• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zastita od divljaci

M

m123

Guest
ako namažem mašću onda ću imati problema sa vukovima :)
ja ću najvjerovatnije ograđivati pletenom čeličnom mrežom, dosta je jaka, odozgo ću staviti jedan red bodljikave žice, pa nek preskaču koliko hoće.
ja sam gledao kada janje prođe kroz bodljikavu žicu, i jede mrežicu od demit fasade, da mi je neko pričao nebi vjerovao, ali sam lično gledao, zato sam shvatio da idealne zaštite nema, osim noža za janje i puške za zeca :)

K

kinder

Guest
Što se zeca tiće i ja sam po ljetu stavljao okolo nasada užeglu svinjsku mast i efekt je bio odlićan. To sam ponovi dva puta pa sam cca. potrošio oko 20 kg masti.
Sad sam bio u vočnjaku koji ima mrežice oko donjeg dijela lješnjaka i tu se niš ne događa, ali na gornjem dijelu gdje nema mrežice tu ili zec ili srna jednostavno pregrize mladicu i ostavi je.
Meni su rekli da se kunilitet više ne smije upotrebljavati i da ga nema više u prodaji, pa me zanima da li Vi to imate stare zalihe ili ga negdje ima za kupiti u Zagrebu ili u okolici.
I meni su rekli da plava boja mrežice tjera zeca sa njive, a pogotovo kad puše vjetar!
Nijedna mrežica nije bila pregrižena i očito su naša iskustva u različitim područjima Hrvatske zavisna od lokacije vočnjaka gdje se nalazi(blizu šume, blizu kukuruzišta jer dolaze na klopu zaostalog kukuruza pa usput i na desert)

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Nijedna mrežica nije bila pregrižena i očito su naša iskustva u različitim područjima Hrvatske zavisna od lokacije vočnjaka gdje se nalazi(blizu šume, blizu kukuruzišta jer dolaze na klopu zaostalog kukuruza pa usput i na desert)

jbg eto potvrde mojim tvrdnjama da nije svagdje isto, kad sam se svađao s nekim na forumu da kunilent nedjeluje svagdje

jedan primjer sam i naveo, kolega ima vočnjak 100-200m od mene, šteta od srne zanemariva, a kod mene katastrofa(dok nisam ogradio)
a razlog je bio i taj što kroz moj vočnjak je bio koridor za prolaz srna, pa usput obrste, a kod kolege povremeno

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
pa trebao si staviti znakove-jednosmjerna ulica pa ako krenu buuuuuuummm
šala mala i kod mene isti problem ali kod mene ih imaaaaaaaaaaa ajoj,vidi moju www stranicu

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
šala mala i kod mene isti problem ali kod mene ih imaaaaaaaaaaa ajoj,vidi moju www stranicu

Jel ova hladnjača ručni rad? Inače ja sam mazao jabuke svinjskom mašću i pokazalo se dobrim protiv zečeva i srna, miševe ne znam čime suzbit, trujem al ih stalno ima.

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909

ma te tvoje su pitome
a kodmene prave, divlje slobodne
zna ih biti i do 15tak u stadu
jednom mi uletjelo 11 komada u šljivik (al taj sam put naplatio cestarinu)

ozbiljno ,srne imaju svoj pravac kretanja i obično ga se drže, tako je meni stradavalo najčešće dva-tri reda u sredini jer su odatle prolazile

M

m123

Guest
negdje sam cuo da srne koriste jedan te isti put ako ih niko ne dira. ako ih malo preplašiš više se ne vraćaju, istotako sam čuo da ne vole miris baruta, ako se plaše pucanjem, mjenjaju putanju kretanja, pa pokušaj.
a voće vam baš super izgleda, oduševljen sam.
zvoniš01 koliko ti imaš voća, koliko sam sa slika skontao, inaš nekoliko voćnjaka, ako su svi tvoji?

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
negdje sam cuo da srne koriste jedan te isti put ako ih niko ne dira. ako ih malo preplašiš više se ne vraćaju, istotako sam čuo da ne vole miris baruta, ako se plaše pucanjem, mjenjaju putanju kretanja, pa pokušaj.
zvoniš01 koliko ti imaš voća, koliko sam sa slika skontao, inaš nekoliko voćnjaka, ako su svi tvoji?

Dakle petarde i udri po voćnjaku, dobro je i psa provest po voćnjaku da ostavi miris.

M

m123

Guest
a sada će petardi biti na svakom ćošku, ide nova godina, pokupiš djecu iz komšiluka i udri :)

zvonis01

Član
Tu od
2 Ožu 2009
Poruka
792
imam 3 voćnjaka,3 ha- 1250 kom-:partyman:sve šljive

M

m123

Guest
o fino, baš si razradio posao :)
reci mi molim te koji ti je razmak između redova i između sadnica?
ja sam ovo jeseni posadio 400 šljiva i planiram se još proširivati možda da te i stignem :)

Kontam

Aktivni član
Tu od
3 Svi 2008
Poruka
4,076
a sada će petardi biti na svakom ćošku, ide nova godina, pokupiš djecu iz komšiluka i udri :)

Je, ali prestanu prodavati iza nove godine, a onda ostaješ bez municija, tako da sa tim isto računaš :) Ja prošle godine ostao bez petardi, onda sam iz mladosti vadio neki prastari švapski starter pištolj :)
Nešto kao ovaj model
http://www.hunter-kz.hr/index.php?base=akcije&id=139&eid=353

Što bi tek bilo sa ovim, he he zekanu ni traga :)
http://www.hunter-kz.hr/index.php?base=akcije&id=139&eid=216

Gustavo

Dobro znana faca
Tu od
13 Pro 2008
Poruka
1,844
Danas sam obišao voćnjak, nema štete, ali ima dosta tragova i na mjestima ko da je nešto čistilo snijeg ležalo na travi i ima puno zapišanog po snijegu, jel su to srne? Namazao sam okolo voćke mašću i unutar voćnjaka dvadesetak, više ove tanje pa bumo vidjeli. Glodavci su se valjda podavili od ovolikih kiša, al čim smrzne i njima ćemo dat hrane.

M

m123

Guest
i ja sam danas bio u voćnjaku, stavio sam zadnjih 50 mrežica na voće, i kod mene u snijegu tragova koliko hoćeš, ali nisu ništa dirali, nisu ni prišli ovih voćkama koje nisu bile zaštićenje.
i ja sam na par mjesta naišao na "žuti" snijeg :) zekama se pripiškilo :)

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
izdržat ćemo valjda ovu godinu,nagodinu stupci iz kućne radinosti,farmer žica i problem riješen,na 15 cm ukopati još bodljikavu i nema brige.

M

m123

Guest
ja sam već krenuo u tom pravcu, kaluti za stubove su već u garaži, samo čekaju da počnem raditi, ne mogu dočekati da ogradim, jer mene od zečeva više brinu ovce, ali kad ogradim riješiću se i jednih i drugih

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ja sam već krenuo u tom pravcu, kaluti za stubove su već u garaži, samo čekaju da počnem raditi, ne mogu dočekati da ogradim, jer mene od zečeva više brinu ovce, ali kad ogradim riješiću se i jednih i drugih

neznam s kojom žicom planiraš ograditi i kako ali ako češ farmer kao i ja,savjetujem ti da kupiš onu sa 2mm debljinom žice jer bi ti divljač tanju mogla polomiti.

M

m123

Guest
još nisam odlučio, do toga ima još puno, ipak ja trebam napraviti oko 600 stubova, pa tek onda ću vidjeti šta da radim, imam neku ponudu - jes+ftinu ponudu, pa ću možda samo bodljikavom, mada mi to nije neko trajno rješenje, otom potom, ne mogu sada i sa tim razbijati glavu

Najnoviji postovi

Na vrh