• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zastita od divljaci

C

cerim

Guest
ja sam stavljao mrezicu koja se stavlja ispod fasada

i ja sam stavio prije dvije godine te su se pokazale super...
zec pokušao kod dvije voćkice i odustao, valjda mu je ulazilo u zube i vrijeđalo
prošle zime nikakvih pokušaja
mrežica je još i danas oko voćaka

prije nekoliko dana sam počeo krečiti voćke jer je bilo lijepo vrijem i suho
pa me zanima jel će okrečene probati

žicu sam vezao oko drveta ali ne jako
klamericom sam samo nekoliko vočaka zakačio tj mrežu ali se mreža počela savijati pa sam svezao sa špagom na tri mjesta i super je

Žuti

Član
Tu od
29 Lis 2008
Poruka
609

Uploaded with ImageShack.us

Evo sve što ste pisali ... mrežica razrezana na pola spojena sa klamericom . Ali ... uvijek postoji ono ali . Naime kada mi je došla djelatnica savjetodavne službe pregledati nasad , ona reče da bi mrežice trebalo ostaviti baš onakve kakve su bile . Odnosno da ih netreba rezati , zbog toga kada se stave onako široke onda na vjetru trepere , odnosno vjetar klati sa njima ( neznam kako bih to drugačije opisao ) i toga bi se zec trebao uplašiti , i nebi trebao gristi koru . E sada dali je to tako ili ne neznam .
Mislim da kada zec počne gristi onda grize i kroz mrežicu .
Ove slike pregrizene mrežic su mi iz šljivika koji se nalazi odmah iza kuće i tu mi je zec izgrizao 5 -6 komada .
Drugi šljivik koji je u brdu izvan naselja , zec se nije ni pojavljivao . E sad ti budi pametan pa znaj .
E sad što se tiče zašto zec uopće grize koru , svi mi mislimo da je samo po zimi kada nema šta jesti , ali sam sam se uvjerio da nije . Meni je načeo par sadnica u 9 mjesecu , kada ima izobilje hrane .
Djelatnica savjetodavne službe kaže sljedeće .
Mlada kora na voćkama je njemu poslastica , to mu dođe kao desert i zato grize . Kada ima hrane onda se vjerovatno dođe zasladiti poslje jela , a kada nema hrane onda grize zato što nema šta drugo .
E sad opet.., dali je to tako ili ne neznam , ali kada navali teško ga se riješiti .
To svi znamo

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
djelatnica je 100% u pravu,starci mi držali zekane pa sam im upoznao navike,najviše ih odbija miris animalnog porjekla

M

m123

Guest
ja ću svoje skidati zato što sam planirao na proljeće cijeli voćnjak ograditi sa pletenom žicom, tako da neće biti šanse da im uopšte i priđe, a i ja znam da ih voli napasti ljeti, imao sam priliku da i sam to vidim, samo sam primjetio da puno više voli jesti jabuku i krušku nego šljivu, ali jede zeko sve. evo sada ću vam postavi koju sliku, a kasnije idem slikati još pa postavljam

M

m123

Guest
evo kako to kod mene izgleda, nadam se da se doro vidi na slikama, ako sam uopšte dobro postavio slike :)
ovako sam uvijek zamotavao i nikada nisam imao problema

Prilozi

• 04122010154.jpg
    04122010154.jpg
    84.3 KB · Pregleda: 275
  • 04122010155.jpg
    04122010155.jpg
    84.4 KB · Pregleda: 267
  • 16112010149.jpg
    16112010149.jpg
    84.9 KB · Pregleda: 234
  • 20112010152.jpg
    20112010152.jpg
    84.1 KB · Pregleda: 216
U

USRO

Guest
evo kako to kod mene izgleda, nadam se da se doro vidi na slikama, ako sam uopšte dobro postavio slike :)
ovako sam uvijek zamotavao i nikada nisam imao problema

Mozda mu je blato, pa nece:p

M

m123

Guest
blato mi ne spominji, ako mi išta smeta to je blato,muka mi je od njega.
ipak mu ne smeta blato, počeo je raditi, kod komšije 3 jabuke platile kožom, izgrizao ih je totalno! nije ih zaštitio, zeko zaobišao zaštićene i udarao tamo gdje mu je lakše, pametan :D

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
ipak mu ne smeta blato, počeo je raditi, kod komšije 3 jabuke platile kožom, izgrizao ih je totalno! nije ih zaštitio, zeko zaobišao zaštićene i udarao tamo gdje mu je lakše, pametan :D

...otkad premazujem jakom dozom "kunilenta" svakih 30 dana, cijele zime, meni nije pravio štetu...doduše, nemam jabuke, a one su mu definitivno br. 1...

breskvar

Aktivni član
Tu od
25 Velj 2009
Poruka
1,150
...

...dupla doza "kunilenta", debelo namazati četkom, a ne samo ovlaš oprskati i nema problema...ponoviti češće no što piše u uputstvu, najbolje 4 - 5 puta tijekom zime (odnosno, ne dulje od mjesec dana između 2 tretmana)...
...doduše, nemam jabuke, a one su mu br. 1 po ukusnosti

M

m123

Guest
ja još nikada nisam štitio hemikalijama, uvijek je to bila fizička zaštita, nešto ne vjerujem u hemiju po tom pitanju,sapere kiša,hvala bogu sada je ima kao nikada, a i ko će 3-4 puta po jakoj zimi to sve raditi, ovako zaštitim jednom i nema da priđe, barem su moja iskustva takva.

M

m123

Guest

Evo sve što ste pisali ... mrežica razrezana na pola spojena sa klamericom . Ali ... uvijek postoji ono ali . Naime kada mi je došla djelatnica savjetodavne službe pregledati nasad , ona reče da bi mrežice trebalo ostaviti baš onakve kakve su bile . Odnosno da ih netreba rezati , zbog toga kada se stave onako široke onda na vjetru trepere , odnosno vjetar klati sa njima ( neznam kako bih to drugačije opisao ) i toga bi se zec trebao uplašiti , i nebi trebao gristi koru . E sada dali je to tako ili ne neznam .
Ove slike pregrizene mrežic su mi iz šljivika koji se nalazi odmah iza kuće i tu mi je zec izgrizao 5 -6 komada .
Drugi šljivik koji je u brdu izvan naselja , zec se nije ni pojavljivao . E sad ti budi pametan pa znaj .
E sad što se tiče zašto zec uopće grize koru , svi mi mislimo da je samo po zimi kada nema šta jesti , ali sam sam se uvjerio da nije . Meni je načeo par sadnica u 9 mjesecu , kada ima izobilje hrane .
Mlada kora na voćkama je njemu poslastica , to mu dođe kao desert i zato grize . Kada ima hrane onda se vjerovatno dođe zasladiti poslje jela , a kada nema hrane onda grize zato što nema šta drugo .
E sad opet.., dali je to tako ili ne neznam , ali kada navali teško ga se riješiti .
To svi znamo

ova treća slika odozgo, da li je to pojeo koru prije nego što si stavio mrežicu ili je progrizao mrežu???? mislim da je ova mrežica od fasade koju ja stavljam oštrija od te plave, i da je to jedan od razloga zbog kojih nju teže progriza, opet, moje lično mišljenje, ne mora značiti da sam u pravu!

U

USRO

Guest
To svi znamo

Daj Tizu, skini ti te mrezice, napravi sacekusu, pa nas pozovi na gulas;)

Žuti

Član
Tu od
29 Lis 2008
Poruka
609
ova treća slika odozgo, da li je to pojeo koru prije nego što si stavio mrežicu ili je progrizao mrežu???? mislim da je ova mrežica od fasade koju ja stavljam oštrija od te plave, i da je to jedan od razloga zbog kojih nju teže progriza, opet, moje lično mišljenje, ne mora značiti da sam u pravu!

Ma progrizao je mrežicu , upravu si , mrežica izgleda jako slabo , i mrežica od fasade je jača . Ja sam prije nekoliko godina na par voćaka stavljao žicu .
Normalno žicu nemože pregristi , ali grizao je kroz žicu skroz dok se žica nije savila , i dok nije uspio doći do kore . Nešto nevjerovatno .
Mislim da kada navali , da ga se teško može spriječiti .
Ali u biti ja sam zadovoljan od 350 komada sadnica načeo mi je 5 - 6 komada

M

m123

Guest
a jesi li ti siguran da je to zec, da to nije neki ljubomorni komšija :)
znam da su te plave mrežice jako slabe, ali da je kroz žicu pokušao i uspio to mi ne ide u glavu, za takve primjere postoji nekoliko dobrih rješenja,dvije cijevi sa drvenim kundakom i dva metka + kao gore navedeno, zoveš nas na gulaš, to moraju biti dobre zečine :D

U

USRO

Guest
Evo sve što ste pisali ... mrežica razrezana na pola spojena sa klamericom . Ali ... uvijek postoji ono ali . Naime kada mi je došla djelatnica savjetodavne službe pregledati nasad , ona reče da bi mrežice trebalo ostaviti baš onakve kakve su bile . Odnosno da ih netreba rezati , zbog toga kada se stave onako široke onda na vjetru trepere , odnosno vjetar klati sa njima ( neznam kako bih to drugačije opisao ) i toga bi se zec trebao uplašiti , i nebi trebao gristi koru .
To svi znamo

Nadasve glupa teorija. Po toj teoriji, zec jede vocke samo kada vjetar puse:)
Daj ju pitaj drugi puta kada ju vidis, sto da radis kada vjetar ne puse i kaj zec onda jede?:)

M

m123

Guest
pa kad ne duva onda i ne klati :)
i ja zavežem one htz trake da lelujaju na vjetru, tj. kad ima vjetra, a kada nema nema, jedino neke ventilatore postaviti na cijeli voćnjak :)

U

USRO

Guest
pa kad ne duva onda i ne klati :)
i ja zavežem one htz trake da lelujaju na vjetru, tj. kad ima vjetra, a kada nema nema, jedino neke ventilatore postaviti na cijeli voćnjak :)

pih, po noci ih mozda zec ne vidi:D

M

m123

Guest
skoro da su fluoroscentne boje nema šanse da ih ne vidi, a i prave buku :)
ja to stavim onako na rubove voćnjaka, možda 10-ak ukupno, kad već imam trake ne mogu ništa izgubiti, e sada, koliko ima efekta ne znam, ali eto vrijedi pokušati

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
ja imam prepolovljene, vjetar puše ali ne trepere, i zeko nedira
čuo sam da ima veze sa bojom, jel istina nemam pojma,još mi se nijedan nije požalio
a što se tiće traka, ja sam nešto slično napravio. imao sam ogradu od 1,25m i srna mi je preskakala, pa sam uzeo VHS kazetu i razvukao dodatno između stupova,
kako je to zujalo na vjetru, bio sam uvjeren da sam otkrio ameriku, dok nije srna došla i pojela traku:?
poslije toga razvukao red bodljikave žice i kad su na nekoliko mjesta ostavile dlake i krvi odustale same

i jedan savjet ako ogradjujete vočnjak ,nemojte sa onim varenim farmer pletivom,
em je slab, zec prolazi kroz njega, a kad se srnjak zaplete rogovima ...
jedan se zapleo, bježeći od pasa lutalica i platio glavom, priklali ga
a drugi put se zapleo i platila moja ograda srušio i posavijao 4-5 limenih stupaca i pokidao 20tak metara ograde

Nixa

Član
Tu od
24 Kol 2008
Poruka
253
Što se zeca tiče, ako na stabla namažeš obične svinjske masti, on ti je neće dirat. Jedino ne znam kako će ostala divljač na to reagirati.

Najnoviji postovi

Na vrh