MilanZetor
Iskusan lik
- Tu od
- 7 Lis 2011
- Poruka
- 6,311
Ja ni ne zatvaram brazdu, vec samo sa rd pripremim pred sjetvu. Jedino tezu zemlju prodjem jednom mjesec dana prije.
Zemlje koje su sipke i brzo ispustaju vlagu se rade sa zatvaranjem ranije a teze smolnice kasnije. kod mene to niko neradi do 2-3 meseca u zavisnosti od vremenskih uslova. Bolje je kad izmrzne dobro i tezom drljacom samo jednom preci ili gredom. Ali niko to neradi duboko vec do 10cm u dubinu ,vise samo da se poravnaju plase i razbiju. Setvospremaci pred setvu i milina, stim kazem da se prati vlaznost i vreme za setvu jer je zeznuta i teska za spremiti. To mnogi rade i odmah po oranju ali svi znaju kakva su zemljista pa se tako i obradjuju. U Backoj su sipke zemlje i vecina parcela je vec zatvorena brazda koliko sam video kraj puta ali kazem sastav zemlje je dosta drugaciji od zemljista kod mene
Moje misljenje je da se ne treba drzati agrotehnike ko pijan plota. Dapace, ona je tu da pomogne u proizvodnji bilo cega, ali uz nju treba uzeti i druge faktore, kao sto su klimatski, odnosno kakva je godina vremenski, po vlaznosti, po temperaturi i slicno. I izmedju svega toga naci neki balans, sto je dosta tesko, jer uvjete ne mozemo predvidjati.