• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Vremenske prilike-neprilike

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Nema samo jedna istina...

Za moj se kraj prognoza još pogoršala. Baš da je za VŽ 40 stupnjeva normalna temperatura - ne, nije.

Služio sam vojsku u Skoplju boravio na tim temperaturama, sve oko nas je bila spržena priroda i "boce" - nekakav pikač, čičak, nama to u VŽ ne treba.
Boravio sam i u Grčkoj, 10 dana na 42, zajebi to, ne želim vam ni da probate, ljudi lošijeg zdravlja su umirali...
Najnovija prognoza za moj kraj:
IMG-a40c4ccc5ee2441f1ef8c04bb1077ba6-V.jpg

domy_os

Iskusan lik
Tu od
18 Lip 2021
Poruka
917
Ekipa ne znam kako vi, možda je to samo do mene. Ali evo i moji ukućani... Za sada osim što nema kiše i nije baš neko ubojito ljeto. Prošle godine je bilo stvarno kriminal. Pola ljeta nisam mogao spavati...

Noci su fino hladne, rashladi se kuća. Može se spavati. Tako da za sada i ne vidim neku pretjeranu senzaciju od ovog ljeta (da se razumijemo ovaj post nije negacija klimatskih promjena, nego samo komentar trenutne mikroklimatske situacije kod mene doma).
Pa da, ne sjećam se da je ikad u 7. mjesecu bilo ovako hladno navečer da se vani ne može sjediti kratkih rukava. Pošto sam 20 godina u stanu bez klime, točno znam da je tek iza 22-23 h temperatura padala ispod 30°C i onda smo polako otvarali prozore. Kad odem na selo, onda moram pod jorgan.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Suša je, istina. Definitivno se vide i osječaju klimatske promjene. Ali ovo kaj veli @zoran89 je istina. Ovo ljeto je bilo, za sad, samo par noči da se nije moglo spavati. Ovih dana ja se pred jutro i zavučem pod jorgan planinu
Ima par dana kako sam se ujutro u pol šest vratila u kuću iz vrta i išla obući gornji dio jesenske trenirke - nije se dalo zaljevati povrtnjak kolko je zeblo u majci kratkih rukava.
Inače, mi koji smo imali nekada krave znamo da početkom lipnja temperature skaču na 35 i više - to je bilo vrijeme sušenja sijena i normalna temperatura. Spranj je vrijeme žetve pšenice i 35 - 37 je normala barem tjedan dana u mjesecu. Nije normalno dok takvih temperatura nema.
Sjećam se i ljeta kada se u dvorištu osušila sva trava zbog visoke temperature i suše - susjed je bio još živ, a on je već dvanaestak godina mrtav, sjećam se dana kada sam sa kamionom ušla u Žitnjak i stala dva metra iza porte, izletjela iz kamiona niti ne zatvorivši vrata za sobom, ušla u birtiju i strovalila se na stolicu i popila dvije ture mineralne naiskap u pola minute - u pet popodne temperatura 38 bila, imala sam otvorena oba prozora kabine, a majca na meni - suhog komadića nije bilo. Zastavu 650 nemamo već dvadesetak godina.
Sjećam se i da smo se vozili pred desetak godina iz Varaždina u pol devet na večer, u Nedelišću je cestovni termometar pokazivao 29 stupnjeva.
Eh, sada, di je caka, u čemu je problem?
Naravno da je globalno zatopljenje relevantan problem.
No, pitanje je koji su sve uzroci globalnog zatopljenja.
Odasvud smo danas zasuti informacijama pa vidimo da se u južnoameričkim, azijskim i pogotovo afričkim državama masovno spaljuju prašume i pretvaraju u poljoprivredna zemljišta.
Požar osim što povisuje temperaturu zraka - to su vrijednosti reda 1200 - 1300 stupnjeva topline - stvara i CO2. Tek kada se iz stelita pogleda koliko su ogromne te spaljene površine i kolikom godišnjom ekspanzijom se povećavaju, bude jasnije koliki utjecaj na klimu to ima. U Americi svake godine gledamo strahovite požare u nenaseljenom području koji se tjednima ne mogu ugasiti. U vrijeme suša gore i gradovi i po američkom kontinentu, evo i Eurpoa ima svoje katastrofe.
Tako se ponekada zapitam nisu li veći problem vatrene stihije izazvane namjerno ili nenamjerno od strane čovjeka i prirode same - često i udar groma izazove požare - nego sva svjetska industrija i nafta kao pogonsko gorivo.
To što se vidi u dokumentarcima , to paljenje prašuma, izaziva jezu, to su teritoriji veličine srednje velikih država spaljeni u komadu po nekim kontinentima. Sva ta temperatura vatre grije atmosferu.
Možda sam sada natrabunjala bedastoće, nisam nikoga od znanstvenika primjetila do sada da govori javno o utjecaju paljenja prašuma i šumskih požara na globalno zatopljenje, ne znnam, ali ja tako razmišljam. Šta će se događati ubuduće, tko zna šta nas čeka. Već se godinama u Sibiru odmrzavanjem permafrosta oslobađa metan i odlazi u atmosferu. To - odmrzavanje permafrosta i oslobađanje metana koji odlazi u atmosferu naučnici predočavaju kao sljedeću eko katastrofu.
Da nešto treba učiniti - treba.
Ali što, tko, i - kako?

Posljednje uređivanje:

mtd001

Super Moderator
Osoblje foruma
Tu od
20 Svi 2010
Poruka
6,905
Bome,već nekoliko jutra kad idem iz noćne,na autu debela rosa a temperatura oko 13°C,baš ugodno za duge rukave

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ti si tu gore, ali tako je isto i kod mene bilo nedavno.
Jednu večer nismo mogli sjediti vani na večer, a par jutara ko da je rano proljeće a ne ljeto sa dnevnim temperaturamo oko 30.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
E moji forumasi,cudite se ko mala djeca,neki mi se smiju kad priznam da sam skuhal lani 500-600l octa.NATO je zlocinacka i teroristicka org.🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫🤫 oni nas jeebu s klimom a ne CO2 kojeg nema ni 1% v zraku,staklenickih plinova ukupno negdje oko 4%.Jeste istina da se klima polako oporavlja,noci opet prohladne i jutarnje rose se opet pojavile,ima ljudi koji sve to znaju,prate i utjecu na popravak majke prirode.
Valjda ste primjetili da aeromlati ne mlate vise tolko danju,sada rade i zaprasuju nocu,ujutroprimjecujete njihove tragove.
Zasto jos uvijek spavate a sve imate na internetu,govore vam to i naucnici,ja samo prenosim inf. u koje sam se uvjerio.:ppozdrav:👨‍🌾
Naravno da si mozemo pomoci i moramo jer vrijeme nam curi,poceli su zlotvori ukljucivat 5G mrezu.No NEBOJTESE ljudi se polako bude i sve je manje slijepih i interesnih poslusnika. :ppozdrav: 👨‍🌾

Dalija

Član
Tu od
20 Srp 2015
Poruka
33
Sa octom ili bez ;) Klima se mijenja.
Ovakvo brže noćno hlađenje nakon vrućih dana je svakako ugodnije nego "tropske noći" ali na malo duže staze dolazimo i do pustinjske klime. Danju jako vruće, a po noći i nula.
Naravno da je i prije bilo vrućih dana, ali sad su sve duži ti toplinski valovi i u prosjeku su ljeta sve toplija i toplija. Na prvu ne izgleda jako bitno jedan ili dva stupnja razlike u prosjeku temperature, ali za biljke i životinje može biti katastrofalno.

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
znamo da početkom lipnja temperature skaču na 35 i više - to je bilo vrijeme sušenja sijena i normalna temperatura. Spranj je vrijeme žetve pšenice i 35 - 37 je normala barem tjedan dana u mjesecu. Nije normalno dok takvih temperatura nema.
....
Eh, sada, di je caka, u čemu je problem?
Još od vremena dok sam bio mali dečec, pamtim, da su se tata i mama dogovorili nekome za naknadu, na ruke, pokositi žito. Bili smo obična sirotinja... Otac je ručnom kosom (na kojoj je bilo "pruglo", luk od drvene šibe, koji je "slagao otkose žita") kosio, mama je sa srpom "nabirala" i slagala snopove žita, a ja sam te iste snopove povezivao. Izradio bi od rukohata stabljiki "vezivo" / vezalo i zavezao u specijalno usukani čvor, svaki snop / "ritek", kod nas su se ti snopovi po starinski zvali "ritki". Pišem to zato jer smo to radili jako rano u jutro, odmah poslije mraka, a poslije skrivaj se od sunca, bježi u nekakvu hladovinu.
Nitko tada u selu nije imao termometar, a mobitel s aplikacijama za vrijeme je izumljen desetlječima kasnije, da bi mi tada znali koje su bile temperature oko nas. Znam da sam bio mali i da mi je bilo lakše vani na vručini, nego mi je to danas.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,616
Izgleda da se večina zmisli da je i nekad bilo vruče. Koliko se ja zmislim do prije 25 - 30 let je znalo po koji dan biti fajn vruče, ali je to trajalo kratko i nije bilo prečesto. Osim toga, temperature su kod nas u Zagorju jako rijetko prelazile 30, a da bi prešle prek 35, to se ne zmislim. To je bilo rezervirano za unutrašnjost Dalmacije i Hercegovinu.

Izgleda da smo se pomalo prilagodili tim višim temperaturama pa sad 30 - 32 podnosimo kak smo nekad 26 - 28.
Slušam neki dan Božarova. Najavljuje za subotu iznad 35, a početkom idućeg tjedna "osvježenje na samo" 32 - 33. Čak je i on primijetil kak sad te nekad izrazito visoke temperature sad smatramo osvježavajućim.

hotela

Tu od
1 Lis 2014
Poruka
1,250
Zdravo zivo moji forumasi(stari Slavenski pozdrav a mi stariji pamtimo i samo zdravo),negda pred 45-50 let koliko pamtim pri nas v Medjimurju je nas potok (kanal) u Svibnju uvijek se van izlival iz korita zbog obilnih kisa,isto tako suder grabe(sljuncare).
U selu je bilo na vise lokacija malih poplava(susjedi imali i u podrumu dosta vode)malih jezera, pa smo se vozili njima kao vikinzi ili na foslinima ili razna korita i splavovi.
No tada je naglo uslijedila susa,potok je znao presusit te je mjestimicno negdje ostala voda,mi smo je mutili i ribe izbacivali na obalu golim rukama.
Na sljuncari su takodjer ostajale lokve i sve puno riba i mladja,sjecam se jedne godine je cuvar sljuncare Stanko,nakon mukotrpne borbe savladao sarana od 14 kg koji je osto u jednoj lokvi,kaze da je bio sav krvav od borbe kao da se sa svinjom borio.
Takve poplave i suse su bile najnormalnije,e onda je pocelo 70g. sa Goinzinjeringom utjecanje na klimu,imali ste nedavno na HTV1 u jutarnjoj emisiji na snimku kemaltrejse u kadru i sam voditelj ih je tako nazvao.
Nazalost mnogi jos ne vjeruju u to,cak se ismijavaju tome i kukaju ako im nevrijeme unisti muku i trud.
Slobodna je volja vasa dragi ljudi,sve je u vasim rukama i mukama,nisam ja neki pametnjakovic al polako primjecujem sve promjene jer slusam i pratim strucnjeke koji o tome puno vise znaju.
Pogledajte Podcast Velebit od 17.studenog 21g. gdje vam fizicar Bozidar Kemic sve lijepo objasnjava,naravno ima i drugih strucnjaka,trazite pa cete shvatiti.

:ppozdrav: 👨‍🌾

plus

Iskusan lik
Tu od
7 Sij 2016
Poruka
5,953
Zdravo zivo moji forumasi(stari Slavenski pozdrav a mi stariji pamtimo i samo zdravo),
Hajde, daj se pomoli sa: Zdravo Marijo, milosti puna... i uključi mozak prije prsta na tipkovnici :geek: 🥂
U selu je bilo na vise lokacija malih poplava(susjedi imali i u podrumu dosta vode)
Kod nas je nekada davno postojao kanal zvani "štrekarska graba".
Bila je to projektirana "odvodnja" za prekomjerne količine vode iz "zone željezničke pruge", prokopana do nama znanog "povremenog potoka", preko kojeg je sve to bilo spojeno s našom malom rijekom.
I onda su došle godine, one prije 55 ljeta, dok se na svakoj ulici miješao beton i dok su se kupovala gradilišta u predgrađima našeg Grada, prepunog industrije i radnih mjesta koja su osiguravala materijalnu stabilnost ljudima i obiteljima... opet ja...
Odjednom se u manjku atraktivnih parcela našlo i nešto jako domišljatih koji su zatrpali "trasu štrekarske grabe", pa ju ubrzo prodali pod atraktivno gradilište. I onda su došle kišurine, vodurine; mi smo kao djeca u ostatku ne zatrpanog kanala, golim rukama za vrijeme poplave ispod poplavljenih vrba vadili ribe, čak i manje štuke...
Istovremeno su vlasnici atraktivnih parcela na nekadašnjoj štrekarskoj grabi zvali vatrogasce na ispumpavanje podrumskih garaža i ostalih poplavljenih prostora.
Seljaki bedaki su "znali" i napravili odvodnju, a premalo informirani i nedovoljno pametni su parajlije sad zauvijek u "latentnoj opasnosti".
;):ppozdrav:🥂🍷

Lee Champa

Iskusan lik
Tu od
9 Tra 2019
Poruka
9,922
I onda na temi Automobili pišeš "Ne konzumiram opojna sredstva"! :p

Hm, izgleda da ih ja drmam, ali dvaput je dvaput!

brgud

Iskusan lik
Tu od
4 Lis 2013
Poruka
5,765
Momentalna temperatura je 34*C, u hladovini ruze uz lagano - lagano treperućim lišćem. U toku dana i prethodnih dana bila je i viša temperatura, ali mi bilo vruće je slikati.🥵
IMG_20220724_192958~2.jpg

Najnoviji postovi

Na vrh