• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

Steyr 01

Član
Tu od
25 Kol 2012
Poruka
654
Ne,jer su stvoreni kapilari kroz koje je kiša ili rastopljeni snijeg ulazio u zemlju. Prilikom zagrijavanja zemlje voda će isparavati baš kroz te kapilare, i zbog toga je potrebno zatvoriti brazdu. Ok, ako bude ova godina kišna ko i prošla, onda to nema tako velike uloge, al je lakše pripremati za sjetvu.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Još jedno budalasto pitanje - ima li smisla zatvarati zimsku brazdu odmah nakon zimskog dubokog oranja?

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Ne. Zatvorit ce se kapilare i voda nece ulazit u zemlju. Ostajat ce na povrsini, napravit ce pokoricu i teze ce se prosusit na proljece. Dublji slojevi nece izmrznuti.
Smisla ima potanjurati teza tla radi ujednacenog izmrzavanja.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
To kaj je napisal @newholland, a i bi se zemlja preveč vlegla. Dok sam još bil dečec me otac vučil da je najbolje oranje u siječnju. Još premrzne, a ne vlegne se preveč. No onda su bile drukčije zime.
Ja nikad nisam zapiral zimsku brazdu jer mi na sjeverozapadu RH obično imamo dosti, a nekad i preveč vlage. Ove godine bum vjerojatno prešel jemput s frezom kad se bu počelo zeleniti jer nisam nikak zoral.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh,da,veliš teža tla.
O tome se valjda radi. Znam ja da je glupost ići zatvarati u kasnu jesen brazdu,voda se zadržava u gornjem sloju,teško se ili nikako ako nema puno oborina akumulira u dubljim slojevima, gornji sjetveni se na proljeće teže prosušuje, sabija se, poremečen je zračni režim i brdo caka.Ali sam na jednom forumu primjetila da se zimska zatvara odmah - rade to čak po mokrom ili smrznutom tlu,i kada sam ih pitala zašto to rade,rekli su da se tako mora.Meni tu nema logike,zapravo smatram to bedastočom - mi zatvaramo u rano proljeće - ovisi o vremenu - ako počnu puhati topli vjetrovi prije,kao i kada nema proletnih kiša -ali nikada pred zimu i nikada dok se gornji sloj malo ne prosuši kako se nebi napravile grude i pod kotačima jako ugazilo. Sad,ili ja pojma nemam koliko neka tla mogu biti teška - u mome kraju nema takvih koja bi opravdala predzimsko zatvaranje, ili je to krenulo po onome - susjed je, pa ću i ja i nakon nekog vremena to postane široka praksa..

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Pretpostavljam na kojem si forumu to vidjela i tamo to funcionira po principu susjed je pa cu i ja...
I najteza tla se ne zatvaraju prije proljeca nego se tanjuraju odmah nakon oranja.

Evo zgodan video. Od druge minute je objasnjeno zasto tanjuranje.

[YT]http://www.youtube.com/watch?v=TFufKsCd3d0[/YT]

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Kakve bi bilo koristi/nekoristi kada bi se sada prvom prilikom prešlo oranje tanjuračom, jedan trag?
Što bi dobio na proljeće? Ako bude kišno proljeće, teže bi se osušilo?
Kao i prošle, ove godine nije bilo nikakvih poštenih minusa da ta zemlja dobro izmrzne, jel bi se lakše pripremilo na proljeće?

Napraviti to, ili ne?

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh,mislim da je sa ovim objašnjenjem o svrhi tanjuranja kao ujednačavanjem strukture tla zbog nicanja "vritnul v meglu." Tanjurača u jednom prohodu nebude išla dublje od dvadesetak cm ako brazde nisu baš zasipane,a tih dvadeset sjetvenih će u predsjetvenoj pripremi napraviti roto, zapravo,nakon zatvaranja brazde gredom bar dvadeset pet u prvom prohodu ako nisu istrošeni zubi.

@marko,nikakve - samo moguće štete.
Prvo ćeš sabiti zemlju ispod kotača,drugo,u jednom prohodu će ostati velike grude koje će se isušiti i kasnije se,ako ne bude teške smrzavice,neće moći usitniti do kraja,herbicid u takvoj strukturi ima smanjeni učinak,korijen ne može koristiti hranjiva u njima....brdo razloga za ne napraviti.

Posljednje uređivanje:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,601
Ove tanjurace idu dublje od bilo koje RD sigurno. A takvi veliki kombinati ne rade s njima nego s drljacama i sjetvospremacima 10+ metara tako da im je bitno da je koliko toliko ravno. Nije idealno ali je svakako bolje od zatvaranja brazde u pola zime...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Zemlje koje su sipke i brzo ispustaju vlagu se rade sa zatvaranjem ranije a teze smolnice kasnije. kod mene to niko neradi do 2-3 meseca u zavisnosti od vremenskih uslova. Bolje je kad izmrzne dobro i tezom drljacom samo jednom preci ili gredom. Ali niko to neradi duboko vec do 10cm u dubinu ,vise samo da se poravnaju plase i razbiju. Setvospremaci pred setvu i milina, stim kazem da se prati vlaznost i vreme za setvu jer je zeznuta i teska za spremiti. To mnogi rade i odmah po oranju ali svi znaju kakva su zemljista pa se tako i obradjuju. U Backoj su sipke zemlje i vecina parcela je vec zatvorena brazda koliko sam video kraj puta ali kazem sastav zemlje je dosta drugaciji od zemljista kod mene

Tino

Dobro znana faca
Tu od
23 Svi 2012
Poruka
3,290
Ove godine bum vjerojatno prešel jemput s frezom kad se bu počelo zeleniti jer nisam nikak zoral.

Nemoj,tak sam i ja susedu napravil prašinu za vrt pa da vidiš kaj je bilo tjedan-dva poslje :icon_thumright:

10929930_824335814279577_3169845231120064795_n.jpg

10943681_824335770946248_3458762701709346161_n.jpg

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Tako se kod mene počelo zeleniti i ja predjem mjesec dana prije sjetve plitko sa rd i dodjem kad sam trebao pripremiti za sjetvu kad ono trava metar. I onda sam prvo to izmalcirao pa onda pripremio

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Probaj proći tjedan dana prije sjetve, da isprovociraš korove, a onda opet neposredno pred sjetvu.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Sve ovisi o zemlji. Ja u "ljutoj" zemlji prođem 20 dana prije sjetve i bude super nigdje travke da se ljepše uredi. A na pojedinim zemljama je bolja proljetna brazda zbog trave.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kod tebe kolega je največi problem PLUG, a ne zemlja.
Vidjet češ i sam dok nabaviš bolji plug da to sve bude drugačije izgledalo, znam iz iskustva.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,312
Znam ja da mi je plug loš.. ali dok ne bude bolji ide s ovim kako ide. Kad dodje jedan V&N l950 2br. onda će to drugačije izgledati :).

jlukaci7

Iskusan lik
Tu od
1 Velj 2012
Poruka
2,724
Kod tebe kolega je največi problem PLUG, a ne zemlja.
Vidjet češ i sam dok nabaviš bolji plug da to sve bude drugačije izgledalo, znam iz iskustva.
Zna to Šanana pogotovo sad od kad je namontiral pretplužnjake:x::icon_question:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
O da, gde ide s predplužnjacima je druga priča, kaj je da je!

Kolega proksima, ako vogel, samo nek bude M serija :)

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,634
Tino,
u takvoj zemlji nemam potrebe. Tu je plug dobro okrenul brazde. Ali u "ljutoj" glini koja je slična tvojoj i gdje su se brazde zvračale nazaj, tam bum moral jemput prejti da malo poravnam i potrgam drač. Vjerojatno potkraj ožujka, jedno 3 tjedna pred sjetvu. Ako bu jako potiral drač onda bum možda moral i više put iti.

itp,
tjedan dana mi se čini premali razmak. Možda u lakšoj zemlji, ak se nemre odjedanput riješiti. Moje iskustvo veli da je bolje barem 2 tjedna između frezanja.

Zetropoxima90,
upravo takvo je i moje iskustvo.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ja zatvorim brazdu što je ranije moguće, več početkom 3 mj, znači čak i mjesec dana, pa i mjesec i pol prije sjetve.

Ako je populacija korova velika prije sjetve, odnosno 2 tjedna nakon zatvaranja, lupim total po tom korovu i dam mu još 2 tjedan da se usuši, onda opet sjetvospremač i sijem u čistu zemlju i kasniej nemam problema s korovom uopče, dovoljna je minimalna doza zemljišnog herbicida i bude dobro.
Ali takvih zemlji nemam puno, ovisi o proljeću kakvo je.

Najnoviji postovi

Na vrh