Eh, radi se o tome da nije toliki problem ako bude godina iole normalna - sa bar donekle raspoređenim padalinama. Ali ako nastupi sušno razdoblje, pa još i potraje, taj zabiti tvrdi sloj ispod onog oraničnog, koji će se pripremiti relativno dobro, ili uz malo sreće i savršeno, neće dopustiti deponiranioj podzemnooj vodi da se digne i da je biljke koriste. A osim toga - jednom napravljena zbita ,zašušena gruda ostati će zbita zasušena gruda nekoliko slijedećih godina, kakvi god povoljni uvjeti u slijedećoj godini bili.To se jednostavno ne može razmrviti na brzinu - može se samo donekle usitniti. Govorim o onim ekstremnim uvjetima pogrešne obrade zemlje.
A dobro - svatko zna koji su mu prioriteti i što jednostavno ne može zbog više sile izbjeći. Ali ako sam, ja mogla sa Torpedom 48 06 u jednom danu poorati skoro dva i pol hektara sa dvobraznim plugom od jutra do mraka,oni koji imaju do desetak hektara zbilja nisu trebali gaziti blato.
Inače sam ja protivnik proljetnoig podrivanja , ali ove bi godine to bilo idealno rješenje - zatvaranje brazde pa podrivanje neposredno pred sjetvu.
Da,teoretski to tako stoji,ali opet sve ovisi o tipu zemljišta,i načinu obrade. Sjećam se 2010. godine, bila je jako kišna, znam da smo niski grah usred ljeta brali po vodi i u čizmama,a tako i sve ostalo kroz cijelu jesen. Oralo se po blatu,i to loše,jer smo još imali mali traktor. Sljedeće godine je bila jaka suša,koja je kulminirala 2012., ali u te dvije godine smo imali izvrsne prinose na teškim zemljama, lakše zemlje su se navodnjavale, i opet je bilo dobro,nit bolesti,nit korova...
Prošle godine je od 7. mjeseca konstantno padala kiša, i tek smo sad zadnjih mjesec dana bili bez pravih oborina,tako da je bilo nemoguće sa sigurnošću odabrati pravi termin za bilo kakav posao. Ja sam na svoju odgovornost ranije orao,i cijelo vrijeme se zbog toga svađao sa starim,koji je htio čekati. Sad je priznao da sam bio u pravu,što se jaaako rijetko događa.
Ne mogu se vaše Međimurske zemlje uspoređivati s našima, imamo 2 parcele koje su točno po jedan hektar svaka,najteže za obradu, i kratke a široke. Nekad je starom trebalo po 4-5 dana da ih izore sa 50 ks,i 2x10" plugom. Onda smo kupili veći traktor i plug,pa smo ih uspjeli poorati za dva dana, a prošle jeseni sa još većim traktorom sam ih obadvije izorao za 12 sati. Na laganoj zemlji mi je učinak u nekih 10-12 sati oko 11-12 jutara pa to dosta govori...
Marko- definitivno ne tanjurača,obične brane ili sjetvospremač na plitko su bolji,a najbolja opcija je greda. Sad bude problem ako ti se ove grude zasuše...