• Poštovani posjetitelju, za korištenje svih mogućnosti koje Poljoprivredni Forum omogućuje, predlažemo ti da se registriraš. Besplatno je i tvoja privatnost je potpuno zaštićena. Registracija ti omogućuje pristup svim kategorijama i temama, mogućnost pristupa privicima u postovima (slike, video, tutorijali, uputstva itd), pristup malom oglasniku, direktnu komunikaciju s članovima putem privatnih poruka, automatsko praćenje tema od interesa i još mnogo toga. Veselimo se tvojoj prijavi! ❤️

Zatvaranje zimske brazde

gogo

Aktivni član
Tu od
10 Lis 2012
Poruka
4,203
Ja sam radio sa sjetvospremačem dvije sezone,nije loše,ali opet ostaju grude gore, i kod okretanja ga treba podizati, a gredu ne... I ne zagrne jarke kao greda... A da ne govorim koliko se opruga potrga. Sve zavisi o zemlji.

Posljednje uređivanje:

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Greda je puno bolje rješenje od sjetvospremača. Meni sjetvospremač već dvije godine stoji jer samo opruge potrgam a malo koristi napravim.
Evo sa dvije grede ( 5 m i 3 m ) u pet dana zatvorili brazdu na 110 ha .

90% parcela sam gredom išao kontra nego je bilo orano , puno bolje se popune sve rupe i dovoljan je bil jedan prohod.

Prilozi

• DSC_0176 (Large).jpg
    DSC_0176 (Large).jpg
    51.1 KB · Pregleda: 1,202
  • DSC_0177 (Large).jpg
    DSC_0177 (Large).jpg
    58.9 KB · Pregleda: 503
  • DSC_0178 (Large).jpg
    DSC_0178 (Large).jpg
    60.4 KB · Pregleda: 755
  • DSC_0180 (Large).jpg
    DSC_0180 (Large).jpg
    46.3 KB · Pregleda: 442
  • DSC_0181 (Large).jpg
    DSC_0181 (Large).jpg
    44.6 KB · Pregleda: 396
  • DSC_0183 (Large).jpg
    DSC_0183 (Large).jpg
    54 KB · Pregleda: 368
  • DSC_0182 (Large).jpg
    DSC_0182 (Large).jpg
    51.2 KB · Pregleda: 358
  • DSC_0184 (Large).jpg
    DSC_0184 (Large).jpg
    49.7 KB · Pregleda: 323
Posljednje uređivanje od moderatora:

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Greda zagladi, a ispod ostane sta? A sjetveni sloj koliko treba duboko urediti?
Ne volim ni ja sjetvospremac zato sto vadi vlagu van ali ne moze biti losiji od grede kad i na njemu imam dasku koja odlicno ravna. Godisnje pokidam jednu oprugu ako i to.
Najvise ovisi kako je poorano i jel to napravljeno u jesen. Sve ostalo mozes prasit bilo cime al nema velike srece.

Evo i dva videa. Prvi je kukuruz bio drugi psenica. Jedno i drugo je po dosta losim uvjetima orano.

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=cF4J_YBFKoc[/YT]

[YT]https://www.youtube.com/watch?v=8FbHC_b1MoU[/YT]

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Samo što tvoje nije sjetvospremač, nego drljača, dosta različit stroj i bolji po meni...

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ma imam i njega istog zahvata pa sam zato spomenuo. U zatvaranju ga ne koristim, dok predsjetveno s njim zatrpavam gnojivo. Svaki je dobar za sebe, ovisi od vrste posla.

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Drljača se po meni pokazalo puno bolja, prvenstveno što ne vadi caltu, a sad vidim da
su špic klinovi još bolji od pačje noge jer vade manje ostataka i koje cega van.

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Greda poravna zemlju i popuni sve rupe a sjetveni sloj pripremim rotodrljačom.
Imam i ja takvih parcela kao ove tvoje na snimci , oko 40 % . Ove godine , kao i prošle, kod nas snijeg i kiša zabile zemlju pa je gornji sloj tvrd kao beton, a orano bilo na jesen.
Tvoj sjetvospremač, ako sam dobro vidio na snimci, nema opruge već klinove. To je prava stvar za pripremu. Moje S opruge samo poskakuju i pucaju na tvrdoj zemlji.

NEWHOLLAND

Iskusan lik
Tu od
15 Srp 2010
Poruka
5,597
Ovo i je obicna drljaca s ravnim klinovima dok cu sjetvospremacem pred samu sjetvu zavuc gnojivo posto bolje izmjesa zemlju. Ovakva mi je sva zemlja samo ovisi o pretkulturi. Obicno su oranja poslje kukuruza losija pogotovo ove godine kad je bilo strasno ugazeno.

Nego jel itko pratio potrosnju?

Posljednje uređivanje:

cira92

Član
Tu od
11 Sij 2014
Poruka
368
Danas krenuo da radim... Ove godine bi mogao ladno veci spremac da vuce...

032015164326.jpg

032015164355.jpg

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602

ovako je to kod mene izgledalo,i čini mi se ok,svaki priključak ima svoje prednosti i mane,kvaliteta zemlje i sl.......:(wasntme):

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
jel ti to mene malo...........rekao sam da svaki stroj ima prednosti i mane,a ako želiš još kakvo objašnjenje reci.......oprosti ako si ozbiljno mislio a ja krivo shvatio:icon_scratch:

adonis basser

Aktivni član
Tu od
26 Velj 2013
Poruka
1,223
Ja sam ozbiljno mislio. Kvalitetna ti ta zemlja pa ide sjetvospremačem .
Kod mene ima dosta parcela di je voda kroz zimu stajala i to je sad tvrdo ko beton.

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
uh,oprosti onda, nevolim kad me neko pika,a sad baš da je kvalitetna i nije,kod nas su ti pjeskovita tla....no po mom skromnom mišljenju sve može proći samo da se prekine kapilaritet i gubitak vlage.No htio sam reči i da nisam ljubitelj previše fino usitnjenog sjetvenog sloja,jer njega kad dobra kiša zabije a onda sunčina zapeče,ma sve znaš.Inače ja sadim duhan,tu nema roto,nego tanjurača,zatim gredičanje specijalnim gredičarima,al onda te gredice se prelaze rotokultivatorima koji finalno usitnjuju tlo za sadnju:(hi):

cabage

Aktivni član
Tu od
1 Ožu 2008
Poruka
2,462
Ajde labavi ne labavi :). Da nisam odavde i da ne vidim da ljudi rotodrljačom pripremaju za duhan i povjerovao bih ti. Sve se može, pitanje je umije li se. I meni su rekli da nikad neću bez freze uspjeti pripremiti tlo za gredicu za papriku i uspjeti uzgojiti papriku, pa sad im se smijem... Nhf

Posljednje uređivanje od moderatora:

labavi01

Član
Tu od
2 Ožu 2013
Poruka
602
cabage,pa dobro možda si vidio ali takvi se mjere u promilima i mislim da su to oni koji još sade "na ravno" a ta tehnologija je prošlost,mislim da 90% proizvođača rade gredice baš onako kako sam ja naveo.Još nešto,i ti koji rade pripremu za duhan rotom mislim da griješe.Ajd se ti lijepo raspitaj kod nekoliko proizvođača duhana a ne kod mene, kakva priprema za duhan treba......što dublja prijatelju,da budem iskren nisam koristio roto i neznam koliko duboko ide,ali šta sa slojem koji ostane ispod dosega klinova drljače?Duhan ima jako razvijen i dubok korjenov sistem,zato na gredičarima i postoje podrivači koji paraju tlo ispod gredice i do metar dubine,a koja roto to napravi molim te.....no nebi sad htio bit pametan jer i sam se pridržavam tehnologije koliko mogu,a ne koliko bi trebalo,pozz:icon_wink:

AntonioJD

Iskusan lik
Tu od
24 Sij 2009
Poruka
3,387
Labavi ima pravo, dva puta ako treba drljača, nema smisla sa rd ić, jer posle gredičara ima još dosta agrotehnike u duhanu.

TypeR

Član
Tu od
25 Velj 2013
Poruka
501
labavi, 90% vas s viroviticke strane vjerojatno radi u gredice, s ove strane nitko, od kutjeva do nove kapele. i mislim da ne kaskamo po nicemu,vec bas obrnuto, drukcija je zemlja, sjetvospremac do grede dokle treba i to je to.
ovdje i ako se radi sa rd gnojivo se zavuce duboko npr sa sjetvospremacem ili poslije jedna duboka obrada s njim a onda se prije sadnje odozgo usitni sa rd.
ja osobno samo sjetvospremac i sve 5

Najnoviji postovi

Na vrh