• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Ja ni ne zatvaram brazdu, vec samo sa rd pripremim pred sjetvu. Jedino tezu zemlju prodjem jednom mjesec dana prije.

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Zemlje koje su sipke i brzo ispustaju vlagu se rade sa zatvaranjem ranije a teze smolnice kasnije. kod mene to niko neradi do 2-3 meseca u zavisnosti od vremenskih uslova. Bolje je kad izmrzne dobro i tezom drljacom samo jednom preci ili gredom. Ali niko to neradi duboko vec do 10cm u dubinu ,vise samo da se poravnaju plase i razbiju. Setvospremaci pred setvu i milina, stim kazem da se prati vlaznost i vreme za setvu jer je zeznuta i teska za spremiti. To mnogi rade i odmah po oranju ali svi znaju kakva su zemljista pa se tako i obradjuju. U Backoj su sipke zemlje i vecina parcela je vec zatvorena brazda koliko sam video kraj puta ali kazem sastav zemlje je dosta drugaciji od zemljista kod mene

Sve ovisi o zemlji pa mi niti orati nemozemo a kamoli jos pretanjurati
Kod vas je to normalno i u suhoj jeseni a kod nas je globalno sranje..

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Ništa ne zatvaram do sijetve,pređem RD i sijem,tako čuvam vlagu naj bolje koliko vidim,jel što više vrtiš zemlju,više ju isušuješ.Probali smo raditi svašta ali vidim da mi se naj bolje ovako isplatilo,al dobro,nek svatko radi kako hoče.Kada je dobro oranje nema problema sa travom,brazde su ravne,i nema se šta zatvarat,jedan trag RD i priprema vrhunska za sijati kuruzu,a za soju opet sijem u liniji,isto tako,jedan trga i iza pripremljeno i posijano.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Kod mene na teškoj zemlji, kad premrzne, gornji sloj od oko 2 cm je sitni poput finog pijeska. Možda bolje štiti od isušivanja nego kad se "zatvori" brazda?

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ali i u tom finom sloju bi trebalo biti prirodnih kapilara koje se samo mehanički mogu prekinuti...

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
To je u teoriji ali u praksi nije uvijek tako.Vidio sam gdje tako ljudi naprave,pa nebude kiše,pa kada priprema praši se više nego gdje nije dirano ništa,što znači u prevodu da je zemlja sušnija nego nedirano oranje.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Suh je samo taj gornji sloj koj ije diran, a potrebna vlaga je ostala dolje, to je cilj zatvaranja zemljišta.

A zašto se ne praši kad se ide direkt u oranje?
Zato jer vlaga konstantno isparava i gornji sloj bude vlažan, eto zato se ne praši!
A kad se plitko zatvori, taj gornji sloj sprečava isušivanje donjeg, nema tu nikakve filozofije.

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
2015 godina je i ljudi jos ne prihvaćaju agrotehniku.
Zatvaranje brazde je jakooo važno zbog svega što su vec prije mene napisali, da ne ponavljam.
Ako mislite da nije potrebno je napraviti, da se time samo jos vise isusuje tlo, neka vam bude.

karlo.bozic

Član
Tu od
27 Svi 2011
Poruka
703
Moje misljenje je da se ne treba drzati agrotehnike ko pijan plota. Dapace, ona je tu da pomogne u proizvodnji bilo cega, ali uz nju treba uzeti i druge faktore, kao sto su klimatski, odnosno kakva je godina vremenski, po vlaznosti, po temperaturi i slicno. I izmedju svega toga naci neki balans, sto je dosta tesko, jer uvjete ne mozemo predvidjati.

Mike

Član
Tu od
6 Sij 2009
Poruka
967
Moje misljenje je da se ne treba drzati agrotehnike ko pijan plota. Dapace, ona je tu da pomogne u proizvodnji bilo cega, ali uz nju treba uzeti i druge faktore, kao sto su klimatski, odnosno kakva je godina vremenski, po vlaznosti, po temperaturi i slicno. I izmedju svega toga naci neki balans, sto je dosta tesko, jer uvjete ne mozemo predvidjati.

s ovim se potpuno slažem i tak i ja delam...dok je sušni 3.mjesec obavezno idem u zatvaranje,a ak stalno curi kiša ko lani onda mislim da bi s time napravil više štete nego koristi je se brazda zatvori a višku vode je otežano upijanje pa stoji gore...

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Ovo vezano uz oborine podržavam 100%, ako je prolječe iznad prosječno kišovite, nema potrebe zatvarati.
Kak je gore i napisano, sve ovisi o vremenskim uvijetima.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Kod mene se dogodi možda svaka deseto proljeće sušno. Ali vlaga donese druge probleme - drač. :mur:

MF 698 t

Aktivni član
Tu od
16 Velj 2012
Poruka
1,649
Koliko to može ispariti vlage,ispar gornji sloj,ostalo se zadržava ispod.Pa onda bi ispod bilo suho kada idem pripremati,da to toliko ispari,mislim da je to uzaludno trošenje goriva.Kod mene to ne treba,jel vidim da je ovako dobro,a negdje je sigurno to zatvaranje dobro.Ponavljam opet,probao sam i vidio šta je meni naj bolje i naj rentabilnije.Struka kaže puno toga,i ja sam završio tu školu,ali naj točnije mi se pokazalo kada sam napravim neki pokus i vidi šta i kako valja.

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
Naravno puno ovisi o sušnim danima i vremenu u proljeće,zemlja koja je izorana sabije se u zimi i kad dođu vjetrovi i sunce posuši se gornji sloj i zemlja ispuca,a te pukotine mogu ići do 30cm dubine i kroz te pukotine isparava vlaga van i isuši zemlju jako.
Ako je proljeće dosta suho i vjetrovito dovoljno je branama proć ili tanjuraćama da se polomi kora i zarvore pukotine i vlaga ostaje do sjetve u zemlji.

Naravno da ovisi o godini,svaka je nepredvidiva i drugačija,al ako se vidi da nebu kiše a sunce prži dobro je zatvorit brazdu,ne vidim ništa loše.

Posljednje uređivanje od moderatora:

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ako se ne zatvori a bude toplih vjetrova i sunca,bez proljetnih padalina,bez obzira koliko duboke vlage bilo deponirano,sjetveni će se sloj jako isušiti i može doći do otežanog i neravnomjernog nicanja kasno sijanih kultura.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Meni nije baš jasno kako bi vlaga izašla kroz kad je zemlja takva da se zimi napravi sloj od par cm koji je sitniji nego ovaj nakon zatvaranja brazde. Kad idem frezati takvu zemlju uvijek na površinu freza izbaci vlažnu zemlju i onda se ona ponovno suši. Zemlja je takva da kad padne kiša na tu zemlju koja sa nakon frezanja zasušila, zemlja se razmrvi i dobije se kak mi velimo pepel na površini. Ako nisam u pravu, korigirajte me.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne zatvara se brazda frezom. Sada se možda netko neće složiti samnom, ja tako nebih nikada,ako ne mislim za koji dan nešto saditi . to se najbolje napraviti gredom - jednostavni kućni rad a efikasno.Iza ostane ravna,ne suši se više od par mm u dubinu,u jednom prohodu kasnije možeš napraviti punu dubinu sa rd,Za kukuruz drugi prihod najčešće nije niti potreban.Kada sa frezom radiš,ili nečim sličnim,iza tebe ostaju grudice koje se sasuše.......
Ali, ja ženskica, jel.....

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Sličnu glupost sam ja napravil prošlo proljeće. Na nagovor "pametnijih" sam u proljeće lagano preoral, jer je bilo puno vlage pa da se malo prosuši. Kasnije je bilo ne moguće frezom usitniti.:(:

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
pa gde orati???

Da si samo pretanjural jedan trag, taj dio zemlje kojeg bi tanjurača izvadila bi se presušio.
Tak dosta ljudi radi ako je problem previše vlage.

hodor

Dobro znana faca
Tu od
22 Sij 2013
Poruka
1,746
Hvala bogu to sam na vrtu napravil......:icon_rolleyes: imal sam tada veliku želju da mi ta osoba pod frezu padne.:(grin):

Najnoviji postovi

Na vrh