Suša je, istina. Definitivno se vide i osječaju klimatske promjene. Ali ovo kaj veli
@zoran89 je istina. Ovo ljeto je bilo, za sad, samo par noči da se nije moglo spavati. Ovih dana ja se pred jutro i zavučem pod jorgan planinu
Ima par dana kako sam se ujutro u pol šest vratila u kuću iz vrta i išla obući gornji dio jesenske trenirke - nije se dalo zaljevati povrtnjak kolko je zeblo u majci kratkih rukava.
Inače, mi koji smo imali nekada krave znamo da početkom lipnja temperature skaču na 35 i više - to je bilo vrijeme sušenja sijena i normalna temperatura. Spranj je vrijeme žetve pšenice i 35 - 37 je normala barem tjedan dana u mjesecu. Nije normalno dok takvih temperatura nema.
Sjećam se i ljeta kada se u dvorištu osušila sva trava zbog visoke temperature i suše - susjed je bio još živ, a on je već dvanaestak godina mrtav, sjećam se dana kada sam sa kamionom ušla u Žitnjak i stala dva metra iza porte, izletjela iz kamiona niti ne zatvorivši vrata za sobom, ušla u birtiju i strovalila se na stolicu i popila dvije ture mineralne naiskap u pola minute - u pet popodne temperatura 38 bila, imala sam otvorena oba prozora kabine, a majca na meni - suhog komadića nije bilo. Zastavu 650 nemamo već dvadesetak godina.
Sjećam se i da smo se vozili pred desetak godina iz Varaždina u pol devet na večer, u Nedelišću je cestovni termometar pokazivao 29 stupnjeva.
Eh, sada, di je caka, u čemu je problem?
Naravno da je globalno zatopljenje relevantan problem.
No, pitanje je koji su sve uzroci globalnog zatopljenja.
Odasvud smo danas zasuti informacijama pa vidimo da se u južnoameričkim, azijskim i pogotovo afričkim državama masovno spaljuju prašume i pretvaraju u poljoprivredna zemljišta.
Požar osim što povisuje temperaturu zraka - to su vrijednosti reda 1200 - 1300 stupnjeva topline - stvara i CO2. Tek kada se iz stelita pogleda koliko su ogromne te spaljene površine i kolikom godišnjom ekspanzijom se povećavaju, bude jasnije koliki utjecaj na klimu to ima. U Americi svake godine gledamo strahovite požare u nenaseljenom području koji se tjednima ne mogu ugasiti. U vrijeme suša gore i gradovi i po američkom kontinentu, evo i Eurpoa ima svoje katastrofe.
Tako se ponekada zapitam nisu li veći problem vatrene stihije izazvane namjerno ili nenamjerno od strane čovjeka i prirode same - često i udar groma izazove požare - nego sva svjetska industrija i nafta kao pogonsko gorivo.
To što se vidi u dokumentarcima , to paljenje prašuma, izaziva jezu, to su teritoriji veličine srednje velikih država spaljeni u komadu po nekim kontinentima. Sva ta temperatura vatre grije atmosferu.
Možda sam sada natrabunjala bedastoće, nisam nikoga od znanstvenika primjetila do sada da govori javno o utjecaju paljenja prašuma i šumskih požara na globalno zatopljenje, ne znnam, ali ja tako razmišljam. Šta će se događati ubuduće, tko zna šta nas čeka. Već se godinama u Sibiru odmrzavanjem permafrosta oslobađa metan i odlazi u atmosferu. To - odmrzavanje permafrosta i oslobađanje metana koji odlazi u atmosferu naučnici predočavaju kao sljedeću eko katastrofu.
Da nešto treba učiniti - treba.
Ali što, tko, i - kako?