• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Uzmi si tračnicu i skroji od nje, ona je dost teška. Ja na jednoj tanjurači imam UNP profil, 120 mm i s time radim. I to jako dobro odradi posao, pogotovo zatvaranje. I ako ima korova koji se provuče između diskova, ta greda ih povalja. A kako radim svaki prolaz na polovicu prethodnog, sve se posiječe.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
@NEWHOLLAND

Kod mene svi koriste freze. Pogotovo u teškoj zemlji, a lagane se ionako oru na proljeće.
Ne tvrdim da je to najbolje, ali su činjnice. Preskupo je za malo zamlje imati puno strojeva. Plug, freza i mehanička sijačica za kuruzu, a pšenica se sije ručno i nakon toga jedan brzi površinski prolaz frezom.

@itp

tračnica mi se čini kao logično rješenje zbog težine. UNP120 je možda malo prelagan za tešku zemlju.

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Kod nas je jedan stari dida napravio gredu za zatvaranje od tamićeve šasije i vuče je s 533, taman pokrije trag od traktora. Još s njom poravna i put.
Ček, pa jel se ne izlomi dosta pšenice kad je prefrezate :icon_e_confused ?

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Ček, pa jel se ne izlomi dosta pšenice kad je prefrezate :icon_e_confused ?

Ne, nema problema. Zemlja je prije usitnjena i samo se brzo preleti da freza ne uđe preduboko. Moral bi poslikati pšenicu koja je na taj način posijana pa da vidiš kak izgleda. :smile:

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
ovi oltovi deflektori su odlični

Deflektori su dobri a još su bolja ova ojačanja koja mu nedaju da se izravna. Imam na IMT 757 jako slične ali bez onih upora zemlja ih ravna i ne odrađuju svoj posao kak bi trebali.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Zato sto ih od repe prave. Na vogelu su iste debljine bez ikakvih upora pa ne mrdaju nikud.

dado6340

Iskusan lik
Tu od
31 Svi 2013
Poruka
4,869
Repa ili ne, neznam. Znam samo da radi kao feder. Stavio sam jače deflektore ali onda radi nosač deflektora.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
I kod mene se na starom tipu posavca deflektori savijaju, ali i iskrivljeni su dosta.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Kad deflektor postane tanak onda se uvija, ali onakav debeo se sigurno nebude uvijal. Prije pukne nosač, ali deflektor se ne uvija!

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Jednostavno ne vjerujem da ona podupora na deflektoru mere kaj naškoditi.
Meni se to rješenje jako dopada.

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Naravno da nemre naškoditi. Ja sam svake jeseni vario nosače dok ih nisam pojačao, sad se frču, ali ne pucaju :)

Gunjo1

Član
Tu od
21 Lip 2014
Poruka
220
Moj stari je napravio deflektore od feder-plata i nista se ne savija, jedino je bilo malo teže probušiti rupe...

mali.alen

Član
Tu od
13 Kol 2012
Poruka
452
Kad deflektor postane tanak onda se uvija, ali onakav debeo se sigurno nebude uvijal. Prije pukne nosač, ali deflektor se ne uvija!

Tak je meni bilo kad sam na IMT stavio metalne pa mi savilo nosač. Onda sam napravio potporu za nosač i sad je OK

KREÅ O

Član
Tu od
10 Lis 2011
Poruka
532
Imam jedno pitanje za iskusne znalce. Imam na dva djela zemlju koja je jako teška za oranje kad je mokro. Dosta je masna zemlja. Ako se ne ore na jesen u proljeće ju je nemoguće razbit i napravit za sjetvu. Izorana je na jesen i brazda se je dobro osušila tako da mogu s traktorom radit na njoj. Zemlja se rasipava i bez problema se radi pošto je orano na jesen. Na jednom komadu idem sutra sijat zob, a drugi bi zatvorio brazdu. E sad me muči ako zatvorim brazdu, a taj komad budem pripremao u 4 mj. da li se bude ta zemlja opet sabila od kiša i opet bude pizdarija za napravit za sjetvu ? Ili se bude dobro rasipala ko i sada kad je promrzla preko zime? Inače imam lakšu zemlju koju kad zatvorim brazdu bez problema se da obrađivat za sjetvu. Ta dva komada radim od prošle godine i na proljeće sam orao i smrti sam si poželio, pa sam ih pošto poto u jesen izorao.

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
@KREŠO,

ja imam jednu takvu njivu. Isto sam razmišljal o zatvaranju brazde, ali pošto nemam grede ni ralice, moral bi to oddelati s frezom. Zaključil sam da bu mi najbolje pofrezati jedan prolaz da se malo poravna otprilike 3 tjedna prije sjetve. Freza hiti van mokru zemlju, obično iza freze ostaneju grude veličine pesnice. Kad se one zasušiju i onda na njih padne kiša drobiju se skoro same od sebe. Kod takvog načina je problem potrefiti pravo vrijeme, i zna se skliti dosta drača.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Po meni je za tesku smolnatu zemlju najbolja greda za zatvaranje brazde i to samo jednim prolazom da se previse neusitni zbog padavina mogucih do prave pripreme. Kod nas je slicna teska zemlja za pripremu koja kad se osusi je ko betonske kocke i lomi prikljucke. I sam pokusavam naci parce zeleznicke sine ili H profila tezeg i velike kline od drljace da stavim za tu rabotu jer to vec mnogi prave za takva zemljista

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Željeznička šinja je stvarno zakon, teška je , nikad se neće potrošiti a ako ju dobro složiš nasalomljiva je.
Evo moje iz domaćeg uratka,došao red za farbanje. Šinje sam jedva nabavio.

Prilozi

• DSC_0040 (Large).jpg
    DSC_0040 (Large).jpg
    63.9 KB · Pregleda: 586
  • DSC_0042 (Large).jpg
    DSC_0042 (Large).jpg
    53.7 KB · Pregleda: 514
  • DSC_0041 (Large).jpg
    DSC_0041 (Large).jpg
    61.8 KB · Pregleda: 641
  • DSC_0043 (Large).jpg
    DSC_0043 (Large).jpg