• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Gore od kiše bude ako kiše ne bude, a bude topline, vjetra pogotovo, pa se to zasuši - neznam sa kakvom roto će se ti moći usitniti.
U ranoproljetnom oranju - oranje, dan dva sušenje, i odmah presjetvena priprema i sjetva kada je zemlja ovako vlažna. Sve ostalo je ubistvo zemlje.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Jučer smo tata i ja obišli oranje. Odlučili smo jedan dio (kukuružnjak i dio sojišta), ako ne bude kiše narednih 3-4 dana, preletit jedan trag tanjuračom, a ostalo je poprilično dobro. Bilo je i boljih godina, ali naspram zadnje dvije-tri, ove zime je dosta dobro izmrzlo.

MilanZetor

Iskusan lik
Tu od
7 Lis 2011
Poruka
6,311
Zašto oranje za dva tjedna= ?
Gnoj i gnojnicu bi trebalo čim prije zaorat da se ne isuši i ne ishlapi..

Pa ja mogu raditi samo vikendima.. Orat ćemo sad teže zemlje, a lakše ostaviti par dana pred sjetvu.. Znam da se gnoj i gnojnica trebaju što prije zaorati.

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
Kod nas se nesme ni prici njivama koliko je mokro.Hteo sam djubriva jos razbaciti i malo preci drljacom ali ove sad kise zeznuse sve. bice jos vremena a da zatvaram brazdu mozda je i bolje sto nisam.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Ne mogu vjerovati kako ti je zemlja suha. Kod nas još nije za nešto raditi.
Inače se predviđaju sušni nadolazeči dani, čak i cijeli travanj skoro pa bez kiše - tako da će dobro doći zatvaranje čim prije.
A samo smo desetak km zračne linije.......

borovicb

Član
Tu od
29 Velj 2012
Poruka
406
Ovih dana se jako prosušilo, pušu jaki vjetrovi, toplo je. Drugi tjedan bude još toplije pa se treba požurit da se ne skameni brazda.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Ovako izgleda danas posao od srijede.
10421341_740570539393377_4270500889509213155_n.jpg

Razlika između tanjuranog i netanjuranog
485529_740570586060039_5561781701291781113_n.jpg

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Zatvaranje (ili možda otvaranje) zimske brazde s frezom Gramip AT20-150. Cilj je bil malo izravnati velike neravnine. Zemlja je izvana nekih 5 cm dobro promrzla, a ispod je još jako tvrda. Negdje je ovak lagana freza djelomično vrtjela noževe po zraku. Prije sjetve, kad se ovo još malo od sunca i kiše rasiplje, bum napravil još jedan prolaz.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh, veliš. ispod je zemlja jako tvrda..... je, je......
kada sam rekla da nije dobro u onako mokru,blatnu zemlju ići sa zimskom brazdom,rekli i mislili vi - a kaj će baba palamuditi.
A znala baba o čemu priča........ i @zumbula je netko napucao dok čovijek rekao - ne silovati zemlju, zemljica će to sve naplatiti prije ili kasnije, treba je čuvati.
E, rado bih da netko ispriča, tko je po vodi i blatu na jesen orao kako je napravio predsjetvenu obradu za kukuruz.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Normalno se radi,ne samo za kukuruz,nego i za sve ostalo... Nije ovo prva godina s tak blatnom jeseni...
Kod nas,oni koji su orali poslije Nove Godine,i propustili ono malo mraza i niskih temperatura,sad imaju kamenje po zemljama,a koji još nisu izorali,imaju vodu po parcelama,jer se s oranog povukla...
Ne znam kud bih ja došao,da sad uz sav posao još moram ići orati, to ne smiješ ostaviti da se posuši,nego odmah ići pripremati i sijati,a ne može se jer je voda do koljena zaorana. Rokovi odavno prođu dok se sve to napravi... Kako bi onda stigli i oni koji rade puno više?

Ja sam zatvoril brazdu u ponedjeljak i utorak,na pijesku ide milina,gdje je tvrđe se ide polakše,ali napravilo se,i dosta sam zadovoljan...

screen shots

photo uploader

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Nije bilo jesenas jako mokro, ali malo vlažnije od idealnog je bilo. Na toj njivi su rijetko kad idealni uvjeti za oranje. Veći problem je to kaj su veće hladnoće bile kad je zemlju pokril snijeg. Sad mi samo ostaje da čekam mjesec dana. Ako buju povoljne vremenske prilike, ova zemlja se rasiplje od sunca i kiše.
Nikad nisam riječ prigovoril nikome tko tvrdi da nije dobro silovati zemlju. Dapaće, to je i moj stav, ali idealne uvjete je zadanjih godina teško dočekati.
Dan prije ovog frezanja sam oral drugu njivu. Ima u temi oranje. Ova je trenutno bila bolj suha od one cjeline. Najavljivali su kišu za ovaj vikend pa sam procjenil da je bolje da se prije kiše dobro zasuši. Kak danas izgleda prognoza izgleda da bu kiša kasnila 5 - 6 dana.

johabica

Iskusan lik
Tu od
8 Tra 2012
Poruka
4,529
Eh, radi se o tome da nije toliki problem ako bude godina iole normalna - sa bar donekle raspoređenim padalinama. Ali ako nastupi sušno razdoblje, pa još i potraje, taj zabiti tvrdi sloj ispod onog oraničnog, koji će se pripremiti relativno dobro, ili uz malo sreće i savršeno, neće dopustiti deponiranioj podzemnooj vodi da se digne i da je biljke koriste. A osim toga - jednom napravljena zbita ,zašušena gruda ostati će zbita zasušena gruda nekoliko slijedećih godina, kakvi god povoljni uvjeti u slijedećoj godini bili.To se jednostavno ne može razmrviti na brzinu - može se samo donekle usitniti. Govorim o onim ekstremnim uvjetima pogrešne obrade zemlje.
A dobro - svatko zna koji su mu prioriteti i što jednostavno ne može zbog više sile izbjeći. Ali ako sam, ja mogla sa Torpedom 48 06 u jednom danu poorati skoro dva i pol hektara sa dvobraznim plugom od jutra do mraka,oni koji imaju do desetak hektara zbilja nisu trebali gaziti blato.
Inače sam ja protivnik proljetnoig podrivanja , ali ove bi godine to bilo idealno rješenje - zatvaranje brazde pa podrivanje neposredno pred sjetvu.

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Jučer sam i drugi dio pretanjurao. Mislim da više neću u proljeće ići tanjuračom. Ili drljača, ili će se nekakva greda napraviti. Sad sam svu vlagu izvadio van i ako ne bude laganih kiša, zapeći će samo tako i neće mu se moći ništa napraviti. Što je, tu je, vidjet ćemo što će biti :8):

oficir

Dobro znana faca
Tu od
23 Velj 2013
Poruka
7,051
MARKO kod zatvaranja brazde tanjuračom netreba iči duboko i ne skrižat baterije jako,tako da ne izvlači mokru zemlju van,nego da potrga pukotine kroz koje če vlaga u sljedečem periodu isparavat.
Površinski če se osušit al unutra če ostat vlage.

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Eh, radi se o tome da nije toliki problem ako bude godina iole normalna - sa bar donekle raspoređenim padalinama. Ali ako nastupi sušno razdoblje, pa još i potraje, taj zabiti tvrdi sloj ispod onog oraničnog, koji će se pripremiti relativno dobro, ili uz malo sreće i savršeno, neće dopustiti deponiranioj podzemnooj vodi da se digne i da je biljke koriste. A osim toga - jednom napravljena zbita ,zašušena gruda ostati će zbita zasušena gruda nekoliko slijedećih godina, kakvi god povoljni uvjeti u slijedećoj godini bili.To se jednostavno ne može razmrviti na brzinu - može se samo donekle usitniti. Govorim o onim ekstremnim uvjetima pogrešne obrade zemlje.
A dobro - svatko zna koji su mu prioriteti i što jednostavno ne može zbog više sile izbjeći. Ali ako sam, ja mogla sa Torpedom 48 06 u jednom danu poorati skoro dva i pol hektara sa dvobraznim plugom od jutra do mraka,oni koji imaju do desetak hektara zbilja nisu trebali gaziti blato.
Inače sam ja protivnik proljetnoig podrivanja , ali ove bi godine to bilo idealno rješenje - zatvaranje brazde pa podrivanje neposredno pred sjetvu.

Da,teoretski to tako stoji,ali opet sve ovisi o tipu zemljišta,i načinu obrade. Sjećam se 2010. godine, bila je jako kišna, znam da smo niski grah usred ljeta brali po vodi i u čizmama,a tako i sve ostalo kroz cijelu jesen. Oralo se po blatu,i to loše,jer smo još imali mali traktor. Sljedeće godine je bila jaka suša,koja je kulminirala 2012., ali u te dvije godine smo imali izvrsne prinose na teškim zemljama, lakše zemlje su se navodnjavale, i opet je bilo dobro,nit bolesti,nit korova...
Prošle godine je od 7. mjeseca konstantno padala kiša, i tek smo sad zadnjih mjesec dana bili bez pravih oborina,tako da je bilo nemoguće sa sigurnošću odabrati pravi termin za bilo kakav posao. Ja sam na svoju odgovornost ranije orao,i cijelo vrijeme se zbog toga svađao sa starim,koji je htio čekati. Sad je priznao da sam bio u pravu,što se jaaako rijetko događa.
Ne mogu se vaše Međimurske zemlje uspoređivati s našima, imamo 2 parcele koje su točno po jedan hektar svaka,najteže za obradu, i kratke a široke. Nekad je starom trebalo po 4-5 dana da ih izore sa 50 ks,i 2x10" plugom. Onda smo kupili veći traktor i plug,pa smo ih uspjeli poorati za dva dana, a prošle jeseni sa još većim traktorom sam ih obadvije izorao za 12 sati. Na laganoj zemlji mi je učinak u nekih 10-12 sati oko 11-12 jutara pa to dosta govori...

Marko- definitivno ne tanjurača,obične brane ili sjetvospremač na plitko su bolji,a najbolja opcija je greda. Sad bude problem ako ti se ove grude zasuše...

Marko355

Iskusan lik
Premium
Tu od
16 Lip 2008
Poruka
5,571
Upravo o tome i govorim. Lijepo je to sad poravnato, zadovoljan sam, ali još je rano za finalnu pripremu i ako ne bude kiše dobrano će ove gule zapeći i neću moći ništa.
Prednja je bila zakošena, a zadnja skoro skroz ravno.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Meni sjetvospremać izgleda bolja opcija nego greda, no to je moje subjektivno mišljenje. Ja sam svoje sve zatvorio, još imam orati hektar i to ću odmah pripremiti za sadnju i posaditi salatu.

Najnoviji postovi

Na vrh