• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zašto IMR motori teško pale u zimi

Patrik

Aktivni član
Premium
Tu od
15 Kol 2007
Poruka
748
Pa nemoj ga odmah do kraja lijevo okrenuti (kljuc) nego drzi na prvom zubu (mislim da je oZnacen sa H) oko 10-15s (sad se ne sjecam jer nisam dugo gledal ali HS je krajnje lijevo, a prije njega imas polozaj H

aa tu leži zec.
Hvala

Meho

Član
Tu od
21 Sij 2011
Poruka
91
Samo grijac se pali na zub sa oznakom H, a HS pali i grijac i anlaser istovremeno.
Kad je veliki minus drzim na H 15-ak sec. i okrenem u krajnje lijevo da mi jos drzi grijac upaljen i da krene paliti motor, ako nebude uspjesno, jos malo grijem al onda okrenem u desnu stranu kljuc i mora da kresne...

Meho

Član
Tu od
21 Sij 2011
Poruka
91
Majku mu i iMR-u ..pa nije mu valjda još zima ?

hahaha... iskreno mojem IMT 539 jeste jos malo zima, kad ga ujutro prvi put palim moram ga barem malo zagrijati..a ljeti ne koristim grijac... ;)

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Uslov za dobro palenje IMT traktora.1.dobar akumulator.2.dobar alanser(Iskra 3kw).3.ispravna bosh pumpa.Dobre dizne.Tad pali ko zmaj.

bole

Član
Tu od
7 Sij 2009
Poruka
639
Uslov za dobro palenje IMT traktora.1.dobar akumulator.2.dobar alanser(Iskra 3kw).3.ispravna bosh pumpa.Dobre dizne.Tad pali ko zmaj.

a takav IMT-e nepostoji koji ima sve to ispravno :butthead: :mrgreen::mrgreen: barem u mom kraju :mrgreen:
ali ako neče tu je START sprej snjim uvjek pali :mrgreen: ili po komšiju pa šlepanje po dvoru
šala mala :butthead:

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Hehehhe;;;Bolje slepanje nego start.Isto je i u mom kraju.Nema narod para ....Moze kako mora....Inace po meni je najzdravija baklja na usisnu granu.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
mislim da je najzdravije srediti anlaser, našao sam negdje na forumu, da to u srbiji rade za 50€, premotavanje, da brže vrti, i onda mora paliti na -10 bez grijača.......a 50€ nije nešto puno para, ako taj posao vrijedi.......samo, nisam nikada vidio kako 533 pali sa tim premotanim anlaserom.......al na mom osjetim da mu fali samo malo veći broj obrtaja, da bi puno lakše upalio......

StricVujc

Član
Tu od
1 Tra 2010
Poruka
835
Hehehhe;;;Bolje slepanje nego start.Isto je i u mom kraju.Nema narod para ....Moze kako mora....Inace po meni je najzdravija baklja na usisnu granu.

Kakva baklja? Brener za ljepenku? :scratch

kec-m

Član
Tu od
6 Ožu 2011
Poruka
465

Normalno da pali ko zmaj kad su isti motori u pitanju .:D
Ja sam na 558 stavio novi iskrin alnaser 3kw i pali ko 539 .

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
moj još i dobro pali, iako sam prije par godina dao anlaser napraviti, i od tada kao da mi sporije vrti, i kad je jako hladno, kao da hoće upaliti i da mu još malo fali rotacije.....radi se o 533......

zivisic

Član
Tu od
1 Ožu 2011
Poruka
726
sta mislite koliki je brava "problem" kod npr 533 ili 539...u smislu dal bi bilo bolje da paljenje i grijanje ide preko releja...
Mislim sama konkretna brava, ko prekidac kakva je po vama?
gubitci, otpor..?

vlč.puknuti

Iskusan lik
Tu od
14 Svi 2008
Poruka
23,636
sta mislite koliki je brava "problem" kod npr 533 ili 539...u smislu dal bi bilo bolje da paljenje i grijanje ide preko releja...
Mislim sama konkretna brava, ko prekidac kakva je po vama?
gubitci, otpor..?

Kaj na releju nemaš gubitka i otpora?
Kaj se bude dogodilo kad releju zapeku kontakti?
Kad odgovoriš na ta ,onda sljede nova pitanja

Posljednje uređivanje od moderatora:

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
jedini lijek je ubrzati anlaser ili napraviti generalku na fergusonu.......da valjaju ventili i cilindarski sklopovi te pumpa i dizne......ako se to dobro uradi, traktor mora raditi bez problema preko 5000 sati.......pogotovo ako služi kao drugi traktor i neide u tešku obradu, nego služi samo za lagane stvari.....

TorpedoTD45

Član
Tu od
20 Ožu 2010
Poruka
785
Pošto se u kompresiranu količinu zraka ubacuje gorivo koje vrši samozapaljenje, zbog velikog tlaka = velika temperatura, izazvanog kompresiranjem prije spomenutnog zraka, naravno da je važno da motor bude unutar propisanih tolerancijskih odstupanja kad je u pitanju zabrtvljenost samog cilindra.

Također, bitna stvar kod zapaljenja goriva je pritisak goriva, kojeg stvara pumpa viskog tlaka, ispravnost brizgaljki i jako jako važno, konstrukcijiski smijer ubrizgavanja goriva u odnosu na čelo klipa. Smjer ubrizgavanj goriva mora biti kontra smjera vrtloženja kompresiranog zraka, kako bi došlo do dobrog izgaranja, u suprotnom (kada gorivo ne bi bilo ubrizgano kontra vrtložne struje kompresiranog zraka) bi vrtložni zrak gorivo razbacao po stijenci cilindra i smjesa ne bi bila homogena = loše izgaranje = manje oslobođene topline = manja snaga.

U današnje vrijeme tu dolaze brizgaljke koje gorivo raspršuju, tako da unutar, oblaka (nazovimo ga tako) raspršenog goriva bude zrak, upravo radi boljeg miješanja goriva i zraka, tj, homogene smjese, koja vodi ka boljem izgaranju.

Dakle, važno je da motor traktora bude u dobrom stanju, no puno puno posla su trebali odraditi i sami konstruktori motora. I kao novi traktori, neki motori jednostavno nemaju kvalitete "paliti" kao recimo neki drugi traktori. Ne želim ovdje niti pohvaliti niti pokuditi bilo kojeg proizvođaća, no to je realnost.

ivanz

Aktivni član
Tu od
29 Pro 2010
Poruka
4,482
ako uzmeš 533......izdržao je dobre godine, a konstrukcija dizel motora je stara 50-60 godina.......pa se nikako nemože uspoređivati s današnjim motorima......

Z

zetor4718

Guest
Pošto se u kompresiranu količinu zraka ubacuje gorivo koje vrši samozapaljenje, zbog velikog tlaka = velika temperatura, izazvanog kompresiranjem prije spomenutnog zraka, naravno da je važno da motor bude unutar propisanih tolerancijskih odstupanja kad je u pitanju zabrtvljenost samog cilindra.

Također, bitna stvar kod zapaljenja goriva je pritisak goriva, kojeg stvara pumpa viskog tlaka, ispravnost brizgaljki i jako jako važno, konstrukcijiski smijer ubrizgavanja goriva u odnosu na čelo klipa. Smjer ubrizgavanj goriva mora biti kontra smjera vrtloženja kompresiranog zraka, kako bi došlo do dobrog izgaranja, u suprotnom (kada gorivo ne bi bilo ubrizgano kontra vrtložne struje kompresiranog zraka) bi vrtložni zrak gorivo razbacao po stijenci cilindra i smjesa ne bi bila homogena = loše izgaranje = manje oslobođene topline = manja snaga.

U današnje vrijeme tu dolaze brizgaljke koje gorivo raspršuju, tako da unutar, oblaka (nazovimo ga tako) raspršenog goriva bude zrak, upravo radi boljeg miješanja goriva i zraka, tj, homogene smjese, koja vodi ka boljem izgaranju.

Dakle, važno je da motor traktora bude u dobrom stanju, no puno puno posla su trebali odraditi i sami konstruktori motora. I kao novi traktori, neki motori jednostavno nemaju kvalitete "paliti" kao recimo neki drugi traktori. Ne želim ovdje niti pohvaliti niti pokuditi bilo kojeg proizvođaća, no to je realnost.

Svaka čast majstore na objašnjenju,ovo sam učio u prometnoj školi skoro od riječi do riječi...stričev IMT 542 več deset godina nakon generalke pali bez grijača bez obzira na temperaturu a bogami se naradio

lisnik

Dobro znana faca
Tu od
15 Velj 2010
Poruka
2,107
Ko kaze da imr motori tesko pale.Ovde je greska na pocetku teme.Zbog pod navodnicima nespravnog" imt-533 " svi imt-ovi motori su u istom kosu.

Posljednje uređivanje:
Na vrh