• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vladimirec T-25

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
To je dosta velika potrosnja ulja!!!
Inace na njima su cilindri neponovljive kvalitete i najvjerovatnije bi bilo dovoljno zamjeniti karike ali to ces vidjet kad skines glave motora(koliko je potrosn cilindar).
Ako se odlucis za mjenjanje karika probaj naci orginal ruske!!
Toliko ti ja mogu rec!!!
 

rus123

Novi član
Tu od
7 Sij 2015
Poruka
27
@vica....kvacilo se vraca u gornji polozaj,ali sam primeto da odvaja tek u dnu,kad ga stisnem do kraja i otpustim 2_3cm traktor krece...a sto se tice ugradnje upravljaca sa drugog tipa vladimirca nisam imao prilike da uporedim raspored rupa na kucistu i citavu tu mogucnost,ovde kod mene ih ima jako malo,sve fergusoni i rakovice,jedini sam u selu koji obozava ruske masine:icon_biggrin:

nisam skinuo glave cilindara,tako da ne znam ima li ikakvog ostecenja jer sam hteo pre svega da se posavetujem s vama...jedino mogu da kazem da snage ima,e jedino sto mu je velika razlika izmedju radne i prve u brzini,ali kad nastelujem plugove (dubinu u odnosu na tezinu zemljista)onda nema problema,i nema crnog dima na auspuhu,sa dve trecine gasa i lagano...ali me brine ova potrosnja ulja:mur:
 
Posljednje uređivanje od moderatora:

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Pretpostavljam da ti ulje nigdje ne curi!!!
Oni inace netrose ulje jer imaju duple uljne karike znaci 4kom te tri kompresijske!!!
Karike s vremenom se otpuste te netiscu u cilindar te zbog toga dodje do potrosnje ulja!!
Ljetos sam prekariko motor na t-25 a karike na oko bile gotovo i nepotrosene ali kad sam staru kariku usporedio sa novom te ju stisko nova karika je punk tvrdja u odnosu na staru te bolje upire u cilindar i brtvi ga!!!
 

rus123

Novi član
Tu od
7 Sij 2015
Poruka
27
Jedino mesto gde curi ulje ali u veoma malim kolicinama,to je na poklopcu glave cilindra blize volanu...ovde u mojoj okolini imaju karike ali kazu da su madjarske,..

moracu da pitam ove u Novom Sadu imaju li ruske...postoji li neka oznaka na original ruskim karikama ili ostaje da verujem prodavcu na rec..
 

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
Hehe da i mene muči potrošnja ulja na mojem samo što moje čudo ima 14000 radnih sati bez i jedne generalke ali ustanovio sam da mi ulje dolazi u kompresioni prostor iz glave pokraj ventila. Sve u svemu kad izgubi više snage ili ode lamela onda će se sve skupa mijenjat jer je i kvačilo orginal i ono je pri kraju.
Tako da kad se bude cjepo u pola odmah sve napravit kako spada i to je to.
 

matozdenci

Dobro znana faca
Tu od
28 Kol 2014
Poruka
1,821
Imaju karike nekaki zig na cirilici!!!
Nemoze on toliko ulja trorit na vodilicama i ventilima!!
Kad bude skinio glave vidjet ce u kakvom su stanju ventili i vodilice a vecinom bude potrebno zamjeniti samo ispusne ventile i vodilice!!!
 

dulebdp

Član
Tu od
21 Ožu 2011
Poruka
246
Jedino mesto gde curi ulje ali u veoma malim kolicinama,to je na poklopcu glave cilindra blize volanu...ovde u mojoj okolini imaju karike ali kazu da su madjarske,..

moracu da pitam ove u Novom Sadu imaju li ruske...postoji li neka oznaka na original ruskim karikama ili ostaje da verujem prodavcu na rec..
Ja sam pre dve godine radio na mom vlatku motor posle 11000rh iako nije bio motor loš nego mi otišo dihtung na razvodu pasam ga rasklapo i onda i promenio klipove i karike sve sam uzeo u Poljomehanici u Novom Sadu imaju ćeriličnu oznaku na sebi pet karika ide na jedan klip
 

rus123

Novi član
Tu od
7 Sij 2015
Poruka
27
Ne zelim da me shvatite pogresno jer se vracam na jedno od mojih pitanja...

sto se tice centralnog menjaca,on ne izbacuje iz brzine i ne moze se izbaciti bez prethodno stisnutog kvacila(naravno,kad je ugasen traktor) kod mene je slucaj da poluga za brze_spore izbaci u neutralni polozaj,dali brava (kljuc) zabravljuje i polugu koju sam naveo ili je ona nezavisna i ima ulogu klasicnog reduktora koji samo prebacuje zupcanik sa jednog na drugi te da je mozda doslo do ostecenja zubaca,jer prebacivanje iz brzih u spore zahteva da se traktor dovede na minimalni broj obrtaja ili zaustavi,sto sumnjam da je vlasnik pre mene postovao..
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Sto se tice karika kad nedjes kvalitetne kupis i zamenis. Ali nikad se nezna sta je u vreci dok se neotvori tako da je to nekad problem. Moze se desiti da se jos nesto treba zamenuti i obraditi tako da najbolje po meni zavrsi jedan deo koji krenes ,pa kasnije sledece. Usredsredi se trenutno na kuciste volana ,birac i menjac i reduktori i kocnice jer to je jedna celina kad se vec mora otvarati. Brava menjaca ponaosob bravi sve osovine sa viljuskama tako da lako moze da se desi da ti ta od sporih -brzih samo zeza. Polugu kvacila bi mozda trebalo nastelovati da ti odvaja na otprilike 1/3 hoda pedale i tu da brava zakljuca sve brzine. Kad skines kuciste volana i poklopac menjaca videces stanje zupcanika i svega takoreci ostalog i mozes i rucno probati i videti sta se desava. Postoji normalno mogucnost da su zupcanici zajedeni ali i druge mogucnosti koje se daju dostelovati. Najpre bih rekao da je zajedena osovinica od klina koji zabravljuje spore -brze ili opruga losa koja pritiska klin . ko nije radio to nije lako ali to ce ga nauciti mehanici i posle ce videti koliko je to nekad prosto a izgleda sasvim drugacije. Pomoc ces dobiti i informacije to sigurno
 
Posljednje uređivanje:

rus123

Novi član
Tu od
7 Sij 2015
Poruka
27
U ovom trenutku mi dodje da nista ne cackam oko njega kad vidim koliko radnih sati vi imate s vasim masinama...izuzev ovog zabravljivanja,jer se najvise plasim da mi ne izbaci na nekoj uzbrdici,a nisam siguran sta bi se desilo na nizbrdici..

prikolicu sa bas velikim nastavcima stranica punu s kukuruzom u klipu uz extremno brdo sam izvukao bez problema...ali bio je u brzim i ubacen u radnu,tako da je to ujedno bio i test,nisam se smeo igrati da ga ostavim u sporim i pokusam isto..
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Sto se tice snage starog tipa i novijih mislim da je razlika samo u bos pumpi i na tome dobija par konjica. ali nediraj nista dokle god dobro radi jer ti su jos najbolji. Ako se plasis da nesto uradis neznam sta reci ,ali mnoge stvari se daju pregledati i otkloniti uz pomoc i slike. Ja imam nesto a tako i ostali tako da ces po tom pitanju sigurno moci. Ako je drzao u brzohodnim onda bi trebalo i sporohodne da drzi. Najverovatnije je ili los zupcanik ili plitko hvata kao kod mene sto je slucaj bio. Kad se otvori tek cemo videti
 

rus123

Novi član
Tu od
7 Sij 2015
Poruka
27
@vica..Kad kazes ``plitko hvata``mislis li na kvacilo ili na to da zupcanik ne ulazi dovoljno duboko u drugi?
Iskreno se nadam da cu resiti problem stelovanjem kvacila kao sto si mi i predlozio!!

Slikacu sve sto budem radio i konsultovati se s vama...poceo bih odmah sa radom,ali minus napolju ubija,a garaza improvizovana..ako nadjem nekakvu pec pocinjem:)
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Upravo na to mislim da zupcanik malo ulazi jedan u drugi ,ili se pojeo deo zuba pa malo hvata. Nesto od toga se mozda i stelovanjem odradi ili se mora promenuti deo. Ali dok se neotvori i vidi tesko cemo dalje.Sad dok je hladno potrudi se i procitaj celu temu o vlatku jer ce ti mnoge stvari biti jasnije i mnogo toga vec ima napisano i objasnjeno, to ce ti u startu mnogo pomoci
 

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
@kolega Vica mislim da bi tu mogli biti ipak osigurači brzina zato predlažem da ga ubaciš u brzinu iz koje iskače te pokušaš izbacit bez uporabe kvačila ako ide onda moguće je problem u oprugama koje drže pritišću "ključ" birača čvrsto te ne daju da iskoči. jer je kod mene bilo tako i ustanovilo se je da je bila puknuta opruga te jednostavno nije pod opterećenjem htio ostat u brzini.
Ipak uvaženi član Savo neka da još neki prijedlog jer pišem što je bilo sa moje strane i što je bilo rastavljano. Međutim kod mene tan nije bilo opruge za izradit ili nabavit pa je ta opruga podložena te nemam problema za sad sa iskakanjem iz brzina. Jer ako se ne ubaci u brzinu pravilno kvačilo se ne vrati skorz do kraja jer upravo osigurač mu ne dopušta da se vrati skroz do kraja.Imao sam situacija kad sam vozio na kvačilu po polju u brazdi da jednostavno iskoči iz brzine pa onda uzmi šraf ciger i vrati vilicu u neutralni položaj. Naravno zbog toga imam sa desne strane na poklopčiću mjenjača navarenu maticu sa vijkom za takve slučajeve da ne moram skidat čitav poklopac mjenjača odnosno zaštitne limove itd.
 

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Na to sam prvo rekao da proveri mada mi je sumnivo sto u brzim trpi a sporim iskace. Trebalo bi fakticki u oba slucaja da iskace ili drzi jer viljuska je jedna za to i osovina i utvrdjivac. ali zato redom nek pregleda pa cemo razmatrati mogucnosti
 

savoris

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
14 Pro 2007
Poruka
12,087
Ček , ja razmzuio da mu iskače iz reverzera a vi pričate o sporohodnim , gdje sam ja ''odlutao'' onda?
 

DARIJUS

Iskusan lik
Tu od
9 Stu 2011
Poruka
6,661
... Naravno zbog toga imam sa desne strane na poklopčiću mjenjača navarenu maticu sa vijkom za takve slučajeve da ne moram skidat čitav poklopac mjenjača odnosno zaštitne limove itd.

bravo majstore, ovo nitko nema...ali ozbiljno razmišljam da i sam to ugradim!!!
svaka ti dala...:(y):
 

rus123

Novi član
Tu od
7 Sij 2015
Poruka
27
@kiki1903...probao sam da ga ubacim u brzinu i polugu za brze_spore(koja inace i jeste problem) izbacim bez kvacila,ali ni milimetar da se pomeri....stisnem kvacilo,sve uredno:icon_question:
 

josipm

Član
Tu od
4 Sij 2015
Poruka
40
skini bravu mijenjača nije puno posla provjeri vidjet ceš dali je prljava što zna biti pregledaj opruge ,ako je prljvo dobro ocisti podmaži naravno ako su opruge čitave sve složi vidi šta se dešava pa cemo ici dalje ,
 

kiki1903

Član
Tu od
9 Svi 2013
Poruka
223
@kiki1903...probao sam da ga ubacim u brzinu i polugu za brze_spore(koja inace i jeste problem) izbacim bez kvacila,ali ni milimetar da se pomeri....stisnem kvacilo,sve uredno:icon_question:

Sad si napisao da si izbacio bez kvačila a to se ne smije dogodit očito je tu problem u osiguraču.
 

Najnoviji postovi

Na vrh