.
 

duxy

Član
Tu od
12 Srp 2014
Poruka
36
hvala na informaciji :icon_biggrin: ali nisam nasao tu polugu, evo slika da vidite o cemu se radi, ako neko vidi tu polugu neka mi se javi ,hvala
 

Prilozi

  • Photo 2456.jpg
    Photo 2456.jpg
    54.7 KB · Pregleda: 182

dobrodol

Član
Tu od
22 Sij 2014
Poruka
92
Iz perspektive gledano, a prema tvojoj fotografiji, šperu NEMAŠ...
Jel to model traktora sa 3 ručice menjača?
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
da stara serija sa 3 rucice menjaca. speru nemas a ta poluga je upravo ispod sedista na limu. jedino sto se moze dograditi . e sad dal ti se isplati ta investicija to je pitanje. inace retko da im to cak i ustreba ako su gume dobre ali u zeznutim situacijama vredi
 

duxy

Član
Tu od
12 Srp 2014
Poruka
36
ocekivao sam da ce mi neko reci di je špera ali nazalost nista.. :(sweat): oke, puno hvala svima na informacijama.. sad znam na cemu sam :)
 

Najnoviji postovi

Na vrh