• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zastita od divljaci

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
Evo nakon dugog vremena da kažem nešto.
Četiri godine sam koristio kunilent i mogu reći da je 100% ZAŠTITA OD ZECA,u ovo vrijeme namažem šljivu(deblo) i miran sam do proljeća.Svi koji kažu drugačije,ne govore istinu

nije da ne govore istinu,imali su različita iskustva,a to ovisi o mnogo čemu,ovisi kad su prskali,recimo ja sam to obavio prije kiša što nije dobro,bolje je čekati recimo do sada kad još nije jako hladno pa se može prskati a nema toliko kiše a snijeg ga neće toliko isprati. ovisi i o roku trajanja sredstva,većini je istekao rok jer je to zabranjeno sredstvo pa ga ima dosta po skladištima,a i skupo je pa ga se malo kupuje. koliko je voćnjak udaljen od sela,meni jedan voćnjak skroz u polju i taj moram štititi a ovaj drugi mi kod kuće i tu nema nikakve štete,pa ako netko ima kraj mene jabuke recimo zec neće moje beskve,ona mu je zadnja na jelovniku,itd. ali ipak bi trebao pripaziti malo,nemože trajati zaštita do proljeća,puno je to,možda te štiti nešto drugo,u najboljem slučaju dva mjeseca može durati,duže ne.

W

wajbul64

Guest
Ovisi i koliko je voćnja star,zeko voli samo mlada debla i grančice,
A da je skupo nije,ako staviš slabu koncentraciju naravno da ćeš imati loša iskustva s kunilentom,a poznato je kakav je naš čovjek za nešto uložiti.

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
dečki ,moji pa vi imate posla sa nekim vikend zecovom
a ne gladušem, vi pričate o zimi a ja o sva četiri god. doba
bilo ljeto ili zima kod mene zecov grize, a srna u prolazu isto tako
a što se tiće kunilenta, to je sulfonirano riblje ulje i kao takvo što je jača koncentracija to bolje (i dulje ) djeluje
a ja sam ga u čistom obliku mazao penzlom ( kist) po deblu i donjim granama
pa ako možete jače izvolite
samo da kažem vočnjak je cca 500m od sela
a od kolege je nekih 2oom od sela i nema gotovo nikakv problema
tako da je to relativna stvar
uglavnom vi se niste namjerili na pravog zeca
a još kad bi vam rekao da kod mene srnjak gotovo mjesec dana preskakao 1.25m ogradu i tzv. obilježavao teritorij o moje vočke i gulio koru, što mi ni lovci nisu vjerovali dok ga nakon mjesec dva nisu upucali

W

wajbul64

Guest
pa ti si pogriješio djelatnos,trebao bi se baviti lovnim turizmom:idea:

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
pa ti si pogriješio djelatnos,trebao bi se baviti lovnim turizmom:idea:

ah što smo ironični kad ostanemo bez argumenata:weedman:

i zaboravio sam reći, taj moj kolega isto tako je tvrdio da neće zec
a onda je posadio drugi vočnjak cca 1km od prvog i cca 300m od sela
jao što mu je divljač napravila:rolleyess:
da vidite kako se obarao rekord u brzinskom postavljnju ograde

batad

Član
Tu od
10 Lip 2010
Poruka
304
Evo još malo ironije.
Imam više od nekoliko voćaka , višnja je u pitanju - za neupućene, koje su zaostale u razvoju ,rak korijena i ostale dumine koje bi stručnjaci analizirali (ja znam de je to loš sadni materijal) koje neću presađivati nego ih onako prijateljski ostavim srndaćima nadajući se da će i oni biti džentlmeni pa mi neće dirati one bolje i najnaprednije sadnice.
Mogu vam reći da ima džentlmena ali i fukara.

W

wajbul64

Guest
ah što smo ironični kad ostanemo bez argumenata:weedman:

i zaboravio sam reći, taj moj kolega isto tako je tvrdio da neće zec
a onda je posadio drugi vočnjak cca 1km od prvog i cca 300m od sela
jao što mu je divljač napravila:rolleyess:
da vidite kako se obarao rekord u brzinskom postavljnju ograde

Kad je moj stari posadio prije 32 g.20kom. stenlya ,odmah ih je zeko gricnuo,a udaljene su 20m od kuće.Kad sam ja posadio prije 5g. i mazao svake jeseni kunilentom ,nije ni pipnuo.Tako da imam debelih argumenata za ono što tvrdim,sve ostalo:toimonster:

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
Kad je moj stari posadio prije 32 g.20kom. stenlya ,odmah ih je zeko gricnuo,a udaljene su 20m od kuće.Kad sam ja posadio prije 5g. i mazao svake jeseni kunilentom ,nije ni pipnuo.Tako da imam debelih argumenata za ono što tvrdim,sve ostalo:toimonster:

ah pa to može biti i da si ti bolji lovac od svog tate
ili možda sad imate čuku u dvorištu
ili neznam smeta rasvjeta , podzemne vode , zračenje
što ja znam zašto je zec onda grizao a sad ne
možda je kunilent
možda mu se nesviđa sorta šljive, ili podloga šljive

ja sam imao priliku vidjet prije osam godina kad asm sadio vočnjak ostalo mi oko 10 sadnica viška, dao sam ih svom djedu koji ih je posadio na jednom manjem komadu zemlje zajedno sa nekakvim domačim šljivama komorčankama, trnovačama ,bjelicama itd itd
da vidiš rezultat, nijedna stenlejka nije preživjela, ostale da
em ih zec grizao , pa srna, pa srnjak rogovima
i zanimljivo samo stenli
nisu bile jedna do druge niti u redu, nego razbacane, izmješane sa ostalim domačim sortama
ajd mi sad ovo objasnite
nemam ja ništa protiv kunilenta, dapače koristim ga u zaštiti jednog manjek vočnjka jabuka (neisplati se ograda) 70 stabala 4x2m ali govorim koliko je nesiguran
mažem ga kistom čistog i jabuke su 3-4g i još uvjek izgubim pokoju
a vočnjak je uz samu cestu, između dvije kuće i cijelu noč rasvjeta

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
ma ja mislim da to nije zec,to tebe netko zajebava,vidim da si tvrdoglav pa se netko poigrava s tobom,napravi ti čeku u voćnjaku pa da vidiš tko liže riblje ulje,možda i ovi iz poljoapoteke.....

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
ma ja mislim da to nije zec,to tebe netko zajebava,vidim da si tvrdoglav pa se netko poigrava s tobom,napravi ti čeku u voćnjaku pa da vidiš tko liže riblje ulje,možda i ovi iz poljoapoteke.....

ko nevjeruje neka proba posaditi neku domestikus vulgaris recimo šljivu
i pokraj stenlijku
pa nek gleda koja će prije otići:rolfer:

W

wajbul64

Guest
ko nevjeruje neka proba posaditi neku domestikus vulgaris recimo šljivu
i pokraj stenlijku
pa nek gleda koja će prije otići:rolfer:

Odustajem ....:D

dane001

Aktivni član
Tu od
7 Svi 2009
Poruka
2,262
za one koji neznaju,i kad se ograda stavlja mora se ukopati barem 15 cm jer zec voli kopati,ili ukopati red bodljikave na istoj dubini.

W

wajbul64

Guest
za one koji neznaju,i kad se ograda stavlja mora se ukopati barem 15 cm jer zec voli kopati,ili ukopati red bodljikave na istoj dubini.

ajte ljuti ručati...

M

m123

Guest
evo meni i na ovoj temi :)
pozdrav svima!
ja sam kupovao mrežicu za demit fasadu, jedan bunt košta oko 20 eur, a dovoljan je za oko 250 stabala, pa sada računajte, jedino što sve treba izrezati, ali kada se uđe u fazon ide to brzo, i nikada nisam imao problema, čak mu ni ovce ne mogu ništa, imao sam nekoliko puta ulet od istih i ništa nisu mogle napraviti, isto sam heftalicom za papir spajao, i prezadovoljan sam. imam čak i slike, ali nisam nikad postavljao slike na forum, ako neko ima želju da vidi kako to izgleda molim uputstva za postavljanje slika :)

N

nivano

Guest
nemoj
em je kruta ,em se bube sakriju pod nju, ai skupa je
jeftinije ti je posebna mrežica (plava:?:)
bila je oko 2,5 kn/m
ja je rezao po dužini jer je dosta široka i klamericom za papir sastavljo oko stabla
znaći nešto oko 1kn po stablu, a ide brzo i postavljanje
ja je imam već drugu godinu i još ko nova, a od zeca ni z

i ja planiram uzetu tu plavu mrezu, cini mi se da sam u poljoprivrednoj vidio te mrezice...samo me zanima da li stisnes mrezicu uz deblo ili da ima lufta????

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
i ja planiram uzetu tu plavu mrezu, cini mi se da sam u poljoprivrednoj vidio te mrezice...samo me zanima da li stisnes mrezicu uz deblo ili da ima lufta????

ha neznam čitajuči m123 ispada da je njegovo jeftinije

ako ti nije žao para samo mrežicu režeš na potrebnu dužinu i natakneš na vočku (naravno 1.godine dok nema grana)i to je najjednostavnije
ako imaš grana ili hočeš uštediti režeš je i po dužini
ja sam oštrim nožem rezao dvaput po dužini i spajao klamericom za papir
mrežica je široka cca 20cm (kad je složena,znači uduplo), tako sam od svake dobio dvije mrežice

e da nestiskam je oko drveta, ostavim što više lufta neka raste drvo, klamam na samim krajevima

N

nivano

Guest
ha neznam čitajuči m123 ispada da je njegovo jeftinije

ako ti nije žao para samo mrežicu režeš na potrebnu dužinu i natakneš na vočku (naravno 1.godine dok nema grana)i to je najjednostavnije
ako imaš grana ili hočeš uštediti režeš je i po dužini
ja sam oštrim nožem rezao dvaput po dužini i spajao klamericom za papir
mrežica je široka cca 20cm (kad je složena,znači uduplo), tako sam od svake dobio dvije mrežice

e da nestiskam je oko drveta, ostavim što više lufta neka raste drvo, klamam na samim krajevima

e hvala na savjetu, ovo za klamaricu je spas!!! ma prosle zime je bilo jako puno stete, odmah cim sam mogao premazao sam s vocarskim voskom...mislio sam da ce voce slabo roditi,al lijepo se oporavilo....imam nekih stotinjak raznovrsnih vocaka, starosti 8 god

M

m123

Guest
moram izmjeriti da vidim koliko je mrežica visoka, ja režem na cca 20 cm za jednu voćku, krenem odozdo sa heftanjem, ne stežem blizu stabla, mora imati lufta, pošto su kod mene već dobro razvijene krošnje, ja do prvih grana heftam normalno, a onda oko prvih grana rasjecam mrežu i kombinujem kako mogu, postaviću večeras slike, nisam stigao, imam neke na telefonu, ali ne znam koliko se vidi, sutra ću malo bolje poslikati pa ću vam postaviti linkove.
ima slučajeva koji ne skidaju mrežicu cijelo ljeto, ostave do sledeće zime, jer mrežica nije gusta pa se preko nje može i špricati, ali ću ja svoje skidati.

ilegalac

Član
Tu od
19 Velj 2010
Poruka
909
moram izmjeriti da vidim koliko je mrežica visoka, ja režem na cca 20 cm za jednu voćku, krenem odozdo sa heftanjem, ne stežem blizu stabla, mora imati lufta, pošto su kod mene već dobro razvijene krošnje, ja do prvih grana heftam normalno, a onda oko prvih grana rasjecam mrežu i kombinujem kako mogu, postaviću večeras slike, nisam stigao, imam neke na telefonu, ali ne znam koliko se vidi, sutra ću malo bolje poslikati pa ću vam postaviti linkove.
ima slučajeva koji ne skidaju mrežicu cijelo ljeto, ostave do sledeće zime, jer mrežica nije gusta pa se preko nje može i špricati, ali ću ja svoje skidati.

meni moje nepada napamet skidati, pa zato sam ih stavio:evil:
samo da te upozorim , zekan zna i po ljeti grist
(samo da neupadnem opet s nekakvim lovcem u raspravu, koji zeca nije vidio)
neki ljudi nemogu shvatiti da zec negrize samo po zimi, gladan je on i ljeti, e sad je stvar izbora hrane
a vjerujte mi kalemljeno voće im je neodoljivo( neznam zašto)
ja na vašem mjestu nebih skidao, em si pravit dupli posao , em dođe zeko i eto štete

Najnoviji postovi

Na vrh