• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
Nemogu diskutirati o tome jer zemlje su kakve jesu,znam šta je kod mene,pa pretpostavljam da si u pravu u odnosu na ono što pišeš za vaše zemlje.
No nemoj se naljutiti ali prije dvije-tri godine prolazio sam tim krajem(i dalje često prolazim)i baš sam obratio pažnju na duhane,bilo je odličnih ali bilo je i dosta slabih,loše obrađenih što nikako nije do zemlje,naglašavam ne svi ali bilo ih je,točno se vidlo ko prati tehnologiju a ko ne.Bilo je sađenih na ravno,na razmak od 70 cm(međuredni),sa nepočiščenim zapercima,sa neporezanim cvijetom,dok kod nas takvih već gotovo da i nije bilo.Mislim da su tek zadnjih godina došli do sorata koje dobro reagiraju na jače zemlje,ali opet vjerujem da i na tim zemljama gredica daje bolji rezultat.......no prijatelju puno mi je za pisat a neču zamarat forumaše,da se razumjemo ima situacija kad je gredica otežavajuča okolnost(dugotrajna suša i vjetrovito vrijeme npr).....ma dalo bi se tri dana pričat,nego koliko sadiš,jel navodnjavaš,koje termogene koristiš,koje sorte?pozdrav:icon_pidu::(blush):

cira92

Član
Tu od
11 Sij 2014
Poruka
368
Juce radio i ja malo... 10h uradjeno..
Sutra nastavak..

032215161009.jpg

032215161101.jpg

032215161043.jpg

032215161032.jpg

Posle nekoliko dana torture is spremljenih oko 25 hektara spremac ostao bez jedne opruge...

vica

Aktivni član
Tu od
1 Sij 2013
Poruka
3,400
moram te zvati i kod mene tako da uradis. Bice povuci potegni za pripremiti .Gore suvo i tvrdo a dole vlazno previse pa veselje

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Da mi je takva zemlja....

Jučer navečer sam zatvarao brzade i na jednom mjestu sam tako nasjeo sa Sameom da sam se i sam iznenadio, nekakvo masno blato, a odozgora bijela brazda. Na jedvite jade smo ga izvukli van, sjeo je na diferencijal, prednji most je gurao blato. Prestrašno, neznam kaj nas čeka ove godine, ali ne izgleda na dobro.

cira92

Član
Tu od
11 Sij 2014
Poruka
368
Bogami danas sam se spustio u deo atara jos nizi nego ovaj na slici... Voda je na celih 50cm od povrsine...(mislim na vodu u bunaru).. Njive su previse natopljene i sumnjam da ce se to prosusiti kad je podzemna voda tako blizu..
Na jedvite jade tom delu atara sad predvece uradih 3 hektara... Jedna parcela od 3.5h i jedna od 2h morace da sacekaju jos par dana ako ne padne kisa jel se rotori pune blata...

iwanho

Iskusan lik
Tu od
30 Lis 2008
Poruka
8,622
Danas sam još jednom prefrezal njivu sa teškom zemljom. Sad je freza bolje izravnala zemlju. Najvažnije da je ono kaj je prije desetak dana ostalo nedirnuto jer je freza ostala na vrhovima katastrofalnih brazdi, sada prefrezano. Prije sjetve kuruze koja bi mogla biti za tri tjedna, bum vjerojatno trebal još jedanput proći. Najvjerojatnije bum upotrijebil motokultivator. Ide sporije (tri prolaza motokultivatorom za jedan traktorski) ali se ništa ne ugazi i odradi se samo u sjetvenoj zoni.
Evo slikica i jedan video isječak. Video je kratak jer na traktoru nemam daljinsko upravljanje volana, a njiva sva zvinuta pa sam moral brzo na traktor. :(

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=1aE7Oeu-gjA&feature=youtu.be[/YT]

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Jučer sam zatvarao zimsku brazdu,jednom riječju katastrofa. Brzina od 4-7km/h na svim parcelama.Zemlja je užasno sabita,uspio sam izgubit i 2 zuba na drljači.
DSC_1035.jpg

DSC_1034.jpg

DSC_1033.jpg

ŠANANA

Dobro znana faca
Tu od
23 Sij 2008
Poruka
12,734
Dado, na takvu zemlju nemaš kaj tražiti sa lakom drljačom, to je stroj samo za pijesak :)

Ja takve riješavam sa sjetvospremačem i to je to.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Drugi stroj za tu radnju nemam,a neisplati se kupovat sjetvospremač kad imam rd. Bolje je nego šta je bilo,sad će bit lakše razbacat umjetno gnojivo sa manjim traktorom,najviše radi toga i zatvaram zimsku.

fric1993

Aktivni član
Tu od
26 Kol 2010
Poruka
1,400
Dali ste gledali danas plodove zemlje kako se zatvara brazda u Baranji
Kolege baranjci kad bi došli kod nas na zemlju odustali bi od poljoprivrede.

Dado121

Aktivni član
Tu od
14 Kol 2010
Poruka
2,118
Kad mi budemo imali na stotine hektara zemlje onda čmo se ravnat sa njima,dok god mi obrađujemo po 20-30 jutara zemlje nama ovi strojevi šta sad imamo su zlata vrijedni. Neisplativo je i glupo kupovat stroj vrijedan nekoliko tisuća kuna možda i eura za rad u polju koji ću koristit dan dva. Da ga koristim i tjedan dana opet je neisplativ.

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Dali ste gledali danas plodove zemlje kako se zatvara brazda u Baranji
Kolege baranjci kad bi došli kod nas na zemlju odustali bi od poljoprivrede.

Ma ne samo to. Mene su iznervirali nekim izjavama oni dalmatinci. Najprije zimus kaže da glavica salate u proizvodnji košta nekih 40 lipa, a proda ju po 2 ili 2,50 kune, i eto lijepe zarade. Onda naši dragi građani vide to na tv i misle si kolko ti seljaci zarađuju, pa to je strahota, pa onda još dobe i poticaje, mamicu im njihovu. A ja znam da je trošak negdje kunu po komadu, otvorene proizvodnje, ne plastenika ali kasno je sada pamet prodavati, izjava je bila. Danas kaže da 1600 m2 plastenika košta nekih 100 tisuća kuna, a ja znam da m2 nekako bananlno opremljenih košta 150 kuna, pa ko je tu lud.

No da nejdem dalje u off, skužili ste što želim reči. Nekima bi jednostavno trebalo zabraniti pojavljivanje na nacionalnoj televiziji.

Posljednje uređivanje:

itp

Aktivni član
Tu od
12 Svi 2008
Poruka
1,902
Ne postoji nacionalna televizija, niti bilo kakav nepristrani mediji u ovoj državi, a Plodovi zemlje su sranje da nema većeg. Jedino je problem što to ljudi gledaju.

BELEC7340

Član
Tu od
10 Srp 2009
Poruka
691
Fulali ste temu decki.
Al da se nadovezem samo, strasen mi je onaj frajer iz Knina koji uzima traktor neki masni, i reko sad dok veli da ima 50 ha, on veli 2!!!!
Pa taman da i uzgaja tartufe, decki moji...bude opet kukanja! :(

Kaj se tice zatvaranja zimske brazde, ne pamtim ovakvu godinu, sabito abnormalno, jedino preorane livade su se promrzle donekle, ostalo katastrofa.
Nikad nismo isli dva prolaza u zatvaranju brazde, ove god jesmo!

Oranja takoder preteska, u proljece sem znal orati za slikanje, sipko ko treset, ove god na pjeskovitom tlu mi se bacaju tale i glunte ko da orem u ljeto 2012.

Sve dalje, sve gore :(

Najnoviji postovi

Na vrh